ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:7/62)

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 174

Jabłecznik królewski jest tak pyszny że jago nazwa sama mówi za siebie. Puszysty biszkopt z jabłkami o cytrynowej nucie pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po

Kulinarne Fantazje Marioli
Słodkie środy - babeczki makowe 124

wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut.  Upieczone babeczki można dekorować kiedy ostygną.  Moje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kołocz śląski z jabłkami 156

paczkach sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze,  w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami. I tę ostatnią wersję wam dzisiaj przedstawiam. Wyrób mojej mamy.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gwiazdki z ciasta francuskiego z serem 165

czas zleciał, że zanim się obejrzałam trzeba było ruszać do Kampinosu. Ale ciasto spełniło swoją funkcję - smakowało i zaspokoiło pierwszy głód (a ja pozałatwiałam swoje sprawy;) Jedynymi dodatkami były żółty ser i posypka mix przygotowana z maku i siemienia lnianego (zdrowo też jest;) nie podaję konkretnych składników, weźcie(...)proporcje zależą od tego ile sera lubicie, jak cienko rozwałkujecie ciasto i ile gwiazdek wytniecie. Smacznego:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego plastry żółtego sera pokrojonego na małe kawałki, tj. paski, trójkąty i kwadraciki wielkości środka każdej wyciętej gwiazdki mak + siemię lniane do posypania (opcjonalnie sezam, pokruszone orzechy) 1 małe jajko roztrzepane + pędzelek do smarowania forma do wycinania ciastek - gwiazdka (oczywiście może

Zasmakuj Kuchni
Quiche w meskim stylu 171

mussaka skladniki na ciasto:podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa z oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie:ciasto

Przysmaki Karolki
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6985

To ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta

Ze smakiem i z pasją
Strucla z marmoladą różaną 145

mojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół szklanki, masło

kulinarne odsłony pati
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 230

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż jest(...)damskim ludowym stroju rzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta. Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od osoby równie wyjątkowej

Trzeci talerz
Cebularz lubelski 193

sklepie ! Oszczędne chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato,  to do części dodałam start żółty ser. Połączenie maku z cebulą uważam za fantastyczne.Cebularze wywodzą się z Lubelszczyzny, były wypiekane już za czasów Karola Wielkiego. W niektórych źródłach podaje się, że ich ojczyzną jest(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jedno jajko, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Seromakowiec z kajmakiem 319

Ulubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ?  Robiły go już nasze babcie, potem Mamy,  ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża(...)takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :)  Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500  ½ kostki  masła ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: ½ kg maku ½ szklanki cukru 2 łyżki masła 3 jajka 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych 100 g mieszanki keksowej

Wanilia i Kardamon
Pierożki na słodko z serem i żurawiną 129

białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem.  Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem. Ciasto wałkować tradycyjnie jak na pierożki , wykrawać literatką kółeczka i lepić małe pierożki

Gotowanie jest łatwe
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 156

bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Składniki: ciasto: 30g drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże(...)łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy

Pyry na Gaz
Tebirkes duńskie bułeczki 146

posmarowania starty ser, sezam lub mak do posypania  Przygotowanie: Aby przygotować rozczyn należy rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera    z końcówkami do ciast drożdżowych wyrabiamy ciasto (będzie dość rzadkie i klejące),  przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie, lśniące(...)miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawiamy na 10 minut.  Na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm.  Na 2/3 ciasta nakładamy warstwę masła tak około 70 gram. Nieposmarowaną część zawijamy  do środka, następnie zawijamy drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch.  Górę smarujemy resztą masła i posypujemy serem, sezamem

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 182

pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru(...)nadal powinna pozostać blada (w razie potrzeby można podlać wodą i wodę odparować). Zostawić do przestygnięcia. Na tarce zetrzeć ser, dodać go do chłodnej cebuli wraz z śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem, gałką oraz w razie konieczności solą. Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki, formować płaskie placuszki, układać je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Przykryć ściereczką by nie obeschły i pozostawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM 112

rozpuszczone masło, wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i ciąć kawałki ciasta, formować placuszki na które układać ser i sklejać robiąc kulę. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać makiem, orzechami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 185 st.   NADZIANIE SEROWE 400 g białego sera

harrisa

Proponowane wyszukiwania