ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:14/62)

Ciasto Izaura 923

przepisem na pyszne ciasto Izaura czyli murzynek z serem. Przepis na to ciasto dostałam od mamy, pamiętam że dosyć często gościł u nas w domu. Teraz sama często sięgam po przepis bo  każdy uwielbia to ciasto, jest po prostu pyszne . Składniki: ciasto 2,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 jajka(...)żółtek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 36x24 wysmarować masłem, obsypać mąką, wylać ciasto, wyrównać. Do sera  zmielonego trzykrotnie, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione przestudzone maso, jajka oraz mąkę ziemniaczaną ( zamiast mąki można dodać 1 budyń

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 199

maki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku  100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego  mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe(...)odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać

NaKońcuJęzyka
Sernik dyniowo makowy 128

Tortownicę o wymiarach 22 cm (ja miałam dużą 26 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem. Na środek tortownicy, wykładamy na przemian, łyżkę sera z makiem i łyżkę masy dyniowej, aż do wyczerpania mas, robić tak jak na ciasto zebra. Patyczkiem do szaszłyków, przeciągnąć kilka promieni od krawędzi do środka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 170 stop. Przez 30 minut

Kuchnia Danusi
Parówki w cieście francuskim 3248

dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Parówki w cieście francuskim – Składniki: 6 parówek dobrej jakości ok. 200g ciasta francuskiego mak do posypania 1 żółtko   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Parówki w cieście francuskim – Wykonanie: Każdą(...)parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki od szerokości ok. 1-1,5cm. Każdą parówkę spiralnie owinąć ciastem francuskim. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym (przepis)   The post Parówki

Kulinarne Przeboje
Rożki z serem i rodzynkami 136

miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki.Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach...Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła.Zrobiłam z białym serem i rodzynkami.Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 142

chciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :)) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej 1 żółtko ok 2 łyżki oleju woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto sól Farsz: woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej(...)masło klarowne Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku. Gotową przestudzoną kaszę dajemy do miski, dodajemy cebulę i rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy solą, ja dodałam troszkę oregano i majeranku, oraz pieprz. Mieszamy.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. lepimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą

kruche babeczki
Chmurka z musem śliwkowym 160

warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak mielony firmy BackMit. Taki mak spotkałam po raz pierwszy w życiu. Jest sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki mak i nie będzie trzeba przy przygotowywaniu ciasta się brudzić i męczyć. Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie

Gotuję Testuję
makowe roladki w masie serowej 182

makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żóltka

Domowy Smak Jedzenia
Sernik 119

size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto:      4 żółtka,     3 szkl. maki zwykłej,      3 łyżki cukru,      2 łyżeczki proszku do pieczenia,      kostka margaryny Masa serowa:     1kg. sera,     3/4 kost. margaryny(...)całe jajka,     1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części,   większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno

Kuchnia Beaty
Calzone na cienkim cieście 197

szklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki  groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory  2 listki bazylii czosnek  zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie  wlewamy(...)wodę...wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.... Po tym czasie ciasto wyrabiamy, jeśli przykleja sie wam do deski to dodajcie więcej maki...Ciasta wystarczy na 3 duże pizze... Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu... Dodajemy swoje ulubione składniki  na jednej połowie i drugą polowa ciasta zamykamy pizze...nastepnie pieczemy

NaKońcuJęzyka
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 167

smakuje rowniez z dodatkiem filetu z kurczaka.Maz jada pizze tylko z tunczykiem.Uzyjmy mozarelli,ale tej odchudzonej.Nie przesadzajmy  z iloscia sera. Ta pizza jest naprawde pyszna.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto pizzowe: 2 sztuki po 28 cm srednicy. 250 g maki pszennej pelnoziarnistej190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo,ilosc wody zalezy od maki)2 lyzki oliwy z oliwek (dalam gesty,nierafinowany olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koniczynka 128

sezam lub mak do posypania Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej, jajko i mąkę. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i wycinać kółka. Wędlinę pokroić na plasterki. Przepis, trochę zmodyfikowany,pochodzi z http://tortelina.blogspot .com/2 012/11 /peciv a-dete lina.h tml Wykonanie: Ciasto rozwałkować(...)położyć plasterek wędliny, posypać pieczarkami ,nakryć drugim krążkiem ciasta , lekko docisnąć.I tak samo z serem żółtym- u mnie ser bez pieczarek... . Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym

w mojej kuchni
Ciasto orzechowo - serowe 341

mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany(...)wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe: Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek. Ciasto wlac do foremki 36 x 25 cm i piec w temp

Słodkości i nie tylko
Świnki w kocykach 444

sezam, mak, starty ser zioła 1. W misce łączymy ze sobą przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy też sól i starty ser. Mieszamy. W osobnej misce łączymy mleko, jajko i olej, mieszamy rózgą lub widelcem. Mokre składniki dajemy do suchych, mieszamy, aż zacznie się sklejać. 2. Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy na jednolite ciasto(...)grubość około 7mm, pokroiłam w prostokąty i owinęłam parówki. Tak samo zrobiłam z drugą połową ciasta. 4. Świnki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. W kubku rozbijamy jajko, rozkłócamy je  i smarujemy nim nasze "świnki", następnie posypujemy  sezamem, makiem lub startym serem. Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. smacznego

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania