białko do smarowania opcjonalnie: ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam wykonanie: Masło roztapiamy. Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło oraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 10 min. do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 12 równych(...)części, z których formujemy prostokąciki (ok. 8cm x 14cm). Na każdym układamy po 1 plasterku sera żółtego i parówkę. Zwijamy i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i opcjonalnie posypujemy ziarenkami lub ziołami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. w 180 st. C. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami
Domowy Smak JedzeniaKolejny raz przyzadzilam cos z dyni. To tak jakbym chciala w jeden tydzien nadrobic zaleglosci minionych lat ;) Ale okazja ku temu jest szczegolna, nadal trwa "Festuwal
Przysmaki Karolkioleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta) Na farsz: 12 cienkich plasterków sera żółtego 12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek)Do posypania:dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środek nałożyć kiełbaskę i plasterek sera. Zwinąć w rulonik. Dobrze zlepić boki. Uformowane paluchy kłaść na blasze złączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym białkiem. Po wierzchu posypać dowolnymi ziarnami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185st
Walijskie Pichceniepewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-). Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 200 g masła 3 szklanki maki pszennej typ 450 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera 125 g miękkiego masła 125 ml śmietanki 30% 2 całe jajka 2 żółtka(...)zagniatamy. U mnie ciasto było za suche i dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany 18%. 3. Ciasto dzielimy na 3 części (na spód największa część). Jedną to na spód zostawiamy jasną, do dwóch pozostałych dodajemy kakao i zagniatamy, żeby kakao połączyło się z ciastem. 4. Ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Ser: 1. Ser mielimy. Masło
kruche babeczkiprzyjemnością! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( duża blacha ok. 30x 24 ) CIASTO: * mąka – 500 g * cukier puder – 200 g * żółtko – 8 szt * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier waniliowy – 2 łyżki * śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne łyżki * masło – 250 g MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( może być z wiaderka, ale gęsty, bardzo(...)maka ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml * cukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy. MASA SEROWA: Zmielony ser ucieramy z cukrem
Ostra na Słodkoświęta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto
Kulinarne przygody Gatitygłodna. Lecę szykować kolejne "co nie co" a ty bierz się za przygotowania. Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi kasza jęczmienne wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego sera sałatkowego 200 ml kwaśnej śmietany 2 jajka sól pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki
Wielki apetytMała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :)Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy.SKŁADNIKI:CIASTO:200 g maki pszennej100 g masła1/4 łyżeczki soli4 łyżki wodyWYPEŁNIENIE CIASTA:200 g boczku150 g sera żółtego4 jajka1/2 pęczka pietruszki1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczka pieprzu250 ml śmietany 18%WYKONANIE:Ciasto: najpierw mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kostkę
Serce zamknięte w formie pyszności250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie: Spód: Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego
Pyry na Gazmanny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach(...)Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek
Szczęśliwa kuchniamanny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach(...)Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMąka pszenna – 2 szkl Drożdże świeże – 5 dag Woda ciepła -0,5 szkl Olej – 1 łyżka Ser żółty – 10 dag Parówki – 25 dag Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Sól Pieprz Zioła prowansalskie Z maki, drożdży, wody oraz oleju oraz szczypty soli zagnieść ciasto- tak jak na pierogi, następnie odstawić je w ciepłe miejsce na około 60 minut. Gdy wyrośnie wyrobić(...)rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową pieczenia. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, następnie rozłożyć parówki pokrojone w cienkie plasterki i posypać startym serem, na końcu doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Podawać gorące
Camilla w kuchnikażdego naleśnika i zbyt długo ich nie smażyć, bo będą kruszące i mało sprężyste. Patelnia przed wylaniem porcji ciasta musi być rozgrzana, a smażyć na umiarkowanej mocy palnika. Naleśniki ryżowe świetnie smakują z nadzieniem z maku, bakalii i białego sera. Niestety proporcji na nadzienie nie podam, gdyż była to improwizacja w stylu mam to, to dodam jeszcze tego(...)ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam smażenie tych naleśników zupełnie bez tłuszczu, gdyż będą się łamać. Ciasto na patelnię odmierzać najlepiej małą chochlą, wtedy naleśniki będą równe. Przed każdym wylaniem na patelnię ciasto wymieszać. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno
Kuchcik gotujeprzypraw zmienia smak kaszy na nieco łagodniejszy. To kto chętny?! Zapraszam! Skłądniki; Ciasto; 30 dag maki 1 jajko 15 dag masła 4 łyzki zimnej wody pół łyzki soli Farsz; 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 jako 15 dag sera zółtego ( jaki akurat macie od ręką) 1 duza cebula 2 ząbki czosnku(...)suszonych pomidorów ( można dać też więcej ) łyzka masła sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy 1 jajko do smarowania Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folie i włozyc na około pół godziny do lodówki. Cebule posiekać, zeszklic na maśle, następnie dodać ugotowana kasze, posiekany czosnek oraz doprawić do smaku sola, pieprzem, gałką muszkatołowa i ziołowym pieprzem. Zdjąc z ognia
Radość kipiąca uśmiechem.wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru(...)czas mieszając. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser. • Dodać skórkę z pomarańczy i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową do tortownicy. • Nie należy zbytnio napowietrzać masy, bo urośnie a potem opadnie. Masa makowa • Mak przemieszać mikserem, dodać mąkę i wbijać po jednym jajku, czekając aż poprzednie
To co kocham