ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:20/62)

Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 200

drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na  Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier waniliowy 100 g cukru 4 ż ółtka 50 g roztopionego masła 22 g drożdży 250 g sera białe go 3 łyżki cukru  1 cukier wanilowy 2 jajka Maliny w syropie(...)łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ę cia. Z ciasta formujemy wa ł ek i odcinamy mniej więcej 6 kawałków

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 242

dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru pudru – 3 żółtka – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 12-18% – masło do smarowania foremek Krem – 250 g sera mascarpone – 300 ml śmietany 30-36% – 2 łyżki cukru(...)Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. – Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe od średnicy

To co kocham
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 111

ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow)450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550)250-270 ml goracej wody (w zaleznosci od rodzaju maki )1 lyzka dobrego olejuszczypta soliNadzienie pierogowe:50 dag ziemniakow30 dag bialego sera1 cebula1 lyzka suszonego majerankusol,pieprz z mlynka do smakuDodatkowo :150 dag boczku1 cebula2 lyzki olejuWYKONANIE: Ser i ugotowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie bajgle z makiem na drożdżach 153

pyszne, to sami musicie się o tym przekonać robiąc je osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl, a każdy wypiek smakuje nieco odmiennie, ale równie doskonale. Nie wiem czy też tak macie(...)było. Same bułeczki są lekko słodkawe w smaku, więc weźcie to pod uwagę. Doskonale smakują z wędlinami, serami czy dżemem. I pamiętajcie również, że z tego przepisu, wychodzą niesamowicie pyszne oponki. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy usmażyć. PRZEPIS Artykuł Szybkie bajgle z makiem na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 226

SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej  masa serowa: 1 kg sera (wiadereczko(...)śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciastoCiasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 150

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI RUSKIE 143

białego sera 2 duże cebule sól, pieprz wykonanie Farsz:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskie, jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto:  Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno

RAROSSA
Ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami. 310

wiśniami zaspokoiło może zachciewajki :) Składniki : Ciasto czekoladowe : 2 jajka  3/4 szklanki (170g) cukru 2 szklanki (340g) maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka(...)mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie ok 400 g  Wykonanie : Ciasto czekoladowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Wlać mleko , olej i wsypać pozostałe suche składniki , utrzeć całość na jednolita masę. Jest ona dość gęsta ,ale taka ma być. Masa

Malinowa Kawiarenka
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 183

CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki(...)masło – 1 łyżka PIANA ŚMIETANOWA: * śmietana kremówka 36% – 200 ml * ser mascarpone – 200 g * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki. CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku. Dolewamy olej, wsypujemy

Ostra na Słodko
Sernik Toffi 454

polecam ,łatwy ,szybki i pyszny... Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto na spód :  - 250 g maki pszennej typ 480 - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier puder w młynku do kawy ) - 1 żółtko - kilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli Masa serowa : - 1 kg sera białego ( u mnie z wiaderka Zott ) - 100 g miękkiego masła(...)pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta soli Polewa kajmakowa: - reszta kajmaku z puszki - 50 ml śmietanki 30 % - 50 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki w woreczku na pół godziny . Po tym czasie wyłożyć na blaszce i rozgnieść równomiernie ,można palcami lub jak ktoś woli rozwałkować . Piekarnik rozgrzać

Wypieki Rene
Pizza i mini-calzone z kabanosami 154

wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce  - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą - koszem piknikowym ! ) powstały mini - calzone  z kabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym ! Ciasto(...)łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 500 g maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki wody łyżeczka suszonego oregano pół

Atlas Smaków
Tiropsomo - Greckie bułeczki z serem feta 117

ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt długości ok. 18 cm, szerokości 6 cm a grubości ok. 3 mm Na  rozwałkowane ciasto po środku  położyć ser, zrolować wzdłuż dłuższego boku a następnie rulon zwinąć do środka tak aby powstało coś(...)kształt ślimaka. Gotowe bułeczki posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 157

biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję do sera masło,  ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne

Dieta moja pasja
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 199

kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo(...)CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli 90 ml rzepakowego Oleju Wilkopolskiego 200 ml gorącej wody 2 łyżki suszonych kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki gorącej wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla serowa 143

"Nareszcie, po tak długiej zimie przychodzi wiosna. Nawet nie wiecie, jaka byłam zadowolona prowadząc wczoraj samochód po godzinie 18 w okularach przeciwsłonecznych! Aż miło się jechało

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania