Szpinakowe naleśniki nadziane soczewicą i pomidorami zapiekane z żółtym serem można przygotować w na prawdę krótkim czasie. Są rewelacyjne. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą (6 naleśników): Naleśniki: 5 łyżek maki pszennej typ 450 albo 500, 5 łyżek maki pszennej razowej, szklana mleka, 2 jajka, 20 dag mrożonego szpinaku(...)ponieważ ma mniej wody). Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe. Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję razem z czosnkiem. Przelewam je do rondla i doprowadzam do wrzenia, dodaję soczewicę. Gotuję często mieszając
Gotuj Się Kto Możemaki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać(...)powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta. Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min. Pieczemy ok. 15 min w 190°C. Burgery: Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa
Moniki SmakołykiTe roladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i
kuchnia doskijest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy
Codzienna kuchnia niecodziennapraskę - mogą być z poprzedniego dnia) 250 g półtłustego białego sera jajko mąka sól W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka
Atlas Smakówtakże dodaję do naszej maki , do miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier . Jak mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie mieszamy łyżką drewnianą , aby połączyć wszystkie składniki ze sobą , jeżeli nasze ciasto jest za bardzo gęste możemy dolać odrobinę
Mój Smaksuper, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem utrzeć(...)delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Masa makowa – do masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki
Kuchnia Pokoleńprzekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby. A efekt tej działalności na dwa fronty? Sami oceńcie i wybierzcie, która wersja jest dla Was. Składniki: na 6 babeczek chili 150 gram maki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 2% 1/4 puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę(...)łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli solidna szczypta ziół prowansalskich szczypta płatków chili 2 łyżki drobno posiekanej i usmażonej piersi z kurczaka 2 łyżki sera żółtego pokrojonego w kostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa 1,5 łyżki jogurtu greckiego 5 łyżek soku z ananasa
Kuchnia po mojemuRewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu. 4. Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5. Składanie ciasta: Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki 2 łyżeczki(...)stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną dorzucamy namoczone w rumie rodzynki masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej
Luźna KuchniaKołocz z jabłkami Obok tradycyjnego kołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej często też gości wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe
My sweet a lifeWawel i Sukiennice. Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo z wyraźną dziurką w środku. Posypane czarnuszką, serem, ziołami, kminkiem i całą masą inny rzeczy. Obdarowywano je kobietom
FITBUuKwaniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy
Szczęśliwa kuchniaTradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów
kuchnia doskiwaniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto dzielimy na trzy części I częścią wylepiamy formę i nakładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com