ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:31/62)

Pierogi, pierożki...... 149

polskie tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto:  1 kg. maki  2 łyżki oleju,  3 jajka ( jedno całe 2 żółtka),  1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. Na farsz   1/2 kg sera,  2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków

W kuchennym oknie Ewy
Bułki pszenno-orkiszowe 166

elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .Piec w 200 st C przez

Moje domowe kucharzenie
Sernik bez sera, a raczej delikatne ciasto jogurtowe lekkie jak puch. 167

Jak to się mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma

Dieta moja pasja
Czekoladowy sernik z Mascarpone 405

słodki...ale nie jest, jest idealny... ....delikatny i lekko czekoladowy z nutą wanilii... Składniki na blaszkę 22cm Masa czekoladowa: - 500g sera białego z wiaderka - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - 1 duża łyżka kakao - 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej Masa biała: - 250g serka Mascarpone - 250ml śmietanki 30% - 80g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób(...)litra wody, Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, wszystkie składniki na masę czekoladową wymieszać, tylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na ok 2 godzin

Wypieki Rene
Sernik z makiem 197

Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam

Bajeczna Kuchnia
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 394

każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI  warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII(...)dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów.Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.I warstwa :Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.Lekko

Garnkowe fanaberie
Bułki z mąki żytniej , pszennej i razowej 240

sztuk ale są tak smaczne i tak długo zachowują świeżość , że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymują więc polecam robić z całej porcji . Składniki : Na ciasto - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej razowej typ 1850 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ale może być rzepakowy(...)letniego mleka - 250 ml letniej wody - 10 g soli (duża łyżka ) - 10 g cukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów w zalewie - ziarna do posypania - maślanka lub jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski

Wypieki Rene
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 145

Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Składniki: 1 bakłażan 2 pomidory

kuchnia doski
fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem 167

składniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba

Domowy Smak Jedzenia
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 285

ciasto nie będzie się przyklejać do wałka. Aby przenieść rozwałkowane ciasto do formy możemy je rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim przenieść do formy lub też ciasto nawinąć na wałek i na nim przełożyć do przygotowanej formy. Nadmiar odcinamy. Spód nakłuwamy gęsto widelcem, kładziemy krążek wycięty z papieru do pieczenia i wysypujemy nieco grochu lub fasoli, dzięki(...)też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną

Pyry na Gaz
Hamanki - rogaliki 149

nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych

O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe 143

słonej? Ja najbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem.  Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 122

pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ser zmiksować lub zmielić. Dodać mąkę, masło i aromatyzowany cukier. Wszystko razem bardzo dobrze wyrobić, na gładka masę. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
Makowy marmurek z serem i śliwkami 113

potem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny. Dobrze mieszamy mikserem. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem  i oprószamy mąką.  Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy

Pyszności Słodkości

Proponowane wyszukiwania