ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:34/62)

Ruskie pierogi, czy na pewno? 178

potrzebujemy: Ciasto robimy z 1 kg. maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga

W kuchennym oknie Ewy
Domowe obwarzanki 133

obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania. Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.Często

Pora coś zjeść
Rogaliki drożdżowe z serem 158

najprzyjemniejsza chwila. Delektowanie się rogalikami i patrzenie jak rodzinka szybko je konsumuje. Cmokając i zachwalając, że są bardzo pyszne. Jeśli macie ochotę na inne drożdżowe ciasto to polecam ciasto maślane Składniki 3 szklanki maki pszennej 130 masła roztopionego 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka Nadzienie 300 g twarogu 1 żółtko(...)Wlać do ciasta, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść. Uformować kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Zacząć

O kuchni z uczuciem
"Słodkie środy" - drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym 159

Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego jest poza zasięgiem moich kulinarnych możliwości. Długo nie mogłam się przełamać do ich pieczenia i słodkie drożdżówki znałam tylko ze sklepów. Jednak wpadały mi w ręce coraz to nowe przepisy i pomysły na drożdżowe słodkości. W końcu się pokusiłam na upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych, a teraz nie potrafię się powstrzymać żeby(...)drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym. Są po prostu pyszne!! Drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym SKŁADNIKI: 250 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli  3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w kubku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 224

jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól 6 łyżek bułki tartej Oregano Olej do smażenia Pieczarki – przepis: Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę, Pieczark i dobrze umyj, obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej, Rozgrzej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PĄCZUSIE SEROWE 129

jajka 1 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder np. waniliowy Przygotowanie: Ser zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Połączyć ser z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Następnie wymieszać z jajkiem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste

Ciastka - domowe słodkości
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 199

Diamant Nadzienie Serowe: 200 gr sera twarogowego 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko skórka z pomarańczy rodzynki 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy

Gotowanie...to proste !
Wytrawne drożdżówki 207

użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować

Codziennik Kuchenny
Żytnie placuszki z makiem 115

400kcal/: jajko szczypta sody 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi domowe na maślance z mięsem 261

kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko  ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru.  I tak pewnie ile gospodyń  kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
I AKCJA piekarnie w twoim mieście 164

mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka z serem. Myślę , że ceny takie standardowe

Magiczne Życie Marty
Sernik z malinami w wersji FIT 629

Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie

DefinicjaSmaku
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 154

kupowanej.  Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna(...)pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym

KUCHARNIA
Sałatka z grillowanym kurczakiem 206

W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka

kuchnia doski
Wytrawne muffiny z pomidorkami 221

podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania