serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku. Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione :) CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ :p Składniki: ok. 8 porcji. ciasto: 450 g maki poznańskiej(...)będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy jogurt, sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :) Farsz: Ugotowane, przestudzone ziemniaki ugniatamy. Cebulę
Moniki Smakołykidanie jest banalnie proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia kostka sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa) Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.waniliowego 1 łyżka kaszy manny Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem Dodajemy cukry i kasze mannę Mieszamy wszystko razem blenderem Teraz dodajemy żółtka i znów mieszamy Masę zostawiamy Ciasto na pierogi: 2 i 1/2 szklanki maki 1 jajko 1/2 szklanki letniej wody
Klaudynkowa kuchniatuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych) 200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii) 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie(...)czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowaniejakże inne od tych „dmuchanych” ze sklepu. Ciasto oczywiście na drożdżach ale z dużym dodatkiem masła, które dość wyraźnie w bułeczkach czuć. Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka. Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego(...)delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło. Rozcieramy masło na farfocelki jak w kruszonce. Dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na 10 min. Ciasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy
Mieszam w Garnkuniego łyżkę miodu, odstawić. W misie miksera umieścić mak, rozkręcić go z ksylitolem lub cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie wymieszać. Na końcu dodaję pianę ubitą na sztywno z białek i rozdrobnione orzechy tak, by były wyczuwalne kawałki, lubimy jak chrupią kawałki orzeszków. Masa serowa: - 600g dobrego, gęstego sera (ja preferuję "Mój ulubiony" lub "Juliko") - 3/4 szklanki ksylitolu(...)masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego
Smaczne Zdroweulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem z innymi ich produktami do przetestowania. Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu jest bardzo elastyczne i świetnie się je wyrabia i formuje, więc z pewnością wykorzystam jeszcze przepis na to ciasto do przygotowania bardziej wymagających wypieków drożdżowych(...)uprzednio. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić je na 16 części i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozwałkować każdą część na placuszek i posmarować go roztopionym masłem, posypać cukrem następnie posypać makiem. Możemy wykorzystać dowolne nadzienie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwatykański - ciasto szczęścia Ciasto 3BitCiasto balowe Ciasto BountyCiasto cappuccino Ciasto chałwoweCiasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżkiCiasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasemCiasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z owocami i kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbaremCiasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkamiCiasto Kruszynka / NieboCiasto kubusioweCiasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe(...)rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami IICiasto
Kuchnia domowa Anidwie części, jedną część delikatnie wmieszać do masy serowej, drugą część delikatnie wmieszać do mieszanki czekoladowej. Na dno formy wyłożyć część ciasta czekoladowego, na to łyżkę wyłożyć masę serową, tworząc kleksy, następnie znów wyłożyć masę czekoladową. Ciasto wstawić do piekarnika, piec 45 min, do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki. Przed podaniem przygotować polewę(...)schłodzony sernik. Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem Ciasto Izaura czyli Sernik z murzynkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg twarogu podwójnie mielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) 5 jajek rozmiar L 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki
moj przepis napropozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam. SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru(...)oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy i ponczujemy kawą. MASA SEROWA Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA) 350ML.MAŚLANKI DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkistęskniłam się za taką wersją smakową. Przepis na ciasto jest w linku ale proponuję zamienić połowę maki na mąkę pszenną razową pamiętając o zwiększeniu ilości mleka do 300 ml ponieważ ciemna mąka pochłania więcej płynów. Przepis jest na dwie cienkie ale duże pizzę . Ciasto na pizzę : http://wypiekirene.blogspot.com/2015/10/podstawowe-ciasto-na-pizze.html Sos pomidorowy - 500 ml przecieru pomidorowego takiego w kartoniku - 2 ząbki(...)czosnku - szczypta bazylii ,pieprzu ,oregano i cukru Zagotować i ostudzić . Składniki na dwie pizzę - 100 g sera brie - pół białego sera mozzarella - 1 papryka czerwona - 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) - 4 plastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza ) - rukola do ozdoby Na rozwałkowane ciasto
Wypieki Renetartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka maku oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami do elastycznej i jednolitej konsystencji. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi o średnicy(...)każdy krążek, następnie posypujemy całość tartym serem. 3.Pozostałe krążki układamy z góry na placki i zaklejamy boki do powstania kształtu bułki. Łatwiej będą się sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około 15 ,aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki z nadzieniem pizzy pieczemy w piekarniku rozgrzanym
zjem to blog kulinarnywędlin czy serów. Składniki: 12 sztuk 550 g mąki pszennej typ 650, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie ciasto - wyrabiałam mikserem ok. 7 minut(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, u mnie zajęło to około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto należy odgazować i wyłożyć na blat - ciasto nie jest klejące, więc nawet nie podsypywałam blatu mąką. Rozwałkować na koło o średnicy 42-43 cm, przy pomocy noża przeciąć na cztery równe części, a każdą z tych części podzielić jeszcze
Plate of Joymąki pszennej typ 500, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki letniego mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki maku, 3 duże cebule, 7 łyżek startego żółtego sera. Przygotowanie: W małej salaterce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i mieszamy ciasto. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeśli klei się do rąk to można podsypać trochę mąką. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy
Aga w kuchni