ciasta z makiem i serem - 919 przepisów (strona:8/62)

Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 129

wielkiego dzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem, marmoladą, serem czy makiem. Co macie akurat pod ręką, świetnie się sprawdzi w roli nadzienia. Specjalnie nie piszę drożdżówki, właśnie ze względu na rodzaj ciasta. Jest mięciutkie i zarazem kruche. Wszystko to, zawdzięczamy tajnemu składnikowi jakim jest…smalec. Tak, ten zły smalec(...)smalcu 1/2 szkl. śmietany 18% 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - marmolada, ser, mak itp Sposób przygotowania W kubeczku rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru. Z Podanych składników ręcznie lub w robocie, zagniatamy ciasto. Możemy postępować tak jak autor wspomnianego bloga, ale ja rozwałkowałam ciasto na placek. Posmarowałam placek marmoladą. Placek zawinęłam w rulon

Mieszam w Garnku
Tebrikes -duńskie bułki maślane 133

mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie  dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.R ozwałkować ciasto na prostokąt(...)wymiarach ok. 30 x 40 cm. Rozsmarować większość masła na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Rozwałkować na grubość około 1 cm.Górę posmarować resztą masła [ u mnie woda] i posypać serem lub makiem [ złoty len] . Następnie za pomocą ostrego noża np.do pizzy wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek

Moje domowe kucharzenie
Seromak 146

takie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach

Pychotkaaa
Drożdżówka z serem i lukrem 208

Drożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie z pieczarkami 432

pieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony) Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce.Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie,dodaję pokrojone pieczarki(...)najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi kwadratu łączę ze sobą aby powstała paczuszka Smaruję rozstrzepanym jajkiem i posypuję czarnuszką (nigella seeds), makiem lub sezamem.Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę na złoty kolor. Smacznego Post Ciasto francuskie z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto Trzy Smaki 141

Ciasto serowe • 500 g białego sera mielonego • 5 jajek • 125 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 1 łyżka maki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy Ciasto orzechowe • 100 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto makowe • Białka ubić(...)Masę wymieszać z makiem, mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi

To co kocham
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 503

zmielić 3 razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Masa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche paluszki serowe 125

sól żółtko do posmarowania sezam jasny i czarny mak Z mąki, masła, jajka, soli i startego sera zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 h. Następnie rozwałkować ciasto na 1-2 cm grubości, pokroić na paluszki i szerokości około 1 cm. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem oraz makiem. Piec ok. 15 min w 190 stopniach

Moja Galeria Smaku
Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe 91

Drożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA! Składniki : (na około 10 sztuk) Ciasto:  15 g świeżych drożdży  80 ml letniego mleka  1 jajko  50 g jogurtu naturalnego  1 łyżeczka soku z cytryny  3 łyżki ksylitolu  szczypta(...)mąki razowej Nadzienie serowe:  200 g zmielonego twarogu  2 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki miodu  1 żółtko  Nadzienie makowe:  120 g suchego maku  2-3 łyżki miodu  1 łyżka rodzynków, posiekanych  1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych  1 łyżeczka cynamonu  Dodatkowo:  1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 173

wierszu „Sträselkucha” autorstwa Hermana Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było

Passions hobbies life
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 173

słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili(...)wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto

Słodko-Słony Świat Ilony
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 157

papryka 1 małe jajko siemię lniane i mak do posypania Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki

Zasmakuj Kuchni
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 179

babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem na słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym

Słodkie okruszki
Tarta sernikowa z truskawkami 110

ciasto pół margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1,5 szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie

Gotowanie jest łatwe
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 152

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania