Szarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne. Użyłam owoców jagody kamczackiej, bo taką mam na
Kulinarne Fantazje Marioliprzekąskę w ciągu dnia, podwieczorek. Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera. Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski w postaci np. kwadratowych ciasteczek przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie
Zasmakuj KuchniCiasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy delikatnie wilgotny, niezbyt słodki wypiek. Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowy, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta(...)zrobić ciasto makowo-serowe? Spód: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto podpiec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C i wystudzić. Masa makowa: Mak zalać ciepłym
Kuchcik gotujePrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia
Kulinarne Fantazje Mariolipomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem(...)Ciasto 2 -szklanki maki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 5-6 łyżek oleju lub klarowanego masła 1/2 łyżeczki octu (np.jabłkowego) dodatkowo: olej i patyczki do saszłyków Wykonanie
w mojej kuchniPyszny serniczek, na półkruchym cieście z brzoskwiniami. Ciasto wprawdzie znane i lubiane, jednak na przyjęcia i urodziny jest idealne. W całości sernik jest wyśmienity, brzoskwinie nasączają
Kulinarne Fantazje Mariolimakiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy maku w serniku i kolorowe bakalie. SKŁADNIKI: (forma 20x20) Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła0,75 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtka Sernik: 1 kg białego sera (najlepiej(...)makowa: 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną
RAROSSASernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany
Kulinarne Fantazje MarioliJabłecznik to moje ulubione ciasto, dzisiaj przygotowałam go z kruchym, delikatnym ciastem i jabłkami pieczonymi na maśle. Ciasto wyszło mega pyszne, polecam.
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto dwa w jednym, czyli mak plus ser :) Przepis znalazłam na jednym z blogów.Składniki:Spód:1,5 szklanki mąki1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 żółtkoMak:1/2 kg maku2 jajka + 1 białko jajka1 szklanka cukru pudru1 cukier waniliowy2 łyżki bułki tartejaromat migdałowy lub rumowybakalie wedle uznaniaSer:1 kg sera1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła 5 jajek2-3 łyżki skórki pomarańczowejolejek(...)pomarańczowy 1 cukier waniliowySposób przygotowania:1. Z podanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową
Kuchnia domowa AniChociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak
Na słodko lub wytrawnietylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.Składniki(...)ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać.Składniki masy makowo-kokosowej: - 4/5 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru- 1 szklanka maku- 5 białek- 100g wiórków kokosowych- 1 łyżka mąki ziemniaczanejNa kruchy spód wyłożyć odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie.Wyłożyć na nie masę serową.Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak
Smaczne Zdrowewszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny
Poezja smakuCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie(...)masę makową: 1 szklanka maku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku. Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym do maku sitku. Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą
potrawyregionalnedodatkiem fety skradła moje serce. Jest zdrowa, pięknie się prezentuje i do tego ten smak... ach, jaką mieliśmy ucztę! Składniki na Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta CIASTO: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 300 g szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki(...)solą, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę, następnie dodajemy jajko i nadal siekamy. Teraz odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto dłońmi (nie należy tego robić długo, żeby zbytnio nie ogrzewać ciasta) i wykładamy nim formę o średnicy 26 cm, wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Szpinak
Rozpustne gotowanie