proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Polecam! Do tego typu ciast polecam masę makową Helio Składniki: (na tortownicę 24 cm) 0,5 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony
Słodkie okruszkicukru pudru Masa makowa- 0,5 kg suchego maku- 1 białko- 180 g cukru- 3 czubate łyżki kaszy manny- kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru- 150 g margaryny- 3 jajka- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć(...)pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić
Świat Smakuciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika i piec w 180 stop, do zrumienienia ciasta. MASA MAKOWA Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy. Białka oddzielić od żółtek, do żółtek dodać cukier, utrzeć z makiem. Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać(...)masy makowej, delikatnie wymieszać. MASA SEROWASer zmielić w maszynce trzykrotnie. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce sera , ciągle ucierając. Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Na zrumienione ciasto wyłożyć
Kuchnia Danusizmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno(...)dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką. MASA MAKOWA:Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy olejek migdałowy.Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy
Ostra na Słodkoparze, a jeśli zostanie Wam surowego ciasta, można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka
Smakowy Rajjajka1 szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1 kg białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier
W kuchennym oknie Ewywiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow(...)maka i migdałami. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy
Słodkości i nie tylkodrożdżowe * Ciasta francuskie i półfrancuskie * Ciasta i ciastka gotowane * Ciasta kruche i półkruche * Ciasta i ciastka z makiem * Ciasta z owocami * Ciasta i ciastka ptysiowe * Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki
Zrób to smacznieSkładniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu(...)Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu
Pychotkaaaciasteczka z makiem. Polecam też kruche ciasteczka z orzechami. Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego(...)zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru - 3 żółtka - 125 g margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek(...)pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka
Zainspirowana w kuchniforum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie(...)lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą, Ser zmielić, dodać banany zgniecione widelcem i pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej prostokątnej blaszce na papierze do pieczenia. Powidła wymieszać z kakao, posmarować ciasto. Rozprowadzić
Praktyczna plOczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 0,5 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek(...)cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek
Ciasteczkowy Potwórmakowa • mała puszka masy makowej • 250 g mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1//3 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: Masa makowa • Mak z puszki wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo(...)Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 4 części. • Każdą ćwiartkę rozwałkować na dość długi prostokąt. • Na każdym prostokącie ciasta położyć po 1/4 części masy makowej i zwinąć w roladę. • Zwinięty rulon ciasta z makiem pokroić
To co kochamPierogi świetne są zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Dobre nawet po kilku dniach. Poeksperymentujcie z ciastem. Ja na pewno na tym wariancie nie zakończę, bo jeszcze będę testować wersje na słodko z makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem
Mieszam w Garnku