Emix 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany sól szczypta 3-4 krople olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość
Ala piecze i gotujewiśniowy) galaretka cytrynowa 350 ml śmietany 30% 50 g cukru 50 g płatków migdałów Krem budyniowy: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej (60 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g) 150 g cukru 200 g masła 2 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie Najpierw przygotowujemy krem. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąki, żółtka i zapach(...)prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. [caption id="attachment_8844" align="aligncenter
e-PrzepisyKulinarneszklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy
Salonik smakówDzisiaj coś dla miłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy(...)dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy już się ubije dodajemy serek mascarpone oraz likier kawowy i wszystko razem miksujemy. Wkładamy do lodówki i kiedy muffinki wystygną nakładamy krem rękawem cukierniczym
Kuchenne Wariacjejajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia
Aga w kuchniDzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci(...)czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć
Z miłości do słodkościzapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew – 1 szt– ser feta – 50 g– ciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany– listek laurowy– oliwa do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia(...)miejscu.Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem. Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej.Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej
Ostra na Słodkotutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu. Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe
Świat CiastaCiasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)KREM : 750 ml mleka 3/2 % 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g 3-4 łyżki cukru 125 g masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy
Kulinarne Fantazje Marioliśliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany
Pasja SmakuczosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta(...)serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką
Kulinarne przygody Gatitymarchewki - 23 września 2014 Misiankowa szarlotka z jabłkami - 17 września 2010 Krem z selera z jabłkami i serem Stilton - 17 listopada 2014 Maślankowe muffiny z jabłkiem - 7 listopada 2010 Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło - 28 stycznia 2014 Wigilijny barszcz z pieczonych buraków - 11 grudnia 2014 Proste ciasto jabłkowo-orzechowe - 4 lutego 2014 Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka(...)pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy - 11 lutego 2014 Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca 2014 The post
Moja Delicjajajka 125 g cukru laska wanilii szczypta soli 1/4 litra mleka 75 ml oleju sok z jednej cytryny plus skóra otarta Składniki na krem: 100 g konfitury porzeczkowej 50 g mielonego tłustego twarogu 140 g miękkiego masła 2 łyżki cukry pudru perełki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać z proszkiem(...)mąkę z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Porcję ciasta nakładać do papilotek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20 min. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito, wystudzić. Wymieszać z twarogiem. Do utartego masła z cukrem pudrem dodawać po łyżce twarogu cały czas ucierając. Gotowy krem przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką z gwiazdką. Dekorować każde
pieprzny smaczekszklanki) 200 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland Krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Przekładamy torcik połową kremu, a drugą połowę rozsmarowujemy na wierzchu. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Torcik orzechowo
Poezja smakuDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić(...)utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut
Zrób to smacznie