ciasta z kremem - 5500 przepisów (strona:219/367)

Krem różany 114

kwitnący ogród w pucharku! Bazą kremu jest śmietana kremówka i serek mascarpone, zatem krem jest delikatny- a dodatek wody różanej nadaje mu przyjemny kwiatowy posmak. Możecie go wykorzystać nie tylko jako deser, ale również do ciast i tortów, zwłaszcza tych, które zawierają kwiaty w elementach ozdoby . Wyobraźcie sobie tort, ozdobiony kremowymi różyczkami, który nie tylko kwitnąco wygląda, ale po spróbowaniu

Domowe Torty
Szarlotka orzechowa z biszkoptami i masą mascarpone 61

szklanki oleju cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 garści posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek Krem: 500 ml śmietany 30 % 250 gram mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny(...)albo blaszki o wymiarach około 22 cm / 24 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i ścinamy górną warstwę ciasta, tak około 1 cm ( by masa jabłkowa właściwie przylegała do ciasta ). Ciasto możemy również naponczować wodą z sokiem cytrynowym i cukrem. Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką

Kronika Piekarnika
Chlebek czekoladowo-jabłkowy 157

chlebek" z tradycyjnym chlebem nie ma prawie nic wspólnego. To tak naprawdę słodkie czekoladowe ciasto na drożdżach ze startymi jabłkami, które nadają dużej wilgotności. Chlebek oryginalny o ciekawej strukturze i smaku. Łatwo się kroi, może posłużyć jako deser, podając go np. ze słodkim czekoladowym kremem i owocami. Ze szklanką ciepłego mleka też będzie extra! Polecam ;). Składniki: (na keksówkę o wymiarach(...)przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować, rozczyn będzie miał gąbczastą strukturę pełną pęcherzyków powietrza. Ciasto: W międzyczasie, gdy drożdże wyrastają, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę deserową, ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę, kakao, proszek

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka z kremem karpatkowym 358

Emix 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany sól szczypta 3-4 krople olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość

Ala piecze i gotuje
Ciasto Bajka bez pieczenia 515

wiśniowy) galaretka cytrynowa 350 ml śmietany 30% 50 g cukru 50 g płatków migdałów Krem budyniowy: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej (60 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g) 150 g cukru 200 g masła 2 żółtka łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie Najpierw przygotowujemy krem. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąki, żółtka i zapach(...)prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień. [caption id="attachment_8844" align="aligncenter

e-PrzepisyKulinarne
Tort urodzinowy 173

szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy

Salonik smaków
Muffinki czekoladowo kawowe 142

Dzisiaj coś dla miłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy(...)dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy już się ubije dodajemy serek mascarpone oraz likier kawowy i wszystko razem miksujemy. Wkładamy do lodówki i kiedy muffinki wystygną nakładamy krem rękawem cukierniczym

Kuchenne Wariacje
Babeczki z orzechowym kremem 143

jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia

Aga w kuchni
Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 197

Dzisiaj zapraszam Was na słodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci(...)czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć

Z miłości do słodkości
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 321

zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew – 1 szt– ser feta – 50 g– ciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany– listek laurowy– oliwa do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia(...)miejscu.Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem. Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej.Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej

Ostra na Słodko
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 249

tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe

Świat Ciasta
Pani Walewska 114

szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego (dałam ekstra)     Wykonanie: Przygotować ciasto kruche.  Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym.  Dodać cukier puder, masło(...)pokrojone w kostkę i 4 żółtka.  Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie).  Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki.  Każdy posmarować dżemem porzeczkowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut.  Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę.  Białka ubić na sztywno dodają cukier

Sto kolorów kuchni
CIASTO ORZECHOWIEC 572

Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI :   200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu  500 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)KREM :   750 ml mleka 3/2 % 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g  3-4 łyżki cukru  125 g masła                                                           PRZYGOTOWANIE : Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Budyniowa tarta ze śliwkami 244

śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany

Pasja Smaku
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji lightBigosKrokiety z pieczarkamiPatatas alioliPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiemMini pizze na zaczynie poolishPissaladiereRoladki z francuskiego ciasta z łososiemDrożdżowe bułeczki z pieczarkamiDrożdżowe bułeczki z rzodkiewkąSzybka tarta z warzywamiTarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFocaccia z oliwkamiPate z wątróbki z dzikaJajka faszerowane pastą łososiowąPasztet z dzikaMasło czosnkowo-ziołowePasztet mięsnyPasta(...)serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką

Kulinarne przygody Gatity