uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko(...)posmarowania FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 400 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3-4 ząbki * jajo – 2 szt * sól, pieprz, papryka * pestki dynii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią
Ostra na Słodkomałe filiżanki mocnej kawy (rozmiar espresso) 3 jajka 5 łyżek kefiru lub maślanki 1 szklanka śmietanki 30% lub 36% 2 czekolady (mleczna, biała lub gorzka) do kremu A jak to zrobić: Dwie czekolady łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i kawą. Odstawiamy do przestudzenia. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: przesianą(...)Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm. i pieczemy 90 minut w 160 stopniach. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę (200g czekolady
Kuchnia w opałachkrem, który zawsze się udaje, a jego zrobienie trwa kilka minut, wystarczy tylko ubić jego składniki. Zawsze w zamrażarce mam schowany zapas upieczonej dyni, więc kiedy wymyślę sobie jakieś danie z jej udziałem, nie muszę uruchamiać piekarnika, tylko po prostu ją rozmrażam. Bardzo Ci polecam tę metodę, sprawdza się idealnie. Muffinki dyniowe z kremem czekoladowym Muffinki dyniowe z kremem(...)anyżu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 250 mascarpone 200 g kremówki 30% 2 łyżki kremu czekoladowego Wykonanie Do miski wrzuć pokrojoną na małe kawałki dynię, dodaj jajka, mleko, cukier i olej, dokładnie zblenduj. Dodaj przesianą mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem. Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatitywyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT(...)łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone
Ostra na Słodkobitej śmietany proponuję krem czekoladowy na bazie jogurtu. Zdrowie i słodycz w jednym. Składniki na około 10 gofrów : 230g mąki pszennej 230g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżeczki ksylolitu lub drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier waniliowy szczypta soli 4 jajka 100g roztopionego masła 3 szklanki mleka (może być roślinne) Składniki na fit krem czekoladowy i dodatki(...)proszek do pieczenia, Dodać mokre składniki: jajka, masło, mleko. Wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Rozgrzać gofrownicę. Chochlą nakładać ciasto, Gofry piec około 5-7 minut (czas zależny jest od mocy gofrownicy) do uzyskania złotego koloru, Przygotować krem: wymieszać razem jogurt, kakao i cukier, Gofry podawać polane kremem czekoladowym, z dodatkiem owoców i odrobinką
tyfranboxmlekabiała czekoladawiśnie ze słoika Składniki na krem budyniowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając(...)białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone
CiastkozercyCzekolada i maliny to niemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości. Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki:ciasto:120 g mąki tortowej125 g masła (zimnego)30 g kakao1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanyszczypta soli krem:400 g śmietany kremówki 30%fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru 150 g malin polewa:100 ml śmietany(...)czekoladą mleczną) łyżeczka wódki, rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie) ok. 150 g malinTarta Czekoladowa z Malinami - Sposób przygotowania:Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników na ciasto i zagniatamy (możemy do tego celu użyć food procesor'a). Jeżeli ciasto okazałoby się za "suche" dodajemy więcej śmietany.Umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Po tym czasie ciastem wyścielamy formę
Słodka Stronapieczenia, przelać do niej ciasto- piec w 180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu- ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie MUS KAWOWY- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie(...)pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować - ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM- ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy- na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy
Smakołyki BerenikiNaszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie
Mieszam w Garnkuradzę dodać fix. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „bake from scratch”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Masłem Orzechowym, Czekoladą i Serkiem Cream Cheese Składniki: Spód: 150g precelków 60g jasnego brązowego cukru szczypta soli 110g masła – roztopionego, ostygniętego Nadzienie czekoladowe: 150g posiekanej czekolady (użyłam gorzkiej(...)serowej masy dodać 1/3 ubitej śmietanki i wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę i wymieszać mikserem ( patrz FILM ). Gotowy krem przełożyć na schłodzony spód i wyrównać. Wierzch można posypać posiekanymi orzeszkami lub precelkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym
Mała Cukierenka18cm] : Ciasto czekoladowe: -> 60g gorzkiej czekolady [ zachowajmy chociaż trochę pozoru „zdrowego żywienia”] -> 100ml mleka 1.5% -> 100g masła -> 100-150g cukru [ można wymienić na miód – polecam!] -> 2 jajka -> 100 ml jogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone(...)oraz sól), następnie zalewamy wcześniej przygotowaną masą. W trakcie mieszania pamiętamy, aby ilość ruchów zmniejszyć do minimum. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 50 minut ( do suchego patyczka). Po zakończeniu wyłączamy piec i przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Kolejno wyjmujemy z formy, odwracamy do góry „nogami” i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Tort czekoladowo-mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Dwa mocno czekoladowe blaty, przełożone i ozdobione miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie tutaj . Taki torcik,to idelane połączenie świeżości(...)przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Bardzo często się zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już po 35 min. a drugie musi jeszcze trochę posiedzieć, więc nigdy nie sugerujcie się pierwszym sprawdzonym ciachem). Jeżeli nie macie dwóch tortownic- możecie upiec każdy z blatów osobno. Wyjęte z piekarnika blaty pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ! KREM MIĘTOWY: W garnuszku podgrzewamy śmietanę
Domowe Tortypełen nadziei że tym razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła Ostatnio ubijanie ręczne wiele(...)ostatnio całkiem nieźle się dogadujemy choć przez dłuższy czas nawet nie mieliśmy żadnych wspólnych tematów – jakoś był dla mnie taki obcy No więc zacząłem tradycyjnie od przygotowania ciasta czyli ubiłem białka ze szczyptą soli – pierwszy etap mój kolega mikser zaczął wolno ale później się rozkręcił i wskoczył na wysokie obroty Następnie dodałem po trochu cukier puder, później mocno
Kuchenne Wariacjezasmakowała i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić mając nadzieję, że i Wam zasmakuje. Ciasto: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 330g śmietany kremówki 36% 200g serka homo 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody Polewa czekoladowa: pół tabliczki
Motylkowa Kuchnia