łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym.Przełożone plastrami banana.Z kleksem bitej śmietany.Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie Stwórcy uprzejmie dowozimy. Kusząco- pachnące. Norwesko- kardamonowe. I pieruńsko
bastalenaSkoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr
Taste Of My DayZdjęcie nie powala ale trudno było wyrwać smakoszo m spod nosa blachę i zrobić jakieś ładne Składniki: ciasto: szklanka mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 50 ml oleju kokosowego rozpuszczonego 3 łyżki miodu/syropu cynamon, szczypta soli woda krem: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 laska wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego 1/4 szklanki słodzika 2 łyżki mąki kukurydzianej
Zdrowie i pysznie na talerzucukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki pszennej ok. 10 średnich śliwek Puszyste ciasto ze śliwkami - przepis: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do ubitego masła dodajemy jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijamy przez ok. 6-7 min, aż masą będzie
Kuchnia ŁukaszaZnacie to ciasto? To ciacho to istna euforia dla kubków smakowych ☺️ Mięciutki, czekoladowy biszkopt, a między nim chrupiący blat makowy z orzechami. Całość oblana czekoladowym ganache❤️Pyyycha! Składniki blaszka 23 /33: biszkopt: jajka duże 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, Krem: śmietanka 36% 500 ml, śmietanka(...)połączenia. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową pączu, posmarować połową kremu, wyłożyć blat makowy, posmarować resztą kremu i przykryć drugim biszkoptem,który również należy nasączyć. Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, wrzucić połamaną w kostkę czekoladę i mieszać aż zrobi się gladka polewa. Odstawić do zgęstnienia. Wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować. Przepis zaczerpnięty ze strony : https://ilovebake.pl
kulinarne odsłony patiSkładniki: biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz(...)masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki
Prosto i Smacznie z Anetąprzepis jaki możecie znaleźć w internecie czy książkach, tradycyjny krem do miodownika został tutaj zastąpiony genialnym kremem do metrowca w wykonaniu mojego ojca. Ten przepis to jeden z tych, który moi rodzice udoskonalili przez lata do perfekcji składając różne wersje przepisów i ciast
Milion SmakówDziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki. *blaszka(...)Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka. Resztę zagotować, wlać rozrobiony
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam :) Pomimo(...)rozmiarze około 23 cm / 25 cm. Składniki masy serowej tzn. twaróg, cukier puder, budyń, jedno jajko, miksujemy ze sobą na jednolity krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z wyciętym w rogu otworem i wyciskamy na przygotowane ciasto paski poprzecznie i podłużnie, tworząc kratownicę. Paski masy serowej powinny mieć ok 1 cm szerokości, wyciskamy je w odległościach około
Kronika Piekarnikajemu ciasto zawdzięcza piękny, naturalny (!) zielony kolor. Smakuje ciekawie, choć szpinak jest niewyczuwalny w smaku. Gorąco polecam na świętowanie pierwszego dnia wiosny:) Składniki (12 szt): 350 g mrożonego szpinaku 190 g cukru 3 jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 100 ml śmietany(...)pieczenia i sodą, mieszamy. Na koniec ciasto delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z ostudzonych babeczek odcinamy wierzch i kruszymy
Smakowity Blog Kulinarnypaczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej dwie bite śmietany śnieżki do ubicia krem karpatka albo budyń waniliowy czekolada mleczna 1.5l mleka do kremu i bitej śmietany Przygotowanie Brytfannę (25 x 36) wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszą warstwę herbatników, na to wystudzony krem lub budyń. Następna warstwa herbatników i masa krówkowa, następna warstwa herbatników i bita śmietana(...)koniec posypujemy startą czekoladą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mamy gotowe ciasto. Autor przepisu: Marta Kałuża Artykuł Ciasto 3bit pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyproszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na dwie części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy(...)placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej czekolady i powstałą polewą smarujemy ciasto
Ladylaura.kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny około 700g truskawek + kilka sztuk do dekoracji Dodatkowo: mały kubek mocnej czarnej herbaty, ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od zółtek i umieszczamy w misce od miksera. Ubijamy około 2 minut, aż się spienią. Dodajemy powoli po łyżce cukru cały czas miksując(...)zużyłyśmy około 4/5 kubka naparu). Następnie układamy na nim truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami i gorzką czekoladą pokrojoną przy pomocy noża w paseczki. Smacznego
Kolizje SmakówGofry które pachną fiołkami, i zapewniam że szybko znikają. Polecam na deser bo są proste do zrobienia. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 szczypta soli 1 łyżka cukru 2 jajka 3 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody krem: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny pełne 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 cytryny 1 garść(...)miski wlewam wodę, dodaję oliwę, żółtka i mieszam. Białka ubijam osobno z solą. Składniki mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy. Żelatynę namaczam w łyżce wody. Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć
wesoła kuchniaroku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z masą budyniową. Nie jest bardzo czasochłonne, ani skomplikowane, a smakuje rewelacyjnie. Polecam Wam go bardzo i miłego dnia życzę, choć pogoda fatalna :-). Blaszka 28 x 36 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka(...)Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 4. Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Poncz: 1/2 szklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe
kruche babeczki