Samira ma 9 lat! :) I jeszcze jeden szybki torcik... 218lodówki) + 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego + około 2 łyżki drobnego cukru, lub do smaku + odrobina czerwonego barwnika w żelu; Wystarczy - zimne ciasto przekroić horyzontalnie na dwie części, posmarować dolna część dżemem, przykryć goórna częścia, a następnie rozsmarować krem śmietankowy na wierzchu i bokach
Lejdi of the house
Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu 344Frankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka z migdałami i o skrzatach słów kilka 211miękkiego masła dodatkowo: 30 g migdałów bez skórek 30 g orzechów laskowych bez skórek Masło zmiksować z marcepanem na gładki krem. Dodać cukier puder, utrzeć do białości. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać rozetki (jak z bitej śmietany) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze
KEKS 211zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik. Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie, łyżką lub szpatułką wmieszać do masy bakalie. Składniki nie mogą zimne, należy
cool and minty
Warsztaty z okazji dnia dziecka 198Delecta skomponowała bajeczne posypki, które nie zawierają sztucznych barwników. Ich kolory, kształty, smaki pozwalają na niekończącą się zabawę w dekorowanie. Kolejne były babeczki Delecta waniliowe i czekoladowe. Dekorowane zostały kremami na bazie sera Wieluń, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii, jak również maślanym na bazie masła tej że firmy. Produkty są po prostu fenomenalne i przepyszne(...)dzieci odnośnie picia wody. Tort z niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów. Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne
Malinowe Pocałunki
Beziki 233tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta. 2 białka (z dużych jajek) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Białka (*) ubić na sztywno
Di gotuje
Placek przekładany z orzechami na wierzchu 295W końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama
Kuchnia w czekoladzie
Jaglany deser – pyszny krem jaglano-bananowy 267Jeśli macie dość już poświątecznych ciast, ale nadal za Wami chodzi coś słodkiego, to bardzo polecam ten deserek. Właściwie nazywanie tego kremu deserkiem może nie jest najwłaściwsze. To w pełni wartościowe i sycące danie;) Z powodzeniem zastąpi drugie lub nawet pierwsze śniadanie. W smaku słodkie, ale nie za słodkie. Dużo tutaj zależy od rodzaju banana jak i ilości i świeżości
Mieszam w Garnku
Chałwowiec z brzoskwiniami 226chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić
Cakes By Kejt
Ciasto czekoladowe z kremem coffee latte 157Nigella ucztuje" Nigelli Lawson. Jest tam cały rozdział poświęcony ciastom i torcikom czekoladowym i coś czuję, że wypróbuję je wszystkie :) Ciasto jest naprawdę bardzo czekoladowe z niewielką ilością mąki, bez proszku i sody. Trochę obawiałam się kremu coffee latte na bazie śmietany i białej czekolady ale niepotrzebnie - wyszedł idealnie zwarty i kremowy
Milion Smaków
Tort Monster High 188wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort
Wielki apetyt
Cupcake czekoladowo-truskawkowe 241zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce. krem: 20 dag rozmrożonych truskawek 200 ml bitej śmietany 3 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę prawie na sztywno, dodać cukier, ubijać, wmieszać
Humanistka w kuchni
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 165sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy
Kuchenny Skrawek Nieba
Lemon curd krem cytrynowy 245Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki marchewkowo-cytrynowe 179szklanki cukru 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju skórka i sok z małej cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 szklana startej marchewki Krem: 125 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki(...)cytryny i startą marchewkę. Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny
Malinowo w kuchni
Tort orzechowy. 198polecam. Zapraszam na tort :) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy(...)proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy
Izabelawkuchni
MUFFINY MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZOWYM KREMEM 237Lubicie ciasta marchewkowe? My uwielbiamy! Dzisiejsze muffiny to połączenie moich ulubionych smaków: korzennego i pomarańczowego. Polecamy! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o
Przepisy Aleksandry
Sobota w kuchni 218bułka z pastą z awokado, potem było już tylko lepiej. Drugie śniadanie iście jajeczne – awokado z jajkiem i jajeczne muffiny. Obie potrawy banalnie proste w wykonaniu. Na obiad krem z białych warzyw i placki ziemniaczane z cukinią na mące kukurydzianej. Na podwieczorek mini serniczki z owocami o jogurt wiśniowy z płatkami owsianymi. Tortilla z łososiem i szynką prosciutto czeka(...)pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości
Kucharzyca
Fale Dunaju 176wymieszać. Do drugiej części nic nie dodawać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny(...)250g masła (miękkiego) Wykonanie kremu: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i proszek budyniowy. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając - by się nie przypaliło. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia. Jeśli zdarzyło by się, że masa nam się przypali należy ją przetrzeć przez sito wybierając
Mania Wypiekania
Babeczki arbuzy 264nieco czerwonego barwnika, do kremu (np. takiego lub takiego) trochę barwnika zielonego - i voila! babeczki arbuzy gotowe :)Składniki na babeczkiSkładniki na krem budyniowylubSkładniki na krem maślanyJeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed zrobieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić go do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu. Do gotowej masy dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika (lepiej mniej, zawsze można potem(...)wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Krem przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy zielony barwnik, do drugiej zielony i żółty, żeby uzyskać inny odcień, dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z dowolnym
Ciastkozercy
CIASTO "KOKOSEK" 225smarujemy dżemem lub konfiturą porzeczkową. I na górę znowu warstwa herbatników.Na herbatniki wykładamy drugą warstwę kremu kokosowego ponownie wyrównujemy i znowu kładziemy herbatniki.Na ostatnią już warstwę herbatników nakładamy masę śmietanową.Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i jak ostygną posypujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki,najlepiej na noc. Ciasto jest bardzo pyszne i szybko znika
Mała w garnku miesza
Podwójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia z jeżynami. 242umieściłam krakersy z nutellą, następnie mus czekoladowy z dobrą czekoladą mleczną, a wierzch udekorowałam jeżynami i polewą czekoladową. Ciasto słodkie - idealne do gorzkiej herbaty lub mocnego espresso. Kto się skusi? :-) Składniki na małą tortownicę: Spód: 200 g krakersów 250 ml kremu czekoladowego o smaku orzechowym (np. nutella) Mus czekoladowy: 250 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej(...)żółtek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabrała białego koloru. 3. Do żółtek stopniowo dodajemy lekko przestygniętą już czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie krem. 4. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już ubita, to delikatnie należy wmiksować wcześniej przygotowane żółtka. 5. Na końcu ubijamy białka. Na sztywno. 6. Łączymy kremówkę najpierw
Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort z owocami 182Szykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchni
Tort z owocami 208Szykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchni
Ciasto rafaello 177mleko kokosowe. 5. Masę blendujemy na gładką paste. 6. Krem z kaszy jaglanej wykładamy na spód, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h. Ciasto jest bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i kaszy), który daje uczucie sytości, - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka kocie języczki 176cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki
Tradycyjna Kuchnia
Groszek ptysiowy 203Groszek ptysiowy, to bardzo smaczny dodatek do zup, zwłaszcza zup - kremów. Wbrew pozorom zrobienie go samemu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. W dodatku taka produkcja będzie bardziej opłacalna, bo składniki są tanie i zawsze ( lub prawie zawsze ) mamy je w domu. No i jak to w przypadku każdego domowego wypieku - wiemy co jemy :). Dodatkową zaletą jest to, że możemy(...)całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do masy wbijać po kolei jajka, dokładnie mieszając/ucierając po każdym dodaniu ( ja robię to drewnianą łyżką ). Podczas mieszania/ucierania należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu pięknie urośnie w piekarniku. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do mocnego foliowego woreczka z odciętym rogiem. Na blachę wyłożoną papierem
Opowieści z piekarnika
Błyskawiczny tort biszkoptowy 168tort musiał być szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt. Składniki Ciasto 6 jajek 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru zapach rumowy (może być inny) szczypta soli ( na czubek noża) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 400 ml śmietanki kremówkj 2 łyżki czubate cukru pudru Wykonanie Krok 1 Do miski wbić
Eli Gotowanie