boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki(...)lodówki na całą noc. Rankiem obkroiłam tort dookoła i ściąnęłam obręcz. Resztę kremu użyłam na boki. Posypałam tort kawą rozpuszczalną miałką , przez siteczko. Ogólnie gotowy tort powninien leżakować w lodówce 12 godzin. W smaku jest rewelacyjny. A'la Tiramisu. Kolejny przepis Margarytki, z działu CIASTA I DESERY został wypróbowany i jest pyszny ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniUniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła(...)udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino ewentualnie barwnik spożywczy Śmietanę ubić z cukrem pudrem
Trzeci talerzprzyprawami, lubimy więcej czasu spędzać w kuchni i delektować się jedzeniem. Muffiny są niezwykle proste i szybkie w pieczeniu, to ich niewątpliwa zaleta. Możecie przygotować do nich także krem, na przykład na bazie serka mascarponne z śmietaną kremówką. Ale wtedy musicie przechowywać je w lodówce i dość szybko zjeść. Ja moje przyprószyłam tylko cukrem pudrem i wystarczyło Moje babeczki zostały(...)wysokości. Na każdej porcji ciasta połóż czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych. Następnie rozłóż resztę ciasta na muffinki, dokładając 1-2 łyżki do każdej muffinki. Piecz muffiny w temperaturze 190 st C przez 20 minut. Po wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem lub nałożyć dowolny krem na górę. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych
nietylkopasta.pljakie smaczne. Niewiele pracy, niewiele wysiłku, a efekt w pełni zadowalający. Zapraszam serdecznie do upieczenia tego ciasta. CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ. Składniki: Ciasto: 120 g miękkiego masła 3 jajka 150 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki kukurydzianej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej(...)Sposób przyrządzania: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masę stopniowo zmiksować z jajkami. Następnie porcjami dodawać maślankę oraz mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x24 cm. Posmarować konfiturą jagodową z anyżem, a następnie ułożyć oczyszczone, umyte
Zakątek rozkoszy kulinarnychmąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Na krem: 200 g jagód 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację(...)masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy równe oblaty. Nasączenie: Kawę lub kawę zbożową zalać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Krem: Białą czekoladę przełożyć do garnuszka, dodać
Passions hobbies lifesera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić z kremem toffi w rondlu dodać słonecznik - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki(...)sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną - Dodać połowę malin wymieszać łyżką wlać wszystko do tortownicy - Włożyć ciasto do lodówki by stężało - Na ser wyłożyć resztę malin zalać tężejącą galaretką zostawić do stężenia
W królestwie smaków Beatyodżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z kremem i kawałkami truskawek. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w miałkim proszku) 1 łyżka kakao (dodałam dodatkowo) Krem: 250ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski wkładamy masło(...)pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta, a na górę ciemnego. Tak aby 1 cm od górnego brzegu był wolny. Piekarnik 170C pieczemy około 20 minut do tzn.suchego patyczka. Krem: Wszystkie schłodzone składniki wrzucamy do miski i miksujemy aż powstanie bita śmietana. Dekorujemy szprycą i ozdobami. Przechowujemy babeczki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka 5 żółtek budyń śmietankowy lub waniliowy cukier waniliowy lub cukier(...)podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojonego ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort
Apetyczna babeczkaCourse: Przystawka, Na imprezę, Drugie danie Difficulty: średni Porcje 6 porcji Czas przygotowania 45 minutes Składniki M ożesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Ciasto 230 gramów mąki (pszennej, żytniej, pełnoziarnistej). W przepisie zastosowałam proporcje 80 gramów pszennej zwykłej, 100 gramów pełnoziarnistej pszennej i 50 żytniej, ale można zrobić z samej pszennej lub dodać połowę(...)chwilę kubek do zamrażalki). Zagniataj ciasto aż uzyskasz gładką masę. Do przygotowanej wcześniej formy do tarty przenieś ciasto i rozprowadzać równomiernie. A na koniec ponakłuwaj widelcem. Wstaw na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przykryj papierem do pieczenia i wrzuć na papier groch/fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do piekarnika
Heca w kuchniszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku mielonego krem budyniowy: 1 duży budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie
kgwjanczewokremu 30 g jagód 150 g jogurtu naturalnego 30 g cukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(...)pieczemy 15-20 minut sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia (koniec patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami cukru i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści
Miód i pieprzbędzie się ładnie prezentował na babeczkach. Następnego dnia ubijamy za pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Masa będzie gęsta, ale nie koniecznie bardzo puszysta. !UWAGA! nie ubijacie zbyt długo bo masa się zważy! Składniki na ciasto: 110 g masła 90 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao(...)znowy wszystko mieszamy na niskich obrotach. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy masą. Pieczemy w 190° przez około 25 minut, do tzn, suchego patyczka. Po wystudzeniu dekorujemy je kremem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego:) Artykuł Cupcakes mocno czekoladowe pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeśrodku maleńkich kuleczek. Składniki na biszkopt: - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1 litr śmietany kremówki - 2 śmietan fixy - 2 białe czekolady - 200 gram kokosu Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka(...)pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną kremówki i studzimy. Śmietanę oraz śmietan fixy ubijamy, a następnie dodajemy
Życie zaczyna się w kuchnijeszcze różne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem!Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI
Ostra na Słodko