kawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duża miska szklanka forma okrągła do pieczenia (22 cm) papier do pieczenia mikser Składniki Koszt // CIASTO // mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. [330g] 0,70 zł kakao ciemne – 3/4 szkl. 2 zł cukier – 2 szkl. [400g] 1,50 zł jajko(...)łyżeczki 0,50 zł gorąca woda – 1/2 szkl. sól – szczypta // KREM // śmietana kremówka [300 ml] 3 zł kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO
Nerds Kitchenzamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera. Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać polewą, też użyłam polewy Dr. Oetkera. Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie dzisiejsze- więc musiałam zabrać
kolorowotorcikowozestawy miesięczne. Będzie więc kwartalnie, tak plus minus. Styczeń- Luty Rok 2021 zaczęłam przepisem na pyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki twarogowe i warzywne(...)dropsami. Następnie był szybki przepis na serową babkę. I dość pracochłonny zawijany tort orzechowy z domowym kremem budyniowym. W kwietniu zaprosiłam Was na szwajcarskie ciasteczka Chrebeli o dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud. Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka
dolcevitainmykitchenbiałko – 4,3g, błonnik – 14g, sól – 0,05g Informacje dodatkowe: bez glutenu, wegańskie, ekologiczne Hurtownia: vegamarket.pl Cena: 27 - 30zł Nasza opinia Wygląd: Średniej wielkości słoiczki mieszczące w sobie 330g kremu. Pasty są ciemno brązowe o gładkiej konsystencji. Pachną słodko-goryczkowo jak typowe włoskie orzechy z nutą aromatu podobnej do melasy karobowej. Nic tylko zanurzyć palec.... to znaczy łyżeczkę :P Smak(...)przyznać, że ostatnio te nasiona jak i powstałą z nich mąkę dodajemy wszędzie do wypieków, więc doskonale znamy ten smak. Na samym końcu na języku wyczuwamy nutkę jakby surowego ciasta? Dziwne, ale wiemy, że wiele osób uwielbia wyjadać surowe ciasto, więc musiałyśmy umieścić tą informację :P Pasta z orzechów włoskich : Spodziewałyśmy się powtórki i smaku nie odbiegającego od pierwszej wersji
Candy Pandascukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli
Wielki apetytzeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła(...)Rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach około 30 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. Budyń na soku: Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i gorący budyń wylać na biszkopt. Odłożyć do ostudzenia. Krem budyniowy: W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy w pełni. Dziś kuszę lekkim ciastem ( ale nie w kalorie) . Polecam je na każdą porę dnia. Pyszne Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)żółtku, miksujemy, następnie stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Kolejny krok to dosypywanie maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy cały czas. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. pieczemy ok 15-20 minut w 170 st. Masa śmietanowa: Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy, dodajemy
Z Majeczką w kuchniDziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jaj ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao
Domowe ciastaszklanki cukru pudru 1/2 łyżeczka sody kostka masła 200 g 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko Krem: Orzechy włoskie 200 g Mleko szklanka 250 ml Masło kostka 200 g Cukier puder 1/2 szklanki Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut. Orzechy zmielić na pył i zalać gorącym mlekiem
Kulinarne przygodyODCHUDZONE CIASTO 3-BIT. Jedno z moich ulubionych, najszybszych ciast, bez pieczenia. Odchudzone dzięki serkowi zamiast bitej śmietany, budyniowi bez cukru i bez tak ogromnej ilości masła w kremie budyniowym. Robimy od lat w klasycznej wersji, ale od teraz tylko ta opcja będzie wchodziła w grę - zdecydowanie mniejsza ilość kalorii, a smak ten sam. Składniki na klasyczną blaszkę: 1 duże
Czarnawisienkamąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do osobnej miski wbijamy jajko i dodajemy cukier, mikserem miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodajemy jogurt oraz mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego ciasta dodajemy wiśnie, ale nie wszystkie na raz, aby nie puściły soku do ciasta – ja robiłam
Smaczna Stronazgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek
Kuchnia w oparachkoniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku 200 g masła 50 g masła kokosowego, polecam
TrufelkowoBardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy
Gotowanie moimi oczamiCiasto: 30 dag mąki 300 g masła 1 x jajko 1 x łyżka octu około 150 ml wody ciepłej Krem: 2 x budyń śmietankowy 750 ml mleka 5 łyżek cukru 3 łyżki cukru pudru kostka margaryny 1 cukier wanilinowy 250g śmietanki 30% dekoracja : wiśnie i czekolada gorzka roztopiona w odrobinie mleka
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie