blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego(...)Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach
sierotka maRysia w kuchniPewnego dnia po tych wszystkich świątecznych sernikach i babkach zamarzyły nam się markizy - delikatne i kruche ciasteczka przełożone czekoladowo-orzechowym kremem 💛 Okazało się to być połączeniem idealnym! Przywołującym mocno wspomnienia o popularnych Hit'ach. Naszym zdaniem poniższa wersja zdecydowanie wygrywa a do tego są piękniejsze 😍 Polecamy wypróbować przepis! Składniki: -60g orzechów laskowych(...)sodę. 5. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 6. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 7. Wstawić ciasto na co najmniej 1 godz. do lodówki. 8. Ciasto rozwałkować (nie za cienko) między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) lub pomiędzy papierem do pieczenia. Wycinać kółeczka. 9. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną
Candy Pandaskruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany. Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze. Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły, u mnie pierwsza próba była nieudana, ale szybko nauczyłam się na błędach i kolejne jakoś ładnie poszły :) Przepis na ciasto (kruche rurki(...)szerokości ok 1,5-2 cm, owijamy rurkę od cieńszego końca do najgrubszego tak aby ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia. W między czasie robimy krem: Składniki: 400 ml słodkiej śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubijamy
W kuchennej krainiezakochanych w sobie …i w białej czekoladzie Malinowy biszkopt, przełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała
Domowe Tortypowstała jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem
Kolorowy Przepisownikcukru wanilinowego Na krem: 120g miękkiego masła ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto(...)następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści. Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder
Pyry na Gazwymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni. Po czasie wyjąć i wystudzić. Składniki na krem: 300 g serka typu philadelphia ( ja użyłam jednego waniliowego, a jednego śmietankowego) 220 g masła , w temperaturze pokojowej 2 szklanki cukru
Panda i jej światfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto miodowe: 350 g mąki tortowej 150 g cukru 1 jajko 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany Wszystkie składniki przekładamy do miski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach(...)mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kulinarnyswiatdomimniejszej ilości-około 1 łyżeczkę, wtedy też musicie dodać więcej fruktozy) 1 łyżeczka fruktozy krem: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru 3 łyżki sera białego Emilka fruktoza wg. smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na babeczki mieszamy przekładamy ciasto do KONIECZNIE silikonowych papilotek na muffinki, układamy je na talerz, następnie do mikrofalówki "pieczemy" w mikrofali(...)mieszankę mleka z budyniem gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje, słodzimy do smaku studzimy budyń do chłodnego budyniu dodajemy ser, mieszamy babeczki kroimy na pół, przekładamy kremem na wierzch babeczek również wykładamy krem (ja użyłam specjalnej wyciskarki do kremu), oraz jakiś owoc do dekoracji ;) tak przygotowane babeczki możemy jeść od razu (ja nie mogłam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukru pudru Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto się chłodzi, a my na leżaczek. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy je na cienkie placki (2-3 mm). Teraz kroimy długie paski o szerokości(...)olejem i zawijamy wokół nich paski ciasta. Zaczynamy od węższej strony. Tak przygotowane rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rurek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier
Niuniokimąki pszennej 3 duże jajka lub 4 małe Krem 500 ml kremówki 30% 1/4 szkl gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru Canari pina colada 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić(...)blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać
Ala piecze i gotujedosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach na stole jako przekąska i oczywiście pachniało nimi ciasto. Dlatego też na moim stole w te święta zagościła orzechowa rolada. Uznałam, że świetnym jej uzupełnieniem będzie krem pomarańczowy, bo w końcu cytrusy królują we święta na naszych stołach. SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek szczypta soli 120 g cukru
Passions hobbies lifeZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery FajeryTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujemacie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej
Ciastkozercy