przez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka
Moje-pitraszeniedojrzałe w słońcu słodkie maliny nadają mu smaku i aromatu. Warto się skusić :) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka opakowanie budyniu malinowego łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła 3 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 szklanki posłodzonej herbaty malinowej 2 galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, 3 żółtka, 150g masła lub margaryny, 50g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę
Z miłości do słodkościRewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy
Ala piecze i gotujedany skosztować…ale jest mniej słodki. Oczywiście jest słodki jak każdy tort! Tort musi być słodki ale zbalansowany. Dodatek orzeźwiającej galaretki, soku z cytrusów i twarogu do kremu to świetny sposób na uzyskanie smacznego tortu. Tort Red Velvet bardzo smakował moim gościom. Prezentuje się elegancko na talerzu. Przyznaję, że tort jest pracochłonny. Chciałam jednak zaskoczyć moich gości i sądzę(...)Składniki: na dwie tortownice o średnicy 23 cm Ciasto na tort 250 ml serwatki 360 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 450 g cukru 1 łyżka kakao ½ łyżeczki soli 2 duże jajka 350 ml oleju 1 łyżka winnego octu ¼ łyżeczki waniliowej pasty 2 łyżeczki czerwonego barwnika otarta skórka z cytryny Krem 300 g twarożku lub serka ricotta
codojedzeniawanilii 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić
Słodkości i nie tylkopieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski(...)jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu
Kuchenne Wariacjelikieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów lub orzechów 180g gorzkiej czekolady Krem śmietankowy: 900ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 4 ½ łyżeczki żelatyny Warstwa z galaretką(...)kawałki, by zmiękła. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Migdały lub orzechy mielimy na mąkę. Białka oddzielamy od żółtek. Dno tortownicy Ø26 - 28cm smarujemy margaryną (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Miękką margarynę miksujemy z cukrem, po czym dodajemy żółtka i po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie już dobrze połączona, ubijamy białka na sztywną
Smakowy Rajplacki, z których tak jak ja przy u życiu kremu czekoladowego możecie stworzyć wykwintny tort śniadaniowy. Na pomoc przy śniadaniu przyszła mi Terravita , która wprowadziła nową jakość na rynku - kremy czekoladowe wyprodukowane bez użycia oleju palmowego ! :) Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 2/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego 2 szklanki ciepłego mleka 3 jaja (białka i żółtka(...)sztywną pianę. Najpierw łączymy ze sobą mąkę z proszkiem i masło z żółtkami i mlekiem. Kiedy ciasto jest już jednolite, dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy jak omlety na malutkiej patelni, której dno nie będzie przywierało. Moja propozycja podania to krem czekoladowy Terravita plus maliny i cukier puder. #terravita #terravitaczekolada #niktniepatrzy Wioleta Gargula
MamaOskarkapodane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia Kobiet, specjalnie dla moich gości :) Składniki:Na ciasto: 200 ml wody 2 łyżeczki cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszennej (z doświadczenia polecam tortową) 2 duże jajka Na krem: 300 ml śmietanki 30 % cukier puder (do smaku) Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie:1. Do garnka(...)solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając).3. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który łyżką nakładałam płaskie porcje ciasta w pewnej odległości od siebie. Łabędzie szyjki uformowałam przy pomocy
Kulinarny Pamiętniktakie wyszły innym razem: Składniki: (14 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Krem: 500 ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć, 16 g cukru waniliowego. Polewa(...)zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać
W kuchni u Monikiananasowa. To niezwykłe połączenie czekolady, bakalii oraz ananasa tworzy niesamowity smak - niezwykłe i wyjątkowo smaczne ciasto idealne na niema l każdą okazję . Ambasador Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (opcjonalnie) Krem: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej jajko żółtko 200 g masła w temperaturze(...)można było wyłożyć kolejną warstwę kremu.) Następnie wykładamy masę ananasową, wyrównujemy i znów umieszczamy w lodowce na ok. godzinę. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy), a następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz alkoho l. E nergicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Strużkami lekko przestudzonej czekolady polewamy wierzch ciasta i posypujemy drobno posiekanymi orzechami
Słodka Stronałatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki. Chyba spróbuję do nich niebawem dodać rabarbar, bo to najwyższy czas :) Wersja sfotografowana jest z klasycznym dodatkiem czekolady.Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard. To widzicie na górnej fotografii. Poniżej motylki(...)bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej półeczki, tam też znajdziecie przepis na ciasto. Składniki:100g miękkiej margaryny225g cukru dramadera2 jajka150ml jogurtu naturalnego5 łyżek mleka1 łyżka sody oczyszczonej275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się
W kuchni wieczoremsoli 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej) 100 g rodzynek 100 g migdałów 100 g suszonych śliwek Dodatkowo: krem z toffi nadzienie wiśniowe posypka maczek ciemna dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód(...)mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką). Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty. Kremem z toffi smaruje piernik i składam następny smaruje nadzieniem wiśniowym wierzch i boki również, dekoruje akurat
Różowa kuchniaCiasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko dodaje mu uroku i smaku ;) Udekorowane lukrem, najlepiej smakuje w towarzystwie kakao lub mleka ;) Polecam! PS tapety ścienne do przedpokoju już wybrane :D Remont powoli posuwa się do przodu :D Ech niedługo minie rok od czasu(...)szklanki nutelli, do posmarowania Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto
Domowa cukiernia Ewy