ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:778/1378)

Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 185

podgrzaną śmietankę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną (w kremie brulee normalnie nie dodajemy skrobi, ale tutaj zrobiłam wyjątek dla pewności, żeby masa ładnie się ścięła.)  Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy(...)następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze  180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę. Następnie tartę studzimy i wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
KREM Z DYNI Z ORZECHAMI LASKOWYMI I PARMEZANEM 112

poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia, że jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca – idealna na nadchodzące jesienne dni. Koniecznie

Ostra na Słodko
Pavlova z białym kremem i gruszkami 146

Każdy kto piecze ciasta w domu wie, że czasami potrzebne są same żółtka i białka zostają a przecież nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeśli wiem, że nie zużyję ich od razu to przelewam do małych, foliowych woreczków i zamrażam. Doskonale się w taki sposób przechowują i po rozmrożeniu ubijają nawet lepiej niż świeże. A skoro trochę tych białek się nazbierało(...)upiekłam cudowną dużą bezę. Właściwie to nawet dwie żeby przełożyć je kremem i podać z owocami. Deser jest bardzo słodki, ale pyszny i doskonały na słoneczne popołudnie z przyjaciółmi. Tym razem użyłam gruszek, ale już niedługo będą świeże, polskie truskawki więc pewnie powtórzę pavlovą z truskawkami właśnie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pianka porzeczkowo czekoladowa 283

czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek.  biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki(...)pieczenia i wsypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się

wesoła kuchnia
Kruche Bezowe Tartaletki z Cytrynowym Kremem 183

przejść obok nich obojętnie. Do grona moich ulubionych, obok tych z ciuszkami, butami, torebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam(...)również. Cisto nakłuwamy widelcem i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto na każdej tartaletce przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd (całość + 2 łyżki do dekoracji) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki

Made By Mom And Son
14 propozycji na zdrowsze ciasta, w tym wegańskie, bezglutenowe i dla diabetyków 134

torcik z perełek tapioki (bezglutenowy i wegański)   Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie (bez glutenu, paleo)   Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym (spód bez cukru, masła, mąki i jajek)   Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami (jak sernik)   Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) Kokosowy sernik dla diabetyków i osób

Di gotuje
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 690

serników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki. Sernik Straciatella

Ostra na Słodko
słonecznikowiec bez pieczenia 171

pełną parą! To czas zabawy i rozpusty:) Także kulinarnej! Na cześć karnawału waśnie przygotowałam takie, bardzo słodkie i obłędnie pyszne ciasto! Jego dodatkowym atutem jest fakt, że nie wymaga pieczenia:) Słone krakersy, masa krówkowa, dżem porzeczkowy, prażony słonecznik i krem z serków homogenizowanych z dodatkiem mleka w proszku - bomba kaloryczna o nieziemskim smaku! Raczej nie da się zejść więcej niż(...)jeszcze kiedyś, część serków waniliowych zamienię jednak na naturalne, zmniejszy to nieco jego słodycz. Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:) składniki: ok 400 g krakersów 400 g (puszka) masy kajmakowej (najlepsza z gostynia) 3 łyżki dżemu

6niebo
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 247

Kasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią  żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i chrupki,w środku bardzo wilgotny.Ciasto to jest przede wszystkim zdrowe. Kawałek tego ciasta zjadłam dzisiaj na śniadanie oczywiście z kawą.Pycha. Składniki ; ciasto: 2 szklanki zwykłej mąki (300g) 1/2 szklanki cukru (100g) szczypta soli

Gorący kąsek
Placek owocowy z marcepanem 214

mieszanych owoców jagodowych (  ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże oczka). Masło ucieramy z cukrem, tak aby powstał puszysty krem, po czym kolejno dodajemy, jaja , a na samym końcu marcepan , chwilkę mieszamy, tylko tak aby lekko się wszystko połączyło . (Produkty powinny być w tej samej(...)temperaturze, krem się nie zważy). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy porcjami do masy i wyrabiamy gładkie ciasto. Na tortownicy, lub w formie do tarty, wyłożonej papierem/natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, rozsmarowujemy równo ciasto. Umyte i przebrane owoce(wiśnie wydrylowane) wykładamy na ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min. Przed podaniem , wystudzony

Farmażony
GRZYBKI 116

Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.     Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 jaja 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić

Słodki Zakątek
Marysieńka 221

ziemniaczaną oraz miodem i  proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła  1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę(...)następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa  100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka

O kuchni z uczuciem
75. Ciasto orzechowe bez mąki 368

Dziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę.  10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do białek i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić

Jadło i czytadło
Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym i czekoladową polewą 203

poziomkowa 3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Krem budyniowy: ½ l mleka Opakowanie budyniu waniliowego 200 gram masła Niecała szklanka cukru Polewa : ½ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie(...)niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Babeczki/kominki migdałowe z kremem waniliowo-cynamonowym 138

pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego  szczypta soli Składniki na krem: 120 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Mąkę przesiałam do miski. Dodałam masło pokrojone w kosteczkę i razem posiekałam. Dodawałam pozostałe składniki, tj. migdały, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszałam(...)wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 170 ° C (termoobieg). Foremki silikonowe przepłukałam zimną wodą. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 6 równych części. Każdą część ciasta wkładałam do foremek/kubeczków tak, aby wypełniło całą wewnętrzną powierzchnię ok.   5 mm poniżej górnej krawędzi. Mocno docisnęłam, żeby na spodzie nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Foremki ustawiłam na blaszce

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania