ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:776/1378)

Murzynek – klasyczny przepis 187

Murzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać ze sobą

Taste and Cook
Zebra dyniowo czekoladowa 230

piwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym 115

Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią) Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio(...)kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy na trójkąty (nie muszą być idealne). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę kremu lekko go rozsmarowując po środku. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie ). Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach). Pieczemy

Słodkie okruszki
Ciasto ptasie mleczko truskawkowe. 127

pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce

Pani domowa
Krem maślano-czekoladowy 137

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Krem jest i dealny do przekładania wafli tortowych i ciast. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu innych deserów. 250g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus)   Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych

Di gotuje
Skąd pochodzą pączki i faworki? 105

początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się(...)cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami. W Norwegii popularne są smultring doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych

Moja smaczna kuchnia
Tymianek i figi. Tarta 122

trzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało mi jednego, kluczowego składnika: dżemu figowego. Krem z mascarpone jest obłędnie pyszny i kremowy, ale jednocześnie dość konkretny; ciężki(...)Jeśli chcecie uzyskać wyraźniejszy kontrast, postawcie na rozmaryn - być może wyjdzie nawet lepiej...?  Tak czy inaczej - polecam Wam to ciasto ogromnie. Korzystajcie z sezonu na figi - jest taki krótki! Za chwilę znowu będzie trzeba czekać rok... Tarta z kremem tymiankowym i figami Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 175 g mąki pszennej 50 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 163

mąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Za pomocą noża ściągamy błonkę z biszkoptu, dzięki temu krem będzie się lepiej trzymał. Krem czekoladowy(...)pokroiłam w plastry i obficie skropiłam sokiem z cytryny aby nieściemniały. Odsączone z soku banany układamy na torcie. Dekoracje uzupełniamy granatem. Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce, jednak na godzinę przed podaniem warto wyciągnąć je z lodówki aby krem nabrał temperatury pokojowej. Jest wtedy bardziej kremowy

Przysmaki Karolki
Cytrynowe babeczki z galaretką 238

dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem cytryny. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 181

Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej   pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni

Mienta blog
Princessa z karmelem 138

Karmel, kokosowe wafelki,  delikatny krem budyniowy,  wiórki kokosowe, dżem wiśniowy  - to wszystko znajdziesz  w pysznym cieście o nazwie  Princessa z karmelem. Składniki: Biszkopt: 6 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g cukru 50 g płatków migdałowych  szczypta soli 3 wafle Princessa kokosowa (po 37 g każda)   Krem budyniowy: 6 żółtek 2 szklanki mleka(...)Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki.  Delikatnie mieszamy.  Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.   W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem

Pyszności Słodkości
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 198

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:   600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna posypka cukrowa Przygotowanie: Makowy(...)wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 40 minut-do suchego patyczka. Wystudzić ciasto, całkiem zimne przekroić wzdłuż na trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone

Wanilia i Kardamon
Ciasto Pani Walewska z orzechami 283

cukru waniliowego - 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę oraz żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy formy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Wierzch blatów smarujemy porcją dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mączną, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie  masło ucieramy dodając porcjami wystudzony budyń. Blat pokrywamy kremem budyniowym a na wierzch kładziemy drugi blat. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała

Zainspirowana w kuchni
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 161

Przecieram jeszcze zaspane oczy.  Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora

W kuchni Karmel-itki
Brownie z kremem chałwowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi 326

przygotowałam dla Was tylko dwa przepisy. Wczoraj przedstawiłam propozycję dla miłośników mięsa , dzisiaj przedstawiam propozycję dla miłośników słodkości. Bardzo rozpustne brownie mocno czekoladowe, ze słodkim kremem chałwowym, słonymi orzeszkami i uzależniającym, gęstym karmelem. Ciasto jest pyszne i sądzę, że nikt mu się nie oprze. Jeśli chcesz zrobić prezent swojej ukochanej osobie, po prostu je upiecz dzisiaj. Przygotowanie nie powinno zająć

Pora coś zjeść
Tort kokosowo - cytrynowy 103

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 250 g mąki pszennej, 20 g kakao, 4 żółtka, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru,   Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu kokosowego(...)formę – dno i boki na wysokość około 2 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia

królestwo garów