ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:775/1378)

Ciastka Słoneczka 178

następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam!     Składniki:   Ciasto: 400 g mąki pszennej(...)łyżka kwaśnej śmietany 18% Lukier: 2 białka 200 g cukru pudru Krem: 200 g miękkiego  masła 2 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ odrobina wody 1 kieliszek spirytusu (u mnie kilka kropel aromatu rumowego) 100 g cukru Dodatkowo: 200 g wiórków kokosowych (zużyłam zdecydowanie mniej) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z masłem posiekać nożem na kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto słonecznikowo - kajmakowe 121

podczas rodzinnej uroczystości, to niepozornie wyglądające ciasto, pojawiło się na stole, natychmiast wywołało falę zachwytów  i zapytań o przepis. Smakiem przypominające słynnego snikersa, jednak nie jest aż tak bardzo słodki i ciężki jak snikers. Najpyszniejszy w nim jest krem maślano - kajmakowy i ziarna słonecznika, wcześniej ugotowane w maśle, mleku(...)piekarniku, dlatego są bardzo chrupiące i słodkie. Wypróbujcie to ciasto bo naprawdę warte jest grzechu ;-))) Moje ciasto zostało upieczone na zbyt dużej blasze, dlatego wyszło zbyt niskie i po przecięciu biszkoptu górna warstwa była tak cienka, że ostatecznie zlała się z kremem i jej nie widać. Proponuję użycie blachy o wymiarach około. 23x30 cm.       Biszkopt 5 jajek

Jadło i czytadło
Kostka brzoskwiniowa. 122

dowolnymi owocami. Jam mam dla Was propozycję na pyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Przyznam się że ostatnio piekę właśnie takie ciast na szybko, jak jest ciepło to z kremami nie bardzo schodzą a z owocami zawsze :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 roztopionej margaryny Kasi 2 cukry waniliowe(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem, na samym końcu wlewamy letnia roztopioną margarynę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na cieście układamy obok siebie brzoskwinie brzuszkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka, ja piekę z termo obiegiem, ale wy swoje ciasto musicie

Sama słodycz i szczypta chili
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 150

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego

Humanistka w kuchni
Ptysie + film 194

Ptysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi

Smakowite Dania
Ciasto budyniowe. 198

Smaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy(...)dodajemy ubite białka i delikatnie , łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka

Ladylaura.
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 109

mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około 19 g) 3 - 4 łyżki cukru(...)dokładnie mieszamy i zagotowujemy mieszając. Wykładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.. Wyjmujemy laskę wanilii, a krem miksujemy z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy

KuchcikoweLove
Ciastka kruche PRL-ki 126

najlepsze/ za 1/5 wypłaty za kg. przepyszne kruchutkie pyszności. I podjęłam wyzwanie. Kruchutkie, słodkie, przekładane dżemem i kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka(...)zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach.   Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.    Pieczemy po 25- 30 min. w temp 175-180 stopni. Studzimy   Składniki na krem: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru

Domowe ciasta
Malinowe ptysie z różowym lukrem 132

ciastem parzonym i patrzeć jak ono pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam!     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto parzone: 4 jajka 110 g masła 1 szkl wody 150 g mąki pszennej   Krem malinowy: 1 szkl śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru 200 g serka mascarpone garść malin   Różowy lukier:   1/2 szkl cukru pudru(...)kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić

Nastoletnie Wypiekanie
Karpatka 423

wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku ( nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzchu położyć delikatnie drugi płat upieczonego ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, a tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Rafaello 166

posiekanych orzechów włoskich Białka ubić na pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.  Połowę piany wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto kruche, posypać orzechami  i upiec na beżowy kolor. Drugi placek upiec tak samo. krem: 1/2 p. masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( lub masy kajmakowej w puszce) 2 łyżki kakao 15 dga płatków migdałowych Jeśli dysponujemy mlekiem słodzonym(...)kajmakową. Można też już gotową masę kupić w sklepie. Masło utrzeć, do masła dodawać stopniowo masę kajmakową, cały czas ucierając. Krem podzielić na dwie części, do jendej części dodać kakao i wyłożyć na pierwsze upieczone ciasto. Następnie przykryć drugim ciastem i wyłożyć jasną masę. Posypać obficie płatkami migdałów i orzechami. Kroić najlepiej następnego dnia

Z Marcepanem
Miodowa stefanka 129

Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko

Różne smaki w kuchni
TORT JAGODOWY 222

blaty. KREM : Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe

cool and minty
Lemon Curd- przepis podstawowy 89

Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono  ;)  Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka

Nastoletnie Wypiekanie