ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:785/1378)

Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1680

łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć(...)wykładamy dolną część biszkoptu, smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy warstwę orzechową, smarujemy pozostałą częścią masy i całość przykrywamy górnym biszkoptem. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce na minimum

Słodka Strona
Marchewkowe z kremem 144

łyżeczki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamon, 2 łyżeczki szczypta soli Składniki na krem śmietana kremówka 30%, 200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę sok marchewkowy, 500ml budyń śmietankowy, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy(...)przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.  Krem: śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, twarożek i śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek, przykrywamy

Gotowanie moimi oczami
Naleśniki a’la raffaello 147

Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, szczyptę soli, wodę oraz mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Miksuj do czasu, aż pozbędziesz się grudek. Gotowe ciasto odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj krem kokosowy. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie dodawaj delikatnie mascarpone, najlepiej po jednej łyżce. Na koniec ubijania

365 dni dookoła kuchni
Deser mix z niewykorzystanych kremów 179

dziś dla was typowego przepisu. Nie jestem nawet pewna czy potrafię wam podać dokładne ilości jakie zużyłam do tego deseru. Czasami szykuje jakiś krem „na oko” dopasowując mój ulubiony przepis do jakiegoś innego ciasta i wtedy nie dziwie się, że zrobiłam go za dużo lub za mało. Ale zastanawia mnie zawsze sytuacja, kiedy korzystam z czyjegoś przepisu, przeliczam

Relaxtime
Ciasto marchewkowe 1 127

deserów". Jednak równie dobrze pamiętam, jak spróbowałam go po raz pierwszy... zakochałam się w tym smaku. Wilgotne, aromatyczne, pyszne! Próbowałam połączeń z różnymi kremami, białą czekoladą, ale to jest zdecydowanie jednym z najlepszych. Ciasto marchewkowe /na dużą blachę / 6 jajek 3 szklanki cukru 3 szklanki mąki 2 szklanki oleju 3 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki marchewki

Biały fartuszek
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9167

Bardzo się cieszę, że zainteresowanie sałatką z tuńczykiem jest tak duże :))) Naprawdę niespodziewanie duże, bo zwykle to słodkości królują wśród moich przepisów ;) Jednak tym razem liczba

Ratunku obiad
Zguba i przedwyjazdowy torcik 160

wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca . Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu(...)wyłożyć żurawinę. Na to nałożyć nieco mniej niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome blogi praktycznie nie zaglądam, i bardzo mi tego brakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śmietankowy tort z żurawiną 193

żurawiną robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze(...)paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Biszkopt to bardzo delikatne ciasto, dlatego jeśli chcemy zbudować z niego wysoki tort, należy podzielić go na dwa piętra. W przeciwnym wypadku dolne spody zgniotą się pod ciężarem

Ciastkozercy
KREM Z PIETRUSZKI. 189

Przeszukując stare, zaplamione kartki pożółkniętego już ze starości zeszytu, napotykam kolejne to rarytasy. Staranne pismo, rożne kolory nazw przepisów, co dzieli je na równe kategorie. Moje

W kuchni Karmel-itki
Torcik mocno czekoladowy 127

dekoracji. Placki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.  Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwą przekładamy ciasto, następną układamy w formie kopca na wierzchu. Dekorujemy  połamanymi  kostkami czekolady, okruszkami  ciasta  oraz miętą. Gotowe  ciasto wkładamy

Kolejny blog o gotowaniu
Mini ptysie z krem budyniowym 338

słodkości. Najlepsze są takie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu. Składniki: (na około 35-45 sztuk) ciasto: 125 g masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli łyżka cukru krem ok 600ml mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Wodę podgrzewamy wraz(...)dodajemy jajka i mieszamy. Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę  - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch. Masło ubijamy mikserem

Lena Gotuje
lemon curd – krem cytrynowy (przepis klasyczny) 176

Nigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy

zabawa smakiem
Bajaderki 85

jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki.  Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia  duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej

Kardamonovy
Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach 1817

delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód.  Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami.  Tą część pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.  KREM Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru(...)studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje. Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę. Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :) ciasto wstawiamy na noc do lodówki.  Na drugi dzień idealnie się kroi :) Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rurki z kremem 148

łyżek śmietany 18% szczypta soli 1 jajko do posmarowania rurek cukier kryształ do posypania rurek krem maślany: zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego(...)paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby cukier  przykleił się do rurek. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  temperaturze

Mama Gotuje