ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:788/1378)

Lekki krem czekoladowy 151

Ten deser jest tak lekki, że można go jeść bezkarnie. W składzie samo dobro: mleko roślinne, mąka bez glutenu, gorzka czekolada, prawie zero cukru, a przepis

greenscarf
MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) 741

LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście(...)wiernymi fanami klasycznego lemon curdu to odsyłam Was do tego przepisu:) Którąkolwiek wersję kremu wybierzecie, mazurek będzie smakował świetnie:) Jeśli lubicie słodko-kwaskowe, intensywne smaki, to koniecznie musicie go zrobić! P.s. W dekorowaniu tego mazurka pomagała mi moja Córeczka Nadia:) SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej 60 mąki ziemniaczanej 125 g zimnego masła 1 żółtko 30 g cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki z ricottą i truskawkami 176

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne babeczki z zajączkami 240

papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej i kremu . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Do kremu dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Do nakładania kremu dobrze nadaje się

Ciastkozercy
Tort Kinder 1351

Szukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego(...)usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie

Ciastkozercy
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 178

jajko Nadzienie do rurek: ok 700 g wiśni mrożonych kilka łyżek bułki tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany opcjonalnie do ozdoby: wiśnie migdały gorzka czekolada Do dzieła!!! Z podanych składników zagniotłam ciasto - schłodziłam w lodówce przez noc gdyż musiałam ciacho zrobić rano aby na wieczór było już(...)zlepią Ruloniki ułożyłam na blasze w małej odległości od siebie i piekłam ok 25 minut - aby delikatnie nabrały złotego koloru. Wystudziłam. Ciasto nie wyrasta więc spokojnie można ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam zagęstniki. Połączyłam śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem - dodatkowo do smaku dodałam 2 łyżeczki

sierotka maRysia w kuchni
Focaccia z cebulą i czosnkiem 165

Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą

Kuchnia Pokoleń
Różowy tort truskawkowy 124

Różowy tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, musu truskawkowego i kremu śmietanowego Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 4/5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie lyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka... Artykuł Różowy tort truskawkowy pochodzi z serwisu

AleTorcik
Mediolan zjedzony i przepis na cannolo 177

daleko, Włosi mają w cukierniach mają ciasteczka z całego kraju, z każdego regionu. Nie wiadomo co wybrać: Przepis na ciastka: Ciasto: 1 kg  mąki kostka masła 400 ml białego wina 8 łyżekcukru 2 łyżeczki cynamonu i kakao  Krem: 0,5 kg sera ricotty pół szklanki cukru pudru otarta skórka z pomarańczy lub olejek pomarańczowy białko do sklejania brzegów(...)silikonową) i zacznij wałkować ciasto na bardzo cienki placek 2-3 mm.Wytnij koła  - najlepiej sporą salaterką, ja wycięłam pucharkiem do lodów, bo jest dość spore kółko. Teraz zawijamy je wokół metalowych rurek ( do dostania w internecie). Rurki smażymy w oleju roślinnym, dosć szybko i przekładamy ręczniczkami papierowymi. Szprycą nakładamy serowy krem i kładziemy na wierzchy kandyzowany "język" z pomarańczy

AZgotuj!
Rolada makowa błyskawiczna 116

żółtku, na koniec mąkę i delikatnie wymieszać. • Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 10 minut. • Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem. • Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie(...)wierzchu kremem serowym i obtaczamy w posiekanych orzechach ziemnych. Następnie smarujemy spód rolady i również obtaczamy w orzechach. • Roladę zawinąć w folię spożywczą, nastepnie w aluminiową i schłodzić w lodówce. • Podawać pokrojoną w plastry z sosem wiśniowym. Jest to najszybsze ciasto makowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Pieczemy biszkopt, gotowa masa

To co kocham
Ciastka grzybki 186

efekt końcowy wszystko wynagradza. Zamiast masy budyniowej użyłam do wypełnienia grzybków serka kremowego połączonego z mlecznym wafelkiem. Wyszło pysznie! Składniki na 10 grzybków: Ciasto: 190g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli Krem: 200g serka kremowego  1 wafelek Lusette mleczny 50g śmietanki Ponadto: polewa czekoladowa odrobina mleka lub białka łyżeczka maku tłuszcz do smarowania foremek(...)lodówce co najmniej 30 minut. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy jednakową ilość kółek w dwóch rozmiarach, z których powstaną kapelusze (większe kółka) oraz ich spody (mniejsze). Z pozostałego ciasta lepimy wałeczki, których jeden z końców smarujemy mlekiem lub białkiem i posypujemy makiem- to będą nóżki. W mniejszych okręgach wycinamy małe otwory, aby umieścić w nich wałeczki. Większe okręgi umieszczamy

Wrzosowa Polana
Tort Płatek Śniegu 184

masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)góry nogami’, aby się wyrównał. Płatek śniegu można również zrobić lukrem królewskim lub kremem maślanym. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami

Słodki Pomysł
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 182

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
TORT RÓŻANY OMBRE 148

cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy / czerwony barwnik spożywczy SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać(...)żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami

RAROSSA
Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i bitą śmietaną 114

Ciasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Połączenie słodyczy z kwasowością owoców i delikatną śmietanką dale idealny efekt smakowy! (mniejsza blacha- u mnie 28x24 cm) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkowo- wiśniową 1 kg jabłek(...)większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy masę jabłkowo- wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch układamy ubity krem. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i układamy wydrążone owoce. Ponownie schładzamy

Tradycyjna Kuchnia