Zimne dłonie, para z ust, czerwone uszy i nos. Skrzypi pod nogami ziemia, konary pokrywa poranny szron. Kolejna kartka z kalendarza wydarta. Starsza o kolejny
W kuchni Karmel-itkibędą bardzo pysznym pomysłem. Można też użyć innej wersji budyniu albo zastąpić go mąką. Proporcje ciasta naleśnikowego też są raczej indywidualne, z podanych składników da się zrobić 3 lub nawet 4 cienkie naleśniki. Dla większego zasłodzenia, i nadziania naleśników świetnie sprawdził się czekoladowy krem z daktyli, a do tego jeszcze podsmażone na patelni kawałki jabłka z cynamonem. Z podanego przepisu(...)zmiksować, dolewając troszkę wody, tak aby powstała konsystencja kremu.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować. Odstawić na kilka minut. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na suchej patelni aż zmięknie. Pod koniec dodać cynamon. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kokosowym. Posmarować daktylowym kremem i kawałkami jabłka
Healthy food explorerczekolady, mieszając szpatułką. Gdy masa zacznie tężeć wylać na krem brzoskwiniowy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie, niezbyt mocno ściskając zwinąć roladę. Roladę przełożyć na tace i wstawić do lodówki. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Polać roladę robiąc zygzaki. Wafelki Lusette pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście. Pomarańcze lub brzoskwinie pokroić w paski i ułożyć między
Kuchnia PaulettesBudzi mnie szum liści i głośne uderzanie kropli o parapet. Skrzeczące wrony, klucze kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania
W kuchni Karmel-itkiprzede wszystkim smaku. Składniki: Na formę okrągłą o średnicy 24 cm. Ciasto - biszkopt : 5 dużych jaj 8 łyżek cukru 1 opakownie cukru wanilinowego (16 g) 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem kakaowy : 330 ml. śmietany 30% (u mnie kubeczek "mlecznej doliny") 1 czubata łyżka(...)dokładnie miksujemy. około 1/3 nakładamy na masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy pozostałą część kremu na górę tortu i boki. Przyozdobić wedle upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość z innego ciasta). Smacznego Inspiracja zaczerpnięta z blogu: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/10/Ciasto-kukulka.html ale nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała
My sweet a lifebardzo apetycznie. Ciasto słodkie, intensywne w smaku, takie dekadenckie (przepis ze strony BBC good food). Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową Składniki: Spód: 180g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie 80g masła – roztopionego Środek: 1 puszka masy krówkowej 1 łyżeczka soli morskiej Krem: 600ml śmietanki kremówki 36% 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 opakowanie cukru z prawdziwą(...)dodać do śmietanki i wymieszać dokładnie, energicznie szpatułką lub łyżkę, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 5. Krem wyłożyć na schłodzony spód w tortownicy, zaczynając od wypełnienia brzegów. Wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 6. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch ozdobić odłożoną masą krówkową wymieszaną ze śmietanką, robiąc esy – floresy
Mała Cukierenkajogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny że nie trzeba
Życie zaczyna się w kuchniIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem
Domowe TortyIdealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem
Domowe TortyCiasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka(...)deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykonaniu. To jak, zachęciłam Was? Babeczki leśny mech – przepis: Składniki na ciasto: ćwierć kilo świeżego szpinaku 2 jajka od szczęśliwych kur pół szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 200 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: szklanka śmietanki do ubijania 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru Babeczki leśny(...)końcu mus szpinakowy Do papilotek włożyć po dwie łyżki ciasta Piec ok. 20 minut w 180° z termoobiegiem Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie mascarpone Od gotowych babeczek odkroić czubki, które pokruszyć Udekorować babeczki kremem, owocami i okruszkami babeczek Opcjonalnie: przekonać dzieci (jeśli są oporne), że zielony kolor tutaj
PatchworkPaździernikowe słońce wdziera się przez przejrzystą szybę do zaspanego pokoju. Rozpościerasz ręce, przeciągasz się leniwie, przecierasz oczy w zdumieniu. Tak, to była ciężka noc.Dotychczas październik rozpieszcza
W kuchni Karmel-itkiZielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już
W kuchni Karmel-itkiskomplikowany, ale niestety brak czasu oraz inne obowiązki zmusiły mnie do zmiany planu. Dodatkowo przygotowałam jeszcze 3 ciasta, więc może zrobię go za rok, albo tak bez okazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem z cytryny. Całość obłożyłam biszkoptami(...)patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem i śmietan-fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Z kremu
Di gotuje