deser był naszym marzeniem. Wreszcie przyszedł czas aby wykonać własną wariację na jego temat i powiemy Wam nieskromnie, że to było coś wspaniałego! Samo parzone ciasto mimo, że nie ma cukru wychodzi przepyszne a krem z mango to po prostu obłęd. Użyty przez nas przecier z mango pochodzi ze sklepu Kuchnie Świata i najchętniej wyposażyłybyśmy się w kartony
Candy Pandasfigi, mocno rumowe rodzynki (nie mam w domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne. Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste(...)masę mleczno-jajeczną z rumem. Przelać do maszyny do lodów, 10 minut przed końcem mieszania dodać rodzynki, figi i uprażone na suchej patelni migdały. Zamrozić. Smacznego! Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolana i w związku z tym mam chwilę na nadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:) SKŁADNIKI(...)ciasto 1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych 10 dkg masła masa serowa 1 kg sera na sernik 10 dkg masła 100 ml śmietany kremówki 3/4 szkl. cukru 2 jajka opakowanie budyniu śmietankowego krem z papai 1 papja 2 opakowania ricotty 200 ml kremówki 1/2 szkl. cukru pudru sok z połowy limonki PRZYGOTOWANIE Herbatniki wkładam do miksera i rozdrabniam na mąkę
Magiczna kuchnia Dariikostka margaryny 1 cukier wanilinowy 1 żółtko szczypta soli 200 g śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier kryształ kolorowe posypki Krem budyniowy: 1 kostka masła 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 400ml mleka 1 zapach/aromat waniliowy Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki miękkiej margaryny, cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko razem mieszamy, a następnie energicznie wyrabiamy gładkie(...)blaszce z papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy roztrzepanym białkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut). Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę. Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy
Kolorowy Przepisownikostatnich pysznie słodkich, wiosennych tartaletkach z cytrynowym kremem i bezową chmurką przyszła pora na wypiek zdecydowanie stonowany smakiem, mniej słodszy, zdrowszy a równie cudownie smaczny. Ciasto bananowe z syropem klonowym różni się delikatnie smakiem od tradycyjnych bananowych ciasto-chlebków. Nie jest aż tak mocno bananowe gdyż większość bananów jest na wierzchu ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku
Made By Mom And SonMiękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g zimnego masła 1 duże jajko 2 łyżki kakao Krem z ricotty: 3-4 gruszki 250 g serka ricotta 4 łyżki cukru waniliowego 2 jajka + cukier puder Masło pokroić w kostkę(...)cukrem waniliowym, odłożyć. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwySiostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę efekt końcowy jest zachwycający :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę(...)połączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pozostawiamy w formie. KREM CYTRYNOWY: Z cytryn wyciskamy cały sok, uważając, żeby nie powpadały nam pestki. Uzupełniamy wodą, aby uzyskać 2 i 1/2 szkl. płynu. Umieszczamy w garnku, dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia
My Culinary Artostygnięcia. Krem czekoladowy - ugotować budyń czekoladowy w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy oraz startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przełożenie Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić(...)wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją kawową i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Przykładowa dekoracja - wielkanocna: Wokół osi tortu ułożyć czekoladowe jajeczka, zaś na środku tortu za pomocą kolorowych posypek zrobić
Ciastka - domowe słodkościtakiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb
Di gotujeblachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO gorzka czekolada- 0,5 opak miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto(...)wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając
Kuchnia DanusiFormę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję
Kuchnia co dniaPieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli ciasto upiecze się z tzw. górką to ją ścinamy aby było w miarę płaskie. składniki na krem i wierzch: 1 puszka brzoskwiń 3 żółtka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła, w temperaturze pokojowej (miękkiego(...)gorącej i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy brzoskwinie i odstawimy do lekkiego stężenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem (opcjonalnie możemy dodać pokrojone dwie – trzy połówki brzoskwiń). Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto 2 jaja 100 g cukru pudru 50 ml oliwy z oliwek 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 650 g słodkiej śmietany 22% 200 g śmietany kremowej 30% 1/2 arbuza 6 łyżeczek żelatyny 100 g cukru Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą(...)masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową ubić, dodać cukier. Do śmietany 22% energicznie wmieszać tężejącą żelatynę i stopniowo dodawać
PychotkaaaDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1
Kuchenne Wariacjeciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem(...)herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-) Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu Smacznego
kruche babeczki