Piecz 1 godzinę i 20 minut (około) w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, po upływie 40 minut przykryj ciasto spożywcza folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło. Smacznego! ps. To zielone to krem rabarbarowy, a w sumie to niezamrożone jeszcze lody, jak będziecie Chcieli przepis to dajcie znać Artykuł Wegańskie ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu
greenscarftarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:) Składniki: CIASTO 25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta soli KREM: 2 puszki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 1 listek agar-agar Truskawki wg. uznania:) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto dokładnie takie
Magiczna kuchnia DariiPyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1
Oryginalny smakgrubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe(...)oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI 1 szklanka (250ml) mąki pszennej
Karo in the KitchenTorcik Cappuccino Smak tortu zaczerpnięty z ciasta o tej samej nazwie Ciasto cappuccino , które jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, dlatego też stwierdziłam, że warto wykorzystać jego bazę do stworzenia torciku. Największa zabawa jak zawsze była z przystrajaniem tego cuda, ale efekt połączenia bieli i koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu. Składniki: (na tortownicę(...)puszysta. Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem cappuccino: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą mieszankę
My sweet a lifeinternecie. Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie. Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny. Wyszło SUPER! Składniki: biszkopt: 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao szczypta soli krem I: 2 opakowania kremu Karpatka, mleko ok 800 ml, krem II: 250 g KASI, 1/2 szklanki cukru(...)cytryny, wykładamy pozostały pierwszy krem. Układamy przekrojone na pół biszkopty tak jak jest to widoczne na zdjęciach. Na koniec polewamy na przemian kremem II jasnym i ciemnym. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin aby ciasto dobrze nasionkło i składniki połączyły się
Lena Gotujetemat rozwoju i wpływu poszerzania kwalifikacji personalnych, organizowanym przez http://www.szkolenia-semper.pl/szkolenia-unijne W przerwie, zgadałyśmy się z innymi dziewczynami, na temat ciast i ciasteczek ;) Opowiadałam o blogu, wtedy jedna z koleżanek przypomniała sobie, że niedawno robiła krem kinder bueno. Czym prędzej zapisałam przepis i mam :D Madzia, dzięki! I tym sposobem mam i dla Was krem, który będziecie wyjadać prosto(...)słoiczka, gwarantuję ;) Smakuje dokładnie tak, jak popularne wafelki. Świetny także do naleśników, placków czy przełożenia ciast, o czym przekonacie się niedługo. Jeszcze przed świętami, obiecuję! Polecam, bardzo :) Składniki: 100 g orzechów laskowych 1 szklanka mleka w proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu Orzechy rozdrobnić na malutkie kawałki, podprażyć
Domowa cukiernia EwyBabeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka
Szefowa kuchniparze na gładki krem aż do białości. Wystudzić. • Masło utrzeć, dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego. • Na koniec dodać śmietanę i zmiksować. Składanie tortu • Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki. • Masę rozsmarować na pierwszym
To co kochamwięc nie pytajcie ile może postać bo tego jeszcze nie wiem, ale zrobię więcej i może się dowiem hi hi. Polecam gorąco do ciast, deserów, czy tak jak ja zajadałam z mięciutką bułką marchewkową. Krem sezamowy z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę
Przysmaki Karolkistarszych i młodszych także w Twoim domu. Pyszna czekolada, do tego owoce i śmietankowy smak mascarpone jako krem robią dobrą robotę. Zobacz przepis na tort brownie i pozwól sobie na odrobinę letniej rozpusty! Przepis na tort brownie z owocami Uwielbiam ciasto czekoladowe, więc kiedy organizowałam u siebie imprezę rodzinną, wiedziałam, że to właśnie tort brownie jako pierwszy pojawi się(...)piekłam w formie ok. 28cm.) i piecz przez ok. 35 minut. Wierzch musi być lekko chrupiący, a ciasto wewnątrz mokre. Ubij śmietanę, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach tak, aby nie było grudek. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Krem dodaj na ostudzony spód tortu brownie, a następnie udekoruj owocami. Gotowe! Zobacz wszystkie moje przepisy Spodobał się Tobie
RozdomowionaKolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo: 250 g kremu czekoladowego Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, jajka, cukier i sól. Wyrobić ciasto. Można je wstawić do lodówki na 2 godziny, wtedy będzie się lepiej wałkować, bo będzie twardsze. Podzielić ciasto na 4 części i każdą
KuchniaWeDwoje.plSłodki, delikatnie aksamitny krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. Często wykorzystywany jako masa do tortów. Na Blogu podawałam Wam już przepis na cytrynową wersję - lemon curd, która jest równie pyszna. Składniki: 70 gram masła 2 duże jajka 100 g drobnego cukru sok z 2 pomarańczy starta skórka z 2 pomarańczy Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)garnku o grubym dnie. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchniszklanki mąki (ok. 330g) łyżeczka ekstraktu waniliowego szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych Składniki na krem: 450g sera (trzykrotnie zmielonego lub twarożku śmietankowego) 150-200ml śmietany kremówki 30 lub 36% pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego wisienki kandyzowane do dekoracji Wykonanie ciasta: Mieszamy ze sobą(...)suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg to ser będzie
Mania Wypiekaniawilgotny miąższ ukryty pod lekko chrupiącą skorupką. Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru(...)byle jak" - masa będzie dość gęsta. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. W środku każdej muffinki delikatnie wyciąć
6niebo