ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:799/1378)

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami 217

Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g masła 250 g mlecznej czekolady łyżka kawy rozpuszczalnej 180 ml mleka 120 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 70 g kakao szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Krem: 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego W naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę(...)dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady z fig). wykładamy część masy

kuchcikownia
Słodkie naleśniki 145

Dziś coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników połączenia bananów z czekoladą…. Ale nie, nie będzie to deser, czy ciasto, a naleśniki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie lub obiad czy kolację:) Naleśniki dla prawdziwych łasuchów. Na słodko. Z kremem orzechowo-czekoladowym i bananami. I o ile te podawane na zimno są pyszne i pewnie wiele osób zna takie połączenie(...)łyżki oleju Dodatkowo: 2 łyżki masła ok. 100 g orzechów laskowych 2-3 banany krem czekoladowo-orzechowy do smarowania cukier puder Diamant Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 30 minut, po tym czasie, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki

Smaki Na Talerzu
tort urodzinowy z owocami 142

paczka podłużnych biszkoptów (około 23 sztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki z masy cukrowej Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem. Białka z solą ubić. Kiedy piana  będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec(...)wlać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz- dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Prosty tort śmietankowy 212

cukru + czerwony barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie(...)zrobimy różyczki z kremu. Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy blat. Smarujemy cienką warstwą kremu i przyklejamy kolejny. Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi być równo, ważne tylko, żeby spod spodu nie wystawało ciasto. Zaczynając od dołu wyciskamy różyczki na tort. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 184

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc

W kuchni Karmel-itki
Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą 213

Kruche tartaletki i babeczki z kremem truskawkowym i bezą, imitujące małe różyczki uwiodą Was nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jestem przekonana, że połączenie słodyczy bezy z nutą owocową kremu zawładnie Waszymi kubkami smakowymi. Dodatkowo, dzięki karmelizacji śnieżnobiałej bezy ma się wrażenie, że płatki różyczek właśnie się otwierają. Jak możecie zauważyć na zdjęciach, przygotowałam zarówno tartaletki, jak i małe kruche(...)oczywiście, wiele zależy od wymiarów foremek i tego jak dużo ciasta do nich napakujecie. I tak, wiem, przepis bardzo długi, ale to głównie w związku z tym, że sporo w nich wskazówek. W każdym razie z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że rezultat wart był zachodu :) Artykuł Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą pochodzi z serwisu Ciastkowy

ciastkowylab
POMIDORKI KOKTAJLOWE W ŚWIĄTECZNEJ ODSŁONIE 111

wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, i piecz przez około 12 minut. Serek przełóż do szprycy do wyciskania kremów lub do rękawa cukierniczego, i wyciskaj na lekko przestudzone ciasto cienkie, podłużne paski wzdłuż prostokątów ciasta. Następnie ułóż na wierzchu pomidorki po uprzednim ścięciu z nich czubków, układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pavlova z kremem borówkowym i curdem z owoców leśnych 140

Chrupiąca z zewnątrz pavlova, a piankowa w środku, z pysznym, orzeźwiającym kremem borówkowym i kwaśnym curdem z owoców leśnych. Składniki: 6 białek 300g cukru łyżeczka soku

AleTorcik
Jajka sadzone na słodko 130

pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą ;)  Składniki: Na 12 sztuk: Ciasto: 200g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 300g margaryny 50ml wody 250g cukru pudru 140g mleka w proszku Dodatkowo: 12 połówek brzoskwiń (mogą być odsączone z syropu) Sposób przygotowania(...)blat mąki dodajemy posiekany tłuszcz, żółtka, przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki na min. 30 minut. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części i każdą wylepiamy przygotowane foremki na tartaletki (u mnie o średnicy 9cm). Dziurkujemy widelcem spód i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie obciążamy kulkami ceramicznymi

Kuchnia w czekoladzie
KARPATKA AJERKONIAKOWA. I wieczorne rozmowy. 198

tego całego zgiełku. A bieganina za pieniędzmi, karierą nie istnieje. Gdzie spokój jest najważniejszy. Cisza. I miłość. - Też bym chciała... KARPATKA  AJERKONIAKOWA. (inwencja twórcza mnie poniosła xd ) ciasto: szklanka wody 1/2 kostki masła 4 duże jajka (lub 5 małych) szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuściłam w garnku ze szklanką wody. Zagotowałam. Cały czas na ogniu, wsypałam mąkę(...)wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozprowadziłam mąkę, zmiksowałam z jajkami i dodałam do gotującego mleka. Gotowałam jeszcze ok. 2 minut, stale mieszając. Krem, jeszcze gorący, wylałam na jeden z upieczonych blatów ciasta. Przykryłam drugi, lekko przydusiłam. Wystudziłam i schłodziłam. Oprószyłam cukrem  pudrem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 241

Mamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120

Plate of Joy
Ciasto Pijak / Cycki murzynki 1170

obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI: SPÓD: - białka – 6 szt - cukier(...)Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowo-bananowe 145

papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać(...)porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę położyć kolejną warstwę bananów pokrojonych w plasterki  i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki aby krem nieco stężał. Potem wierzch zalać tężejącą galaretką i  schłodzić aby galaretka dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Ciasto marchewkowe 164

utrafiłam smakowo Składniki na ciasto: 1 szklanka (250 ml) oleju 150 g  cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 i ½ szklanki marchwi startej na średnich oczkach 2,5 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina cynamonu do smaku 2 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem: 250 g śmietany 30% – 36 % dobrze schłodzonej(...)składniki (marchew również ) i  dokładnie wymieszać. Blachę o wielkości 31 x 25. nasmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać ciastem.. Piec, 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pól i dodać krem Sposób wykonania kremu: Ubić śmietanę, pod koniec upijania dodać masę kajmakową i wszystko dokładnie wymieszać. Sposób wykonania plewy czekoladowej Rozpuścić

Na słodko lub wytrawnie
Migdałowe parowańce z makiem 120

migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól, migdały i mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Pod koniec wlewamy masło. Gładkie(...)przez sito i dobrze odciskamy. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Odkładamy 2 łyżki do makowego kremu. 4. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty