coś dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na składniki i zwycięzcą zostało ciasto migdałowe. W orginalnej wersji to lekkie ciasto migdałowe posypano cukrem pudrem… ale, że pogoda naprawdę jest taka kiepska, postanowiłam polać je kremem czekoladowym i stostowanymi płatkami migdałowymi… na samą myśl o takiej uczcie polepszył mi się nastrój… a po spróbowaniu… pogoda
UgotujmyTo.plCiasto dla wielbicieli kokosu, połączenie smaku słonego i słodkiego, naprawdę smakuje genialnie ;-) Składniki: 2 - 3 paczki krakersów 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się(...)pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego kochani
Cukier&PuderRolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich(...)pyszną tropikalna roladę! Składniki na biszkopt: 4 jajka 125 g ksylitolu/cukru 30 g mączki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 25 g kakao szczypta soli wanilia Składniki na krem: 2 mango 4 płatki żelatyny 50 g ksylitolu/cukru 200g + 100g śmietany kremówki 400 g sera 3 x mielonego wanilia pistacje Wykonanie: odzielić żółtka od białek i ubić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!surówka, teraz czas na coś słodkiego. zapraszam na pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikbabeczki z kremem budyniowym oraz dżemem. Babeczki są super chrupiące oraz niezwykle smaczne a do tego są bez laktozy i bez glutenu. Budyń do kremu zrobiłam sama. Babeczki wyszły super. Polecam na podwieczorek Składniki: ciasto: 100 g masła bez laktozy 3/4 szkl mąki kukurydzianej 1/4 szkl mąki kokosowej 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania pół słoika ulubionego dżemu Przygotowanie: Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnelodówce minimum pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marcepan miksujemy z masłem i jajkami na gładką i puszystą masę o konsystencji kremu maślanego. Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki i mieszamy z cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok 24 cm. Nakłuwamy i na wierzch wykładamy masę marcepanową. Wierzch posypujemy rabarbarem, lekko wgniatając
Mienta blogwykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie. Następnie wyciągamy ciasto z formy i przekrawamy na dwa placki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy na 2 równe(...)części. Pierwszą warstwę przekładamy kremem i na wierzchu kremu układamy połowę truskawek (pokrojone czy całe - tutaj wasza inwencja), następnie drugi placek przekładamy kremem i układamy resztę truskawek - ja zdecydowałam się na całe truskawki. Opcjonalnie dekorujemy miętą. Ciasto przechowujemy do 2 dni w lodówce
Kolejny blog o gotowaniuLetni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy
codojedzeniateraz przed Świętami w mojej głowie sporo pomysłów pozostaje niezrealizowanych. Cały czas obmyślam też świąteczne menu, szczególnie jego słodką cześć. Ostatnio do przetestowania zapodałam rodzinie pyszną roladę z kremem czekoladowym. Wyłamałam się i nie upiekłam nic z bakaliami, ani z korzennymi przyprawami. Czekolada dobra jest przecież na każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie(...)upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem: 200 g gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie wykonanie: Z czekolady i 130 ml kremówki robimy ganache. Polega
Przysmaki KarolkiWesołych Świąt! Joanna Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę
Smakołyki Asipieczenia krem 400 g czarnych porzeczek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żołtka ubić z cukrem do białości. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Ładnie(...)całej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto lekko sie przyrumieni, ok 10-15 minut. Gorące ciasto ułożyć na ściereczce, zdjąć papier i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem. Do rondelka z grubym dnem wsypać porzeczki, dodać cukier i 2 łyżki wody. Lekko rozgnieść. Podgrzać aby porzeczki puściły sok, zwiększyć
Monia miesza i gotujeSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)biszkopt przecinamy. Krem dzielimy na dwie części, Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem. układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy
Garnkowe fanaberiesłodkie przekąski są malutkie i idealne na jeden kęs. *na około 40 małych babeczek Składniki: na ciasto: 200 g mąki 120 g zimnego masła 1 żółtka 2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli na wypełnienie: 500 ml mleka opakowanie kremu do karpatki 100 g masła 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dodatkowo: opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej(...)średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance wody i przelać do w miarę płaskich naczyń. Kiedy stężeje pokroić na małe kosteczki. W połowie mleka rozrobić krem w proszku i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI Kruche ciasto 180 g m ą ki pszennej 70 g masła 70 g cukru 2 ż ó ł tka 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa(...)minuti. Mettete la crema a rassodare in frigorifero. Masa serowa Delikatnie mieszamy ricottę z cukrem pudrem i kremem pasticcera. Na koniec do masy serowej dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto. Sernik pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę
La grande e la piccola cuocarecepturę na troszkę pracochłonne ciasto. Bardzo pyszne, więc warto je przygotować. Ciasto jest również bardzo podzielne. Polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy tak po prostu na podwieczorek. W żółtych wiosennych kolorach. Upieczcie, a na pewno Wam posmakuje. Puszysty biszkopt, pyszny krem, delikatny sernik i na koniec ananasy w kwaśnej galaretce. Pyszne połączenie. Upieczcie, a ja udanych wypieków(...)wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy
Izabelawkuchni