gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia
W kuchni Karmel-itkiNadrenii – Palatynatu i Baden – Württemberg) kuchni zawrotną karierę zrobiło w XVIII i XIX wieku. Podstawowa wersja to ciasto z cebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych(...)drewnem) na samym początku piec był zbyt gorący by dokonać wypieku. W tym czasie pieczono właśnie tarte flambée, która piekła się w wysokich płomieniach sięgających brzegów ciasta. Reasumując – jak zwykle przypadek! Ale za to jaki efekt końcowy i co za smak. Do przygotowania 1 flammkuchen potrzebujemy: 125 g mąki (u mnie bezglutenowa) 2 łyżeczki oliwy 50 ml ciepłej wody
Szybko Tanio SmacznieRolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki(...)sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobre i sprawdzone trzeba się dzielić ;). Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku dni leżakowania w puszce z kawałkiem jabłka. M.in. to one zagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła(...)wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać do dużej miski. Do mąki z sodą wlać piernikową mieszankę. Całość zagnieść dłońmi na gładką, jednolitą kulę ciasta. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać jeszcze jedno żółtko. Tak przygotowane ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkowywać na cienki placek o grubości 3-4 mm. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać
Nastoletnie Wypiekanieciasto można zrobić [ upiec ] w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej
Moje domowe kucharzenietarciem bo to robi za mnie Tefal Companion w kilkadziesiąt sekund. Wymieszanie składników suchych, obranie i starcie jabłek- nawet z tarką w dłoniach zajmie Ci maksymalnie 15 minut! Nie trzeba wiele pracy, zdolności czy sprzętów. Wystarczą dwie ręce. I piekarnik. Bo ciasto pieczemy przez jakąś godzinkę, a później ze smakiem zjadamy jeszcze ciepłą. Na stanowiska- START! Kto pierwszy podeśle
Kuchnia w czekoladziegoździków 6 ziaren ziela angielskiego 6 kapeluszy podgrzybków suszonych 3 łyżki octu jabłkowego 2 winne jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżka majeranku suszonego sól, pieprz Farsz: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 garść grzybów suszonych 300 g kapusty kiszonej pęczek natki pietruszki Ciasto: 800 g mąki 80 g masła 500 ml wrzątku Przygotowanie Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych(...)ocet, dodajemy grzyby i zalewamy zimną wodą (około 3 cm ponad poziom buraków). Gotujemy pół godziny od momentu zawrzenia. Przecedzamy przez sito. Grzyby wkładamy z powrotem do wywaru, dodajemy jabłka pokrojone w plastry (ze skórą), do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 min. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby moczymy, gotujemy (do miękkości
R'n'G Kitchensurówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu! Surowe jabłka wraz
Kuchnia MagdaLenysurówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu! Surowe jabłka wraz
Kuchnia MagdaLenySkładniki: na mała/średnia blaszkę ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 3/4 kostki masła 82% (gdzie masło ma 250 g) pół szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego szczypta cynamonu 2 żółtka jabłka: Jabłka około 1-2 kg łyżeczka-łyżka cynamonu- do smaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody(...)słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód
KreatywnePinyupichcić jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :) Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez
W kuchni Katierozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C. W tym czasie ubijamy białka jajek
Kucharzycawarzywa do sokowirówki 5-6 lat obierać owoce i warzywa obieraczką odmierzać produkty na szklanki, filiżanki wałkować ciasto rozpakowywać zmywarkę odkładać talerz, sztućce po posiłku do zmywarki rozpakowywać zakupy kroić „nożem z piłką” niezbyt twarde warzywa i owoce (ogórki, jabłka) w plastry lub w kostkę przygotowywać płatki na mleku pomagać nakrywać do stołu sadzić(...)czki cebulę i pielęgnować szczypiorek myć sałaty, szpinak, zioła przeciskać przez praskę ziemniaki smarować, faszerować naleśniki przygotowywać z ciasta kopytka szypułkować truskawki nalewać wody, kompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta
Dorota Smakujepyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli ok. 7-8 jabłek cynamon rodzynki Mąkę przesiać do miski i wymieszać(...)papier do pieczenia). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem, wypełniając środki rodzynkami i układając na ciasto (rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka. Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładzisiaj więc wiecie, że najbardziej cenię szybkie i proste przepisy. Najlepiej takie, które zawierają tylko parę składników i można je przygotować w kilka chwil – czego chcieć więcej. To ciasto to taki nasz comfortfood, jak już nic nie chce nam się robić (uwierzcie, też mamy takie dni) to ten przepis przychodzi z pomocą. Nie trzeba nic kombinować, a nawet zbytnio(...)orzechów, ulubione owoce (u nas jagody bo akurat były w zamrażarce), ale możecie użyć wszystkiego co akurat leży pod ręką: maliny, jabłka, gruszki, kalafior czy tam marchewka . Chociaż marchewka to akurat spoko pomysł, mogłoby być ciekawe. Samo ciasto jest bezglutenowe , a dodatek siemienia lnianego zamiast jajek sprawia, że jest vegańskie lub pegan ( paleo vegan, tak jest takie coś
PaleoLife