ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:459/762)

Owsianka - wegańskie słodkie śniadanie #3 179

mocno uzależniona od mleka ale takiego UHT, z kartonika, którego się nie gotuje i takie piłam hektolitrami, rano z płatkami różnego rodzaju, z kawą i w formie przetworzonej, w ciastach, naleśnikach, gofrach, sosach, wszędzie. I przez myśl mi nie przeszło, że można przyrządzić owsiankę na wodzie , eureka! Bez problemu można kupić płatki owsiane z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa i wtedy(...)nasiona chia, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, sparzone rodzynki, cynamon i syrop klonowy (ale czasem też miód). Mieszam. Przekładam na talerz. Obieram jabłko, dzielę je na cztery części, usuwam gniazda nasienne, kroję na kawałeczki i przykrywam owsiankę cząstkami jabłka, a na koniec wszystko obsypuję prażonym słonecznikiem. Po prostu miodzio. To śniadanie trzyma mnie do obiadu. Nie ciągnie mnie do podjadania

Kawa z mlekiem
Ciasto jogurtowe z truskawkami 564

Bardzo tanie,proste i szybkie do zrobienia ciasto-a do tego bardzo wilgotne i puszyste,możne zrobić z różnymi owocami u mnie dziś z truskawkami,ale super sprawdzą się również wiśnie,śliwki czy jabłka-polecam gorąco Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g(...)opak. cukru wanilinowego 2 duże jajka 100 ml oleju 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego! 2 łyżki soku z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem

Swojskie jedzonko
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 146

pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią(...)przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege. A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Autorka: Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: miękka Artykuł Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Ugotowane pozamiatane
Wiewiórka kolejne wcielenie 215

Wiewiórka Składniki: (na blachę o wym. 20×30 cm ) ciasto: 3 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 średnie jabłka 1 banan garść rodzynek Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć(...)pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami, banana, rodzynki i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem

Kocham Czekoladę
Szarlotka z chrupiącą bezą 156

moich ulubionych i często goszczą na stole. Dziś zaserwuje wam szarlotkę, która jest szybka i zawiera mało składników mimo to urzeka smakiem. Zapraszam... Stopień trudności - prosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli(...)wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem.  Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia.  W międzyczasie przygotować jabłkowe nadzienie Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek najlepiej szarlotkowych 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Jabłka obrać, usunąć gniazda

Kubki smaku
Zdrowe ciasto z jabłkami i cynamonem 211

cynamonu łyżeczka sody 1/4 łyżeczki imbiru Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę, następnie dodajemy do reszty dokładnie mieszamy wszystkie składniki przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 212

suche (mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać.  Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie). Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni około

Mix smaku
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą 146

właściwie nigdy się nie kończy, bo na dodatek doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami. I chociaż jabłka także uważam za słodką kwintesencję jesieni, czasem czuję potrzebę, by upiec coś innego niż szarlotkę. Nie spodziewałam się, że cokolwiek wyjdzie mi z tego ciasta. Chociaż znałam podstawowy przepis i proporcje składników, praktycznie całość improwizowałam. Na początku wyszło tak gęste, że przeniesienie

Kuchnia Ellie
Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film 161

Wyśmienity biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek. Prostota wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków. Biszkopt przygotowuje się bardzo prosto a najlepiej smakuje dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców np. śliwek, rabarbaru, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek, które świetnie będą komponować się ze słodką śmietaną i czekoladą.     składniki na tortownicę(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Na cieście układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut

Smakowite Dania
Szarlotka z mascarpone bez pieczenia 90

pieczenia. Nie poświęcisz zbyt wiele czasu na jej przygotowanie, a Twoi goście będą zachwyceni! Składniki 7 jabłek 1 serek mascarpone – 500g 3 paczki herbatników Polewa: 0,5 kostki margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody płatki migdałowe Przygotowanie Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i prażymy w rondelku. Studzimy. Zimną masę(...)warstw serowych. Polewa: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy wodę, kakao i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści ciągle mieszamy aby się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Autor przepisu: Michaela Elsenbach Artykuł Szarlotka z mascarpone bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką (pełnoziarniste) 227

Dodać syrop klonowy i olej, ubijać jeszcze przez chwilę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około(...)umieścić w środku ciasteczka w formie kotków. Wierzch muffinek pokryć przygotowaną pianką i lekko schłodzić. Przepis bierze udział z konkursie #OlejKonwenanse organizowanym przez #OlejWielkopolski Artykuł Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką (pełnoziarniste) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Taratelki z owocami 183

czas na chłodzenie) Ilość porcji: 7 Składniki Ciasto: 125g cukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy(...)chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy w pół talarki. Winogrona kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestki. Brzoskiwnie i jabłko również kroimy w małe kawałki. My użyłyśmy kiwi, pomarańcza i winogron, ale można użyć jakichkolwiek dostępnych owoców. Z lodówki wyciągamy ciasto, wałkujemy i wkładamy do foremek. Wstawiamy z obciążeniem na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, po tym czasie

Kolizje Smaków
Rogaliki trzyskładnikowe. 153

Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać możecie według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z czekośliwką, ale pyszne są z nutellą, z zasmażanymi jabłkami, z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny(...)mała, gęsta śmietana 18% (200 g.) Dodatkowo: dowolne nadzienie (u mnie czekośliwka) cukier puder Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, wysiekać z margaryna, na koniec dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu

Agusiowe smakołyki
Fit jabłecznik włoski 200

Składniki: 180 g mąki100 g jogurtu naturalnego100 ml mleka3 jajka2 duże jabłka, ok. 350 g obraniu2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek słodzidła u mnie erytrol4

czarrna od kuchni
Ryżowy pudding z owocami i mlekiem kokosowym 85

Pudding ryżowy na mleku kokosowym z owocowym sosem z jabłek i żurawiny Gotowany ryż na mleku zawsze przypomina mi dzieciństwo. Był serwowany ze śmietaną zmieszaną

Tajemnice Smaku