które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka
Ciastkozercywymagają wiele pracy, a efekt jest wspaniały! Tort marchewkowy jest wyśmienity, ciasto jest sprężyste, kremowe dość ciężkie. Przełożone delikatnym kremem z dużą ilością orzechów włoskich, które smakuje po prostu obłędnie. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej z nich, dodałam kakao, które wspaniale pasuje do korzennego smaku ciasta. Oczywiście kakao można pominąć i przygotować klasyczną wersję. Moje dzieci oszalały(...)marchewka, orzechy Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 230 g cukru trzcinowego damamera 4 jajka duże 240 ml oleju roślinnego 130 g musu z jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie można w zamian dodać 1 łyżkę cukru waniliowego 130 g orzechów włoskich posiekanych
SprawdzonaKuchnia.pldomu pojawiła mi się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Wielki apetytrabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków
To co kochamuzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy
Słodkie okruszkiuzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy
Słodkie okruszkimleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy
Chocolate Muffin Blogjesiennymi pysznościami i to w dwóch wariantach...bo dlaczego nie? Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które sezon trwa wciąż w najlepsze! Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw. Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość(...)dyniowej masy dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. 4. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj do momentu, aż stanie się gładkie i sprężyste (jeżeli będzie zbyt mokre i lepiące, dodaj 1-2 łyżki mąki). 5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h. 6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2 równe części, a z każdej z nich uformuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego
W kuchni u Monikitemp. 37 stopni C | obr. 2) . Następnie dodać pozostałe składniki z pozycji ciasto (cukier waniliowy, 500 g mąki, 1 żółtko, 60g miękkiego masła, szczyptę soli, kilka kropel olejku/aromatu pomarańczowego). Wyrobić ciasto. (3 min. | Interwał ) . Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i umieścić w innym naczyniu pod przykryciem na około 30min. Przygotować masę makową. Dokładnie umyć(...)piany) wrzucić składniki na masę makową (jabłko, zmielony wcześniej mak, miód, cukier, miękkie masło) ( 20 sek. | obr. 4 ). M asę makową przełożyć do większej misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części
Moje domowe kucharzenieskładniki ciasto kruszonkowe * 3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki) * 250 g margaryny * 5 żółtek nadzienie jabłkowe * 1 i 1/2 kg jabłek(...)łyżek cukru * 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie) * 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania nadzienie jabłkowe Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon. ciasto kruszonkowe Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej
Mix smakunabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao i miodem”. Warto mieć w swoich zbiorach książkę autorstwa Doroty, dlatego zapraszam
Be Fit Be Strongolej. Dokładnie wyrabiamy rękoma. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu. Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Za pomocą radełka (lub po prostu nożem) wykrawamy
Smaki Na Talerzukukbuk.com.pl/gotuje-sie/3658,sakiewki-nalesnikowe-z-jablkami a tam takie piękne naleśnikowe sakiewki, i akurat z jabłkami. To musi być znak, że muszę je zrobić pomyślałam. Oczywiście pozmieniałam trochę po swojemu ale inspiracje były zacne :) Oto mój przepis ( trochę na oko ale mnw tak jak poniżej ): CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cukru(...)szczypta soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą tak aby ciasto nie miało grudek. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 min i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Mi pierwsze dwie sztuki nie wyszły i już miałam się poddać ale udało się :) NADZIENIE: 6 twardych jabłek 1 łyżka masła 1 laska wanilii 4 - 6 cl likieru karmelowego szczypta
Jemy Pijemy