dodajemy twaróg, jajka , nutelle i miksuje blenderem na gładką masę. Dosypuję mąkę, cukier i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Stolnicę podsypujemy mąką, z ciasta formujemy wałeczek i odcinamy nożem małe kluski. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wsypujemy cukier i łyżkę wody. Smażymy aż jabłka
Radość kipiąca uśmiechem.delikatnym biszkopcie , przykryta śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień. Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię
Smaczna Pyzaarakowego Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową. 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa Animnie dołek złapał :(.. Na poprawę humoru najlepsze będzie czekoladowe ciasto! O tak, to jest najlepszy pomysł... Tak więc kto dzisiaj nie ma humoru, tak jak ja, to zapraszam na kawałek czekoladowego szaleństwa! Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie) 1 duże jabłko 1 szkl cukru 1/2 szkl mleka 250 g mąki(...)dodać żółtka, przesianą mąkę, karob, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i pokrojone w kostkę jabłko. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, posypać ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 40 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
TrufelkowoPiękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem. Przepis źródłowy tutaj . SKŁADNIKI: 20 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka L 20 dag puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1/3 łyżeczki cynamonu(...)masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie. Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Wypiek dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę
Kuchenne zapiski Edytydekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których aż przechodziły mnie ciarki. Wiem(...)kakao, jakoś podejrzanie lekkie. Wsypuję do mąki, i co się okazuje...? Że tam raptem szesnaście gram... Szesnaście! A gdzie pozostałe dwieście trzydzieści cztery z opakowania? Gdzie pięćdziesiąt, potrzebne do ciasta...?! Nie ma... Zła okrutnie, odstawiłam wszystko do kąta i poszłam czytać książkę. Pożaliłam się C. na okrutny żart losu, i z samego rana wysłałam biedaka do sklepu po potrzebny składnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasta ucierane na kefirze to ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami! W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu! Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka. Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach. Część przerobiłam na konfitury(...)mąka pszenna – 2,5 szkl * brzoskwinie– ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy pokrojone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Ostra na Słodkopieczenia 165 g drobnego cukru 125 miękkiego masła 2 jajka 125 ml mleka małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy ok. 22 cm. Na wierzchu układamy owoce
Mienta blogCiasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Połączenie słodyczy z kwasowością owoców i delikatną śmietanką dale idealny efekt smakowy! (mniejsza blacha- u mnie 28x24 cm) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkowo- wiśniową 1 kg jabłek(...)mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem
Tradycyjna KuchniaDodać mąkę, doprawić solą i wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części, jedną większą, która przykryje dno i boki żaroodpornego naczynia o rozmiarach 25 cm x 35 cm. Posmarować dno i brzegi formy olejem i wyłożyć ciastem. Resztę ciasta , które ma przykryć zapiekankę, rozprowadzić na papierze do pieczenia. Naddać 2 cm. Aby ciasto się nie przykleiło do papieru to należy(...)smażenia kiełbasy. Rozpuścić masło na patelni. Pokroić kiełbasę na plasterki i usmażyć. Wyjąć kiełbasę na talerz. Obrać jabłka, usunąć gniazdka i pokroić w kostkę. Smażyć na tej samej patelni, aż się lekko zrumienią. Pokroić por na krążki i dodać do jabłek. Smażyć przez 3 minuty. Wlać 50 ml wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodać
codojedzeniaciasto jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony. Składniki: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka 150 g gorzkiej czekolady 300 g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki koniaku 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku 4 jabłka cukier(...)połączenia się składników. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wylać na nią masę. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie w kratkę posypać cynamonem. i lekko wepchnąć w ciasto Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, posypać cukrem pudrem i podawać
Gosia gotujePrzepis na miękką, pulchną, pyszną i szybką chałkę: dla niedowiarków - wiarę odzyskają, że ciasto drożdżowe może być rewelacyjne, pomimo minimalnego zaangażowania w jego wykonanie. dla leniwców - niechętnych gnieceniu, miętoszeniu i czekaniu - aż od ręki odejdzie. dla zabieganych - którzy pognietliby chętnie, lecz czasu i warunków ku temu nie posiadają. dla narcystycznych wielbicieli domowych wypieków własnoręcznych - czerpiących zachłannie radość(...)Odstawiłam wówczas ciasto wyłożone już do keksówki, do dalszego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, na kolejne 30 minut. Po tym czasie, już ładnie podrośnięte, włożyłam do nagrzanego piekarnika. Upiekła się równie pulchna i wysoka. Nadmienię, że z tego przepisu, można upiec ciasto z dodatkiem owoców pod kruszonką, w formie kwadratowej lub tortownicy. Ja wykorzystałam już jabłka
Kronika Piekarnikacukru (ja użyłam waniliowego) 3 jabłka olej (przepis na około 12 sztuk) Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko, drożdże, jajka i cukier, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy
KardamonovyTaka szarlotka bezglutenowa z tego rodzaju mąk jest równie smaczna co ta tradycyjna. Dodatek mąki arachidowej (z orzechów ziemnych) idealnie komponuje się z soczystymi lekko kwaskowymi
Gotowanie...to proste !np.rózgą lub widelcem.Następnie dodać śmietanę. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia i cynamon , a na końcu dodajemy ryż i jabłka (obrane i starte na tarce o dużych oczkach). Dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję ciasta i smażyć placuszki na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzenie