modyfikacja popularnego na moim blogu " pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści(...)masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło
Proste Potrawymąki pełnoziarnistej (30 g) 1 łyżka oliwy (10 g) sól/słodzik Rozmrozić szpinak i przestudzić, zblendować wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodatki: 2 małe jabłka (200 g) cynamon 1 łyżka kakao (10 g) 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g) odrobina mleka 1 łyżka orzeszków ziemnych
Vroblewska-fitlifełyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę
Mama GotujeDawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć(...)jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju; 250 ml kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka; 1 łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić
In my kitchenSzybkie i proste ciasto jogurtowe Delikatne, wilgotne i mięciutkie ciasto na jogurcie naturalnym z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe i niezwykle szybkie w wykonaniu. Możemy użyć dowolnych owoców, ja akurat miałam mrożone maliny, ale mogą to być truskawki, jagody, brzoskwinie, a nawet zwykłe jabłka. Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy(...)lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 35ml oleju KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie rozmrożone maliny) *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu
Blog z ApetytemNajlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-) Składniki ciasta: - 500g mąki krupczatki - 62g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 250ml mleka - 1/4 szklanki* oleju - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego +dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka) *szklanka 250ml Składniki kruszonki: - 220g mąki krupczatki - 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze(...)kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku umieścić masło, dodać
Smaczne ZdroweSmalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną
Kuchnia MagdaLenyJeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo
dolcevitainmykitchenNajlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania(...)misce umieszczam wszystkie składniki. Masło najlepiej, gdy jest zimne, z lodówki. Ja ciasto wyrabiam za pomocą robota kuchennego. Gotowe, wyrobione ciasto odkładam zawinięte w folię do lodówki na około godzinkę. W tym czasie umieszczam śliwki w małym rondelku, dolewam odrobinę wody i rozmrażam śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest
upichcicbrytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu 100ml brandy duże jabłko łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)połowy cytryny i odstaw na co najmniej godzinę. Masło rozpuść w garnuszku a następnie wymieszaj z cukrem. Dodaj tarte jabłko a następnie wcześniej namoczone owoce razem z całym powstałym sokiem. Podrzej a następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszaj w dużej misce i ugnieć tak by powstała jednolita masa. Wstaw do lodówki na około półgodziny. Ciasto
wysmienityłyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła(...)Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie
kulinarnyswiatdomiPrzepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
e-PrzepisyKulinarnearomatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat do naszego pate
Plate of Joyniestety nie miałam żadnych pod ręką, jeśli dodacie np. rodzynki wtedy dajcie mniej fruktozy, żeby ciastka nie wyszły za słodkie) Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rozsmarowujemy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeżeli chodzi o pieczenie tutaj nie podam konkretnie ile czasu i w jakiej temp. ponieważ
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzeszkodzie, by zasmakować w tym słodkim jesiennym zestawieniu jabłek, marchewki i orzechów z czekoladą. Wszystkie składniki dostępne są w sklepach przez cały rok, ale myślę, że i jabłka, i orzechy właśnie teraz są najlepsze. Jeśli nie przepadasz za marchewką lub nie lubią jej Twoje pociechy, spróbuj w tej postaci im ją przemycić. Zuzia rzadko je warzywa, w ostatnich(...)marchewki. Ale mus jabłkowo-marchewkowy, podobnie jak przecierowe soki na ich bazie, zjadła bardzo ochoczo. Nawet się zdziwiłam. Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka. A potem odbierałam pustą miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo
Anioszek w kuchni