Zdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki
Szczęśliwa kuchniaserem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy
kruche babeczkichwili wbić jajko. Następnie do masła dodać suszoną żurawinę, gałkę muszkatołową, płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną białą czekoladę, pokrojone jabłko oraz mąkę pszenną. Wszystko dobrze zmiksować, po czym zagnieść rękami w kulę. Z ciasta odrywać kawałeczki, formować z nich kulki troszkę większe od wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach i umieszczać na blaszce wyłożonej
Nastoletnie Wypiekanieserem zapiekane pod bezową pierzynką. Bardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka. Pycha! Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp. Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej
O kuchni z uczuciemszczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem. Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaminut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu. Oczywiście można udekorować czym tylko sobie zamarzymy :) ja zazwyczaj wykorzystuje to co posiadam w domu: kokos, posypka
W Moim Magicznym DomuNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na RACUCHY Z JABŁKAMI , były RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM i ostatnio RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki płatków z nasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek szklanka cukru szczypta soli Wykonanie(...)lodówki. Jabłuszka obrać i zetrzeć na tarce na większych oczkach. Wsypujemy na patelnie, dodajemy cynamon, cukier i podsmażamy. Dno blaszki (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy oraz brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 210°C na 20 min. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli
Pelusiowa KuchniaNajlepiej smakuje jeszcze ciepła, suto posypana cukrem waniliowym. Kruche ciasto wzbogacone otrębami ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach. A cynamonowe jabłka ze słoiczka (przepis tutaj ) doskonale z nim harmonizują. Przepis dodaję do akcji „Otręby na 1000 sposobów” Czytaj więcej
Wiem co jemZdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna
Humanistka w kuchniPrzepisy zdobył Certyfikat w 2010 roku podczas Targów Jesiennych w dziedzinie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smak Regionów" w Poznaniu. Jest to najpopularniejsza odmiana jabłek w całej Europie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, warto wykorzystać ją do ciasta, jak również przygotować różnego rodzaju przetwory. Składniki: 5 kg papierówek 5 l wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie
kgwjanczewodowolne dodatki *jak już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek NiebaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's world