ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:464/762)

Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 253

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować, dodać pokrojone morele i orzechy (można użyć dowolnych bakalii lub owoców: jabłka, gruszki, mango lub innych, które nie puszczają dużo soku), wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym

Mix smaku
MAKOWIEC JAPOŃSKI DLA ZABIEGANYCH 181

dodajemy żółtka, kasze mannę, proszek do pieczenia, bakalie oraz starte na grubych oczkach jabłka i olejek migdałowy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i w dwóch turach dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy ok 1 godz w temp. 170-180 st. C ustawienie góra dół

Pani na deser
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 198

niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka(...)skórki na tarce. Dodałam pokrojone figi i rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam  do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem. Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki

potrawyregionalne
ciasto babie lato 249

ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) Pieczemy przez ok. 15-20 min. w 170 st. C. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek, obranych 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżka masła 1 łyżka żelatyny wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego budyniu dodajemy ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie. wykonanie ciasta: Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 241

zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka(...)masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy

Smaczne Zdrowe
Tort orzechowo-marchewkowy z kremem kokosowym i karmelizowanymi marchewkami (bez laktozy, cukru białego, wegańskie) 239

takie jak mąka arachidowa czy mix ziaren możecie znaleźć pod znakiem Bakal 😍 Składniki (śr: 18cm): Ciasto marchewkowo-orzechowe -160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego -1 ½ szkl. drobno startej marchewki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu(...)śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać osobno. Następnie połączyć suche składniki  mokrymi. Ciasto wlać

Candy Pandas
Cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami 265

jabłkowym wnętrzu. Spróbujcie i Wy Składniki: (na 5-6 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej odrobina soli 1 jajko M duża szczypta cynamonu jabłka prażone z cynamonem (około 1 czubatej łyżki na naleśnik) 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cukru cynamonowego CELIKO – do nabycia w ZdrowyMarket24 Naleśniki podałam w towarzystwie(...)dużą szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy (można krótko zmiksować). Porcję ciasta wylewamy na lekko natłuszczoną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron (nie powinny być zbyt grube, ani zbyt mocno wysmażone). Na każdy naleśnik nakładamy porcję prażonych jabłek z cynamonem (u mnie około 1 czubatej łyżki, nakładam na połowę placka następnie go składam). Naleśniki

Słodkie okruszki
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 101

jeszcze przez chwilkę i zagniatamy szybko dłonią. Dzielimy ciasto na dwie części - 2/3 wykładamy na dno blaszki o rozmiarze 20 cm /20 cm, posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Ja tnę ciasto na plastry, układam na dnie i równomiernie wyklejam blaszkę dłonią. Warstwa ciasta powinna mieć około 1 cm grubości. Dziurkujemy ciasto widelcem i posypujemy całą powierzchnie bułką tartą. Wykładamy odciśnięty(...)kruszonką? Takim, w którym w zależności od sezonu pod białą piankę upchane są truskawki, jabłka, śliwki. Ten rabarbarowiec, to właśnie pyszny placek sezonowy, jak z cukierniczej witryny. Jeszcze kilka dni i odzyskamy szansę doceniania zawieszonych form aktywności. Chociażby spotkań nad filiżanką kawy i porcją ciasta, w kawiarni bliskiej sercu. Jakiego ciasta? Bez znaczenia. Położone będzie na talerzyku, nie wkładane

Kronika Piekarnika
Tarta jabłkowa 176

mąkę z solą, dodajemy olej i syrop z agawy i całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłońmi. Przekładamy ciasto na foremkę do tarty i rozprowadzamy ciasto równomiernie dociskając, również na brzegach. Można użyć plastikowego kubeczka do wyrównania powierzchni. Widelcem nakłuwamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Nadzienie: W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do większego(...)mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę. Wylewamy ją na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzchu układamy usmażone wcześniej jabłka. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut albo aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków. Podajemy po przestudzeniu i uważamy, żeby nie zjeść całej tarty

Lamarida.pl
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 227

przy pierwszym oglądaniu książki  "Jamie Oliver. Świąteczne  przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka(...)Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko (ze skórką), skórkę oraz sok z mandarynki. Dolewamy piwo i mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Do misy miksera wkładamy masło i cukier. Miksujemy na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchy nadziane czekoladą 158

Racuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie(...)szklanki mąki pszennej czekolada mleczna terravita olej do smażenia  Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem. Dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie, dość lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).  Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy go na całej jej powierzchni. Łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy delikatnie ciasto. Kładziemy je na patelnię

MamaOskarka
Biała kiełbasa w piwie  117

podawać na różne sposoby, spośród których najpopularniejszymi są: gotowana biała kiełbasa pieczona biała kiełbasa biała kiełbasa z musztardą pieczona w cieście francuskim zapiekana biała kiełbasa z cebulą i czosnkiem biała kiełbasa zapiekana w sosie żurawinowym biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i cebulą duszona biała kiełbasa z warzywami biała kiełbasa pieczona z jabłkami i miodem   Biała kiełbasa w piwie

Kuchennyviral.pl
Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą 145

błogie momenty ciepłego lata. Tymczasem złote momenty też obfitują w swoje wyjątkowe pyszności. To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn... I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień! Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają się na języku i tak powstały przepyszne bułeczki scones na deszczowy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kopytka ze szpinakiem 344

mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki. Deskę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie wyrabiamy. W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 159

targach pojawiają się różne odmiany śliwek. Do najbardziej popularnych należą śliwki węgierki, renklody czy mirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość

Kuchnia MagdaLeny
Przepis #170 Tarta ze śliwkami i kruszonką 144

niebie pojawiają się jesienne chmury - takie jakich nie ma w żadnej porze roku. Jesień to także bogactwo owoców: jabłek, gruszek czy śliwek. I to właśnie śliwki wykorzystałam do mojej tarty - gatunek zależy od Was;) Spód to kruche ciasto na bazie mąki owsianej i kokosowej. Składniki - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kokosowej - 3 żółtka - 70 ml oleju kokosowego

Health-Fit-Life
KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 173

targach pojawiają się różne odmiany śliwek. Do najbardziej popularnych należą śliwki węgierki, renklody czy mirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość

Kuchnia MagdaLeny
DŻEM JABŁKOWY Z CYNAMONEM 228

Pyszny domowy dżem jabłkowy przepisu mojej cioci  Idealny dodatek do naleśników, placków czy ciast ! Często wyjadany łyżeczką ze słoika bez dodatków 😄 PS:Już wkrótce kolejne przepisy na domowe przetwory !  SKŁADNIKI: 1 kg jabłek (waga po pokrojeniu) 1 szklanka cukru (zależy od tego jakich jabłek używamy) 1 łyżeczka cynamonu SPOSÓB WYKONANIA: 1.Jabłka obieramy i kroimy

Marcepanowa kuchnia
Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji) 254

Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji).  To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka. W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać

Słodkie okruszki
Potreningowe muffiny jaglane 182

widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Posypać mieszanką z nasion. Piec ok 30 minut. Ostudzić i dzielić się z najbliższymi. Smacznego

Trufelkowo
gdy goscie auto parkuja ,ciasteczka w piekarniku laduja 172

dodać miód i masło. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać proszek z mąką ,cynamon i imbir. Obrane jabłka pokrojone w drobna kostkę dodać do ciasta.Całość dokładnie wymieszać ... Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Łyżka nakładać kawałki ciasta na blaszkę pozostawiając odległości pomiędzy ciasteczkami.   Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. U jednych to może być

w mojej kuchni
Tarta jablkowa ze slonym akcentem 172

paczka daktyli sprawiły, że powstało przepyszne ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel. CIASTO (klik)  :  można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny orzeszki ziemne do posypania Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy

Kuchnia od dwojga
Muffinki cynamonowe z dynią i jabłkiem 166

naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać   pure z dyni i starte jabłko.  Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem.  Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty, do tzw. suchego

kulinarnyswiatdomi
Marmolada wieloowocowa miękka 190

taka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale może ktoś skorzysta

Wiem co jem
Racuszki z sosem malinowym 176

dokładnie łączymy składniki , następnie drożdże z odrobiną cukru rozcieram je i także dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około

Mój Smak
Racuszki z jagodami i papierówką. 192

gęsty kogel mogel następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Omlet owsiany z jabłkiem 189

ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z cukrem, cynamonem, szczyptą soli, łyżką mleka i z przesianą mąką, dodać jabłko i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć

talerz przyjemności
Dietetyczne muffiny jabłkowo-makowe 170

Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami. 7. Piecz ok. 25 minut. 8. Pozostaw do wystygnięcia. Energia

Powiedz dietom nie
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 212

przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego 1,5 kg jabłek papierówek 200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest kwestia gustu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki wody Link

Uwaga Babcia Gotuje
Błyskawiczne muffinki jabłkowe z rodzynkami 290

propozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru

Świat Smaku
Śliwkowe róże 251

paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie

Niezły Młynek
Chleb z jabłkami i serkiem 154

zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą

Wiem co jem
Migawki z lutego 204

pewnie się domyśla, z jakiej okazji) :) 4. Kobieta buszująca w kuchni też lubi malować paznokcie :D 5. Wiśnie do ciasta :) 6. Jak kawa to (prawie) zawsze we dwoje :) 7. Nasze pierwsze wspólne śniadanie na swoim - owsianka z karmelizowanymi jabłkami :) 8. W końcu dorwałam prymule - te kwiatki to dla mnie początek wiosny :) 9. Róża z okazji Walentynek

My simple kitchen
Lekka szarlotka 194

powstała we Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu 2 białka Jabłka obieramy ze skóry i kroimy

My Chcemy Jeść
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 243

znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia racuszków. Ja do nich mam słabość wyjątkową, bo to ciasto drożdżowe, a ono u mnie ciągle na miejscu pierwszym. Choć nie ukrywam, że wolę te z całym plastrem jabłka w środku , są one bardziej puchate od tych ze startymi owocami. Czytaj więcej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania