cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce(...)ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy
kulinarne odsłony patijedno po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać jabłka, bez soku i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach, przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicynamon, proszek do pieczenia wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy serowej wrzucić jabłka, wymieszać. Dodać ubite białka, płatki migdałów i delikatnie znowu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać ciasto na patelnię, tworząc małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Jak już będą wystarczająco przesmażone to odwracamy na drugą stronę. Teraz już(...)wyjąć ubite białka do miseczki – do naczynia miksującego dodać serek, mąkę, żółtka, miód, cynamon, proszek do pieczenia, zmiksować czas 30 sek, obroty 5 – dodać potarte jabłka, wymieszać czas 30 sek, obroty wsteczne 4 – dodać ubite białka, płatki migdałów i wymieszać już kołpystką
Kuchnia Pokoleńdalej miksować aż powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni, ok.40
Mix smakuBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem Iwona
mojewypiekiinietylkociasto to chyba najłatwiejsze jakie kiedykolwiek robiłam. Żadnego ucierania, ani ubijania, tylko wsypać składniki na blaszkę i piec. Bardzo kruchy jabłecznik. Składniki suche wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie(...)warstwa – 1/3 składników suchych 4 warstwa – druga część jabłek i obsypać cukrem brązowym 5 warstwa – składniki suche Na górę potrzeć zimne masło. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić lukier i polać nim ciasto. Szybko i pysznie
Kuchnia Pokoleńwina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się(...)aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn, około 500 g, 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki, 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 300 g mąki
UgotujmyTo.plcukier 1 łyżka, budyń waniliowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 150 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięjest rewelacyjne połączenie. Jestem ogromną wielbicielką ciasta drożdżowego - zresztą nie tylko tego na slodko - więc na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych drożdżowych inspiracji: Ciasto drożdżowe z owocami lata Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Drożdżówki(...)karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko
Kulinarne przygody GatityMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut
Kuchenne zapiski EdytyIndyk duszony w soku aroniowym z jabłkami to nietypowe połączenie mięsa drobiowego z lekko cierpkim smakiem aronii i słodyczą jabłka skomponowane z delikatnie wyczuwalną
Bardzo Gruby SmokSok z jabłek, truskawek, winogron i owoców leśnych, czyli fantastyczne i niezwykle kojarzące się z latem połączenie smaków. Rewelacyjny sok, który uzależnia! Jabłka stanowiące
Pogotujmy.plJesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio podawałam przepis na pierożki z jabłkami, tym razem zapraszam Was do wypróbowania drożdżowych poduszeczek mojego taty. Składniki: 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 3 łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy 1/2 kostki drożdży (50g) 100 ml mleka mąka Przygotowanie: Miksujemy jajka, cukier, sól, cukier waniliowy oraz rozpuszczona margarynę. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka(...)dodajemy do tego 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Drożdże wlewamy do zmiksowanych składników, dodajemy mąkę tak długo, aż ciasto zacznie "odchodzić" od reki. Wyrabiamy, następnie wałkujemy i przedzielamy na kwadraty. Na środek każdego kwadracika wkładamy kawałek jabłka i rogi kwadratów zawijamy w jeden punkt - sam środek. Wychodzą nam poduszeczki. Pieczemy w 180 stopniach do czasu aż będą
My World by Dagmara Rek