tego przetworu chyba będę bardzo dumna.Lekko słodkie , pachnące korzennymi przyprawami oraz pyszną pomarańczą jabłka na SZARLOTKĘ.Na blogu znajdziecie już dwa twory z ich udziałem do słoików do ciasta , ten jest trzeci i najlepszy , ale nie będę jeszcze mówić " to on " bo mam w zapasie jutro do zrobienia 4 przepis i też podobno jest "niebiański". Tak więc kochani(...)kg.jabłek bez obić 1 duża pomarańcza plus skórka z niej otarta 1 małe op.przyprawy do pierników 3 goździki ******************************************* Do garnka wlać wodę i dodać Kwasek cytrynowy.Obrać jabłka ,oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki wkładając je do garnka z wodą , aby nam nie zmieniły kolor.Jak wszystkie jabłka są już przygotowane , odlewamy wodę i dolewamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSKŁADNIKI SUCHE: Mąkę mieszamy z cukrem (ksylitolem), cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. SKŁADNIKI MOKRE: Osobno mieszamy jogurt, olej, pokrojone jabłka, ziarenka z laski wanilii i rozbełtane jajko. Suche składniki mieszamy z mokrymi, aż dokładnie się połączą. Ciasto przelewamy do silikonowych lub papierowych foremek do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Be Fit Be Strongbardzo prosta w wykonaniu.Ciasto robi się ekspresowo,łatwo i przyjemnie.Nazwa szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jej przygotowania.Nie robimy żadnego ciasta nie dodajemy jajek tylko mieszamy suche składniki :). SKŁADNIKI użyłam blaszki 25x25cm ok.1kg startych na dużych oczkach jabłek 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki(...)część suchych składników,wyrównujemy dajemy drugą połowę jabłek,posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią częścią suchych składników i wyrównujemy. Teraz kolej na naszą margarynę i masło :).Trzemy je na tarce bezpośrednio na ciasto.Na starte masło i na margarynę sypiemy ostatnią łyżkę brązowego cukru dzięki niemu stworzy się nam chrupiąca karmelowa skorupka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C
Mała w garnku mieszajajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane pokrojone jabłka. Wymieszać składniki, przelać do przygotowanej foremki. Wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika aby ciasto lepiej wyrosło. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniapieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąkę i olej, delikatnie mieszając. Na koniec dosypać kakao oraz jabłko pokrojone w kostkę. Formę o wymiarach 20x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, choć i tak zawsze wsiąka
Ewusiowe SmakiKeto tarta z malinami Letnie ciasto na jesienne dni No i tak, jak zapowiadałam u mnie lato się jeszcze nie kończy… W weekend rzutem na taśmę zmajstrowałam typowo letnie keto ciasto z malinami . Dokładnie jest to tarta , a jeszcze dokładniej tzw. lamington tart . Jak zobaczyłam to zdjęcie , to nie mogłam jej sobie tak po prostu odpuścić. Pogoda co prawda była(...)lamington z malinami Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂 Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast . Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami ) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku
Modern Cave GirlCiasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo
Praktyczna plszklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki(...)Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku
Wanilia i Kardamonblogu jeszcze nie było przepisu na ciasto jogurtowe, więc dzisiaj nadrabiam to niedopatrzenie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami ma taki plus, że doskonale będzie smakować nie tylko ze śliwkami, ale dowolnymi owocami jak jabłka czy gruszki, ale równie dobrze smakuje samo. Do tego ładnie wyrasta, jest puszyste i aromatyczne. To także przepis dla tych, którzy tłumaczą, że mają dwie lewe(...)ręce i nigdy im nic nie wychodzi. To ciasto wychodzi zawsze! Nie wymaga również użycia miksera. Potrzebujemy jedynie dwóch misek i widelca i jakiś 5-10 minut wolnego czasu. To nie koniec zalet przepisu na ciasto jogurtowe Nie musimy w nim odważać produktów. Bierzemy po prostu jakąś miarkę – szklankę o dowolnej pojemności, kubek po jogurcie, czy inny pojemnik, gdyż
Mieszam w Garnkutartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru
potrawyregionalneowocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta
To co kochamostynie po pewnym czasie robi się miękka,ale nadal pyszna. Nie znam przepisu na łatwiejsze i smaczniejsze ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek 3/4 kostki masła Sposób przygotowania : Są dwa sposoby na jabłka,albo cienkie plasry,albo sarte na rubych(...)tłuszczem i wyłożyłam dno papierem do pieczenia. Szklankę mieszanki wysypujemy na dno,następnie układamy połowę jabłek.Postępujemy tak aż zabraknie nam składników,przy czym na wierzchu powinna być warstwa sypkich składników. Na sam koniec pokroiłam w cieniutkie plasterki masło i ułożyłam na wierzchu. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.Można podać je udekorowane cynamonem. Smacznego
Wielki apetyt500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak, aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała(...)małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą wodą ). Kiedy czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone owoce. Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na środku każdego postawić gruszkę i owinąć ją ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek
Stare Garycukier i cynamon. W drugiej misce łączymy mleko, jajka i olej. Następnie miksujemy bardzo krótko ze sobą mokre i suche składniki. Dodajemy jabłka i całość mieszamy już łyżką. Foremkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub schłodzone polewamy lukrem. SMACZNEGO
Taste of imagination