świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka oleju jabłka ,pokrojone w talarki cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w cukrze ,dodać mleko i resztę składników i zmiksować na jednolite ciasto konsystencji zsiadłego mleka.Znaczy nie za gęste ,dlatego mąkę sypać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny.Po tym czasie
Ladylaura.mąki, połaczyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi
W Mojej Kuchni Lubięsię ze śliwkami i jabłkami. Kocham te owoce, które, moim zdaniem, jesienią są najsmaczniejsze. Dlatego sięgam po nie i używam ich do jesiennych wypieków. Wprawdzie ostatnio nie piekę już tak dużo, ponieważ Młody jest poza domem i przez to zdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu do czasu
W mojej kuchnisamemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: · 2,5 szklanki mąki tortowej · 4 dag drożdży(...)mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu
Kolizje SmakówDzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można
Fitsweet.mepyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii SKŁADNIKI tortownica o średnicy 27cm, 2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika Polewa kakaowa: ¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki(...)płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach. Polewa: Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą
słodki bratekMurzynek to ciasto, które nie wymaga wiele nakładu sił i pracy ze strony, pieczącego. Najczęściej pojawia się u mnie zwykły z polewą czekoladową. Czasem jednak jak w tym przypadku chciałam, aby był wilgotny, pachnący orzechami ( co kojarzy mi się z okresem zimowym) oraz delikatnie zaskakujący kawałkami czekolady w środku. Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :) Składniki(...)Dolewam olej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Wkładam do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika
ChilliJemyMasę serową przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć koliście plastry jabłka. Piec: 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli pieczesz serniczek po raz pierwszy musisz wiedzieć, że: po upieczeniu nie rozkrawa się serników. Należy je odstawić do ostygnięcia na kilka godzin. Nie kroić ciasta do momentu całkowitego ostudzenia sernika. Smacznego
KreatywnePinyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto jogurtowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka(...)dokładnie ubić mikserem na puszystą masę. Dodać jogurt oraz olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut, każdy piekarnik piecze trochę inaczej więc najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem
W garach u GosiMaślane, chrupiące z zewnątrz, delikatne w smaku, z wyczuwalnymi kawałkami owoców, tak mogę opisać to ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami(...)mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, truskawki, owoce z puszki jak np. mango, brzoskwinie, ananasy i pyszny deser gotowy! Ciasto sypane z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka cukru
Zasmakuj KuchniBudyń jaglany z jagodami. Kasza jaglana ma subtelny orzechowy smak, który dobrze współgra z dodatkami. Po ugotowaniu nabiera puszystej konsystencji, która świetnie nadaje się do wykonania
Zdrowy Styl JoannyDodatkowo: wiórki czekoladowe na wierzch Wykonanie: *Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy, aż do momentu zaczynania tężenia. * Dużą blachę wykładamy herbatnikami jasnymi. Wylewamy na nie masę jabłkową. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników- tym razem(...)Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy. * Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą
Z Majeczką w kuchnitego dorzucam bakalie, wbijam jajka, dodaję trzcinowego cukru i całość zasypuję mąką. Czekam, by wymieszać i upiec to ciasto. Proste, łatwe? Zrobicie? Koniecznie! Przepis na rabarbarowy śmieciowiec ukazał się także w drugim numerze naszej blogerskiej Chochli . Składniki : * 4 łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich
Magiczne Życie Martypiekę ciasto Białka możemy przechowywać w zamrażalce do trzech miesięcy. *** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ *** *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ *** *** Sernik Bały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ *** *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ *** POLECAM RÓWNIEŻ: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ FAWORKI
Blog z Apetytemcebulaki , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka dżemów do wyboru..i córka wybrała jabłka ..oczywiście można dać dowolne nadzienie. 100 g mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g 100 g masła miękkiego(...)masła dowolny dżem Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie
Moje domowe kucharzenie