góry. Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia. (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu) Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem". Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone i piecz kolejne 10-15 min, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu
Rusty ForkMam nadzieję, że chcecie się trochę ze mną rozgrzać, bo ziiiimno… Przychodzę z odsieczą J Dziś przepis na coś zdrowego, słodkiego i- dzięki dodatkowi przypraw i
Domowe ciastaciasta drożdżowego. Wg tych, co je próbowali, są równie dobre, co te z ciasta krówkowego, a nawet ciut pyszniejsze;) To pewnie za sprawą cynamonu, którego jak zawsze w wypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał jak zwał, ważne, że smaczne!:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami(...)gram cukru (1/4 szklanki) rodzynki (opcjonalnie) cynamon Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła 375 gram mąki (ok. 3,5 szklanki) 1 paczuszka suchych drożdży 50 gram cukru
Kuchnia smakówMam taki jeden zeszyt z przepisami, który założyłam będąc w 7 lub 8 klasie szkoły podstawowej. Tak, tak... "w tych czasach" nie było gimnazjów
bistro mamaSię zagniotło, się czekało cierpliwie aż wyrośnie, się upiekło i się teraz zajada w miłym towarzystwie popijając zimnym mlekiem :) Tak, puszysta drożdżówka to jest właśnie to
Smaczna Pyzacukier się rozetrze. Kolejno dodaję olej oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut
Kubki smakuMałe tarty stanowią coś, na co można położyć prawie wszystkie dodatki. W przeciwieństwie do dużej tarty, najpierw piecze się ciasto a potem nakłada ulubione owoce. W przypadku tart z budyniem lub z jabłkami można najpierw nałożyć budyń i dopiero wtedy piec. Trzeba pamiętać aby budyń był go odpowiednio gęstszy - dodajemy 3/4 porcji wody z opakowania. Zamiast budyniu pod owoce(...)misce. Masło kroimy w małe kosteczki i dodajemy do miski. Wszystko urabiamy jak najkrócej, ale żeby składniki dokładnie się połączyły. Formujemy kulkę, którą wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy kółka. Foremki natłuszczamy troszeczkę i obsypujemy mąką. Na każdej nakładamy ciasto które nakłuwamy widelcem. Wkładamy wszystko do lodówki na czas nagrzania pieca. Pieczemy 15 minut
Lubczyk i WaniliaSkładniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru - szczypta soli Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut
SMYKWKUCHNIstarym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy(...)Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Przygotowujemy formę
Apetyczna babeczkamąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję(...)gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód. Galaretka: - 2 rozpuszczone galaretki - owoce według upodobań ( u mnie jabłka, banany, maliny i jagody) Na wystudzony budyń ułożyć owoce oraz wylać galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Podawać z gorącą kawą
Receptura smakucynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g ksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody(...)letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut. Krok 3 Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol
Różowa kuchniaciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia(...)cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą
Proste Potrawyoleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu -1/2 dużego jabłka lub 1 małe -skórka pomarańczowa (można pominąć) Budyń -500ml mleka roślinnego lub zwykłego(...)Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę. 4. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. Jabłka i skórkę pomarańczową dodać do maku, przemieszać i posłodzić według gustu ksylitolem. BUDYŃ (najlepiej przygotować go pod koniec przygotowywania ciasta) 1. Ksylitol i 400ml mleka zagotować w garnku. 2. 100ml mleka i budyń wymieszać
Candy PandasSzarlotka bez gniecenia ciasta, bez miksera, bez ucierania! Przepis na tę szarlotkę wydaję się niewiarygodny, ale jeszcze bardziej zachęciło mnie to do wypróbowania tego ciasta. Zaskoczyło mnie również to, że szarlotka wychodzi na prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania! Szarlotka /na małą tortownicę 23 cm/ Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki krupczatki(...)tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki i na to zetrzeć pozostałą 1/3 kostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej
Biały fartuszekBudyń ugotować w 500 ml mleka, rozpuszczając ksylitol. Przestudzić kilka minut i wyłożyć budyń na ciasto, wyrównać i odstawić, by wystygło całkowicie. Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku, dodać do musu jabłkowego, masę włożyć do lodówki na 15 minut. Na przestudzony budyń wyłożyć jabłka i wstawić całość do lodówki na kilka godzin, by stężało. Serek(...)mascarpone utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jogurt grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej zielonej części, można
FitKot