ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:420/762)

Crumble porzeczkowo-jabłkowe 124

przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki na 9 sztuk: 5 jabłek Szklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych) łyżka cukru brązowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru białego Na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki maki kukurydzianej

Słodkie Przyjemności
BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 206

płatki owsiane, zalewamy pozostałym mlekiem i przygotowanymi drożdżami. Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. Jabłka obieramy , kroimy na małe kawałeczki, a następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta. Rozgrzewamy patelnię ( jeśli mamy teflonową nie musimy używać oleju , a jeśli zwykłą posmarujemy jej dno odrobiną tłuszczu ). Smażymy z dwóch stron na złoty kolor

Ostra na Słodko
Nocny drożdżowiec 323

przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę

upichcic
Racuchy z jabłkami 249

lekko podgrzanego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta

Oryginalny smak
Gryczany torcik gofrowy z owocami 228

kiwi Łowicz 1 kiwi Przygotowanie: GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem. NADZIENIE: Mango obrać i pokroić w plastry, odłożyć kilka

Ze smakiem i z pasją
Krótka wielkanocna przypominajka 180

truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello      Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Tajemniczy Ogród 955

ciasto, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny:  6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Mus jabłkowy : 1 kg jabłek(...)ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami 168

mleka 100 ml białego wina półwytrawnego Dodatkowo: 5 jabłek 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy(...)czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch.  3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy przygotowany budyń, dekorujemy jabłkowymi różyczkami. W małym garnuszku podgrzewamy dżem i przy pomocy pędzelka smarujemy

My Culinary Art
Dwukolorowe ciasto na oleju ze śliwkami 121

Proste, bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami w dwukolorowej wersji, która dodaje wypiekowi uroku i ciekawie wygląda w przekroju. Za sprawą dodanego oleju ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetnie sprawdza się z różnymi owocami: jabłkami, malinami, truskawkami czy jagodami. Zarówno w wersji łaciatej z kakao jak i bez jego dodatku, w jasnej wersji. Polecam(...)śliwek  cukier puder do posypania Przygotowanie: Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Mąkę przesiać i 2 łyżki odłożyć do miseczki (będzie dodawana do jasnego ciasta). Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia. W misie miksera umieścić jaja i cukier. Ubić aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie

Kocham..lubię..gotuję..
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 350

miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno(...)podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno w cynamonie

Symfonia Smaków
Piernik przekładany 272

piernikowa wersja ciasta nazywanego kremarzem góralskim lub miodownikiem. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka 1/2 kostki (125 g) margaryny 2-3 łyżki śmietany pół łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe; 1 i 1/2 kg jabłek 4 łyżki cukru 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)masła 2 łyżki cukru pudru               Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 część i upiec trzy cienkie placki.  Pieczenie każdego trwa około 14 minut, w temp. 180 stopni (blaszka 24x35, wyłożona papierem do pieczenia). Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć z cukrem. Do gorącej masy dodać pozostałe składniki. Dobrze

Praktyczna pl
Serniczki 150

Zrobimy więc serniczki.    Ciasto już mamy. Czas na masę twarogową. Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy: -0,5 kg twarogu -2 łyżki stopionej margaryny -2 jajka -1 łyżkę mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać(...)ziemniaczaną. Jeszcze raz miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką.    Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.    Wykładamy nimi foremki.    Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości.    Na wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa wypełniła środek jabłka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Mus jabłkowy 159

taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc. Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka

Kolizje Smaków
Ciasto Tutti frutti 380

Dzień Wiosny zapraszam na orzeźwiające ciasto z musem owocowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń(...)dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt. 3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 147

zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna 6 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki jabłka 4 duże(...)Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania