ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:416/762)

Ciasto z budyniem kokosowym, galaretką i owocami 176

mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję(...)gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód. Galaretka: - 2 rozpuszczone galaretki - owoce według upodobań ( u mnie jabłka, banany, maliny i jagody) Na wystudzony budyń ułożyć owoce oraz wylać galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Podawać z gorącą kawą

Receptura smaku
Łatwe ciasto ze śliwkami i kruszonką 954

ciasto piekłam w różnych wersjach; z jabłkami, śliwkami, a także jako spód pod sernik. To bardzo stary przepis z mojego zeszytu, sprawdzony przez lata pieczenia  :) A przy tym prosty, rzadko kiedy się nie udaje. Składniki : 1 całe jajko + 3 żółtka 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g tłuszczu do pieczenia(...)cukrem, dodać jajko- ucierać, a potem po żółtku i utrzeć na puszystą masę Wsypać stopniowo mąkę i ucierać, dodać śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie ją wrobić w ciasto Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej lekko bułką tartą - formy ( u mnie prodiż), na wierzchu ułożyć umyte, ale suche śliwki przekrojone na pół, można posypać kruszonką ( ciasto posypałam wpierw bułką tartą

Proste Potrawy
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 103

oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu -1/2 dużego jabłka lub 1 małe -skórka pomarańczowa (można pominąć) Budyń -500ml mleka roślinnego lub zwykłego(...)Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę. 4. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. Jabłka i skórkę pomarańczową dodać do maku, przemieszać i posłodzić według gustu ksylitolem. BUDYŃ (najlepiej przygotować go pod koniec przygotowywania ciasta) 1. Ksylitol i 400ml mleka zagotować w garnku. 2. 100ml mleka i budyń wymieszać

Candy Pandas
Szarlotka "sypana" 164

Szarlotka bez gniecenia ciasta, bez miksera, bez ucierania! Przepis na tę szarlotkę wydaję się niewiarygodny, ale jeszcze bardziej zachęciło mnie to do wypróbowania tego ciasta. Zaskoczyło mnie również to, że szarlotka wychodzi na prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania!  Szarlotka /na małą tortownicę 23 cm/ Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki krupczatki(...)tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i  wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki i na to zetrzeć pozostałą 1/3 kostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 min od jego wyłączenia. Najlepiej

Biały fartuszek
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym 175

Budyń ugotować w 500 ml mleka, rozpuszczając ksylitol. Przestudzić kilka minut i wyłożyć budyń na ciasto, wyrównać i odstawić, by wystygło całkowicie. Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku, dodać do musu jabłkowego, masę włożyć do lodówki na 15 minut. Na przestudzony budyń wyłożyć jabłka i wstawić całość do lodówki na kilka godzin, by stężało.  Serek(...)mascarpone utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jogurt grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej zielonej części, można

FitKot
Czekoladowa Szarlotka 167

prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła(...)skórkę z pomarańczy, cukier, masło, rodzynki i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 8 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć ale nie rozgotować się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Kruszonka: 225 g mąki 150 g cukru kryształu 90 g zmielonych migdałów 180 g masła 1,5 łyżki śmietany kwaśnej

Made By Mom And Son
Czekoladowa Szarlotka 155

prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła(...)skórkę z pomarańczy, cukier, masło, rodzynki i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 8 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć ale nie rozgotować się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Kruszonka: 225 g mąki 150 g cukru kryształu 90 g zmielonych migdałów 180 g masła 1,5 łyżki śmietany kwaśnej

Made By Mom And Son
Meduza Siostry Anastazji 210

Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki(...)Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru.  Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 181

żółtka. Wokół żółtek ułóż masło. Całość przesiekaj nożem, a następnie dość szybko wyrób ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, którą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 60 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia a ciasto dość cienko rozwałkuj. Ostrożnie przenieś ciasto do przygotowanej wcześniej blachy i ponakłuwaj je widelcem. Blachę wstaw do piekarnika(...)piecz przez mniej więcej 10-15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto powinno ładnie się zarumienić. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło w lodówce, przygotuj masę makową. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Następnie przełóż go do garnka i zalej gorącym mlekiem. Całość postaw na gazie i zacznij gotować. Po kilku minutach gotowania do maku dodaj cukier

blog.moje-pasje.info
Placek krucho-drożdżowy ze śliwkami 185

równie dobrze placek można upiec z jabłkami czy morelami. Składniki : 50 dag mąki pszennej tortowej 3 żółtka 15 dag cukru 15 dag masła ok. 125 ml gęstej śmietany 6 dag świeżych drożdży ok. 15 śliwek węgierek, przekrojone na pół Przygotowanie : Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier Drożdże rozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę Drożdże(...)śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem i masłem, dodać żółtka Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku. Przepis pochodzi

Proste Potrawy
Placki z płatków quinoa 192

Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka

My simple kitchen
placuszki z tartymi jabłkami i serem 851

migdałów) 1/2 łyżki miodu cynamon do smaku 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Jabłka mieszamy z żółtkami, serem, mąką, orzechami, miodem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz z jabłkiem i pierożkami 182

AMBITION GRACE składniki barszcz: 2,5 litra bulionu warzywnego 70 dkg buraków 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 125 ml barszcz koncentrat sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz(...)buraki są mniejsze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Po upieczeniu buraki obieram. Bulion warzywny przelewam do garnka, dodaję upieczone buraki, ziele, liść laurowy, czosnek, jabłko pokrojone, cebulę i gotuje na wolnym ogniu 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat barszczu, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Już nie gotuję żeby nie stracił koloru. Najlepiej przygotować wcześniej barszcz, nabierze

wesoła kuchnia
Szarlotka z budyniem 469

jabłka cynamon cukier waniliowy' 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 750 ml. mleka Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze. Nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. 700 ml mleka zagotowujemy(...)wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy

NaKońcuJęzyka
Cynamonowe palmiery 291

zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta".  SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą

Złote przepisy