ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej masa kajmakowa np.Helio jabłka(...)gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko
Moje domowe kucharzenieświeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier. Zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy mieszając jakieś 8-10 minut, żeby płyn lekko odparował. Dodajemy jabłko, przyprawy, mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia(...)utrzymuje wysoką temperaturę. Są kruche, kruchuteńkie, mocno maślane i jeszcze bardziej płatkowe w strukturze niż ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde jabłko, ok.400g 100g borówki brusznicy lub żurawiny (użyłam mrożonej) lub 4 pełne łyżki żurawiny albo borówek
Karo in the Kitchenkuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy cynamon i przyprawy korzenne a ciasta podajemy z kubkiem kaka, mlekiem i miodem! Książka będzie towarzyszyć mi przez cały rok, zawiera ona hity z bloga
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ(...)pół litra mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito
Gotuję TestujęCiasto śledziowe Bardzo smaczne ciasto na waflach tortowych, przygotowane na post lub Boże Narodzenie. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki: Warstwa 1 wafle tortowe - 1 szt śledź solony - 3 szt. jajka -3 szt. cebula - 1 szt. sól pieprz jabłko - 1 szt Warstwa(...)sól i pieprz Wierzch ciasta jajka - 3 szt szczypiorek - 1 pęczek majonez - 3 łyżki sól i pieprz wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka
Kuchnia Danusiwsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy dno foremki jasną masą, na niej układamy kawałki jabłek i przykrywamy masą kakaową. Na wierzchu również układamy kawałki jabłek i obsypujemy mieszanką pysznych prażonych ziarenek
The Sweet Damselprzygotowania nie potrzeba miksera, bowiem wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i po wyłożeniu na patelnię nie powinno się rozlewać. Pamiętajcie, aby zachować odstępy między placuszkami, gdyż sporo urosną. W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i karmelizowanymi jabłkami. Lekkie i pyszne będą dobrą propozycją na śniadanie lub podwieczorek nie tylko(...)minuty z każdej strony. Gotowość placuszków sprawdzamy wbijając w nie wykałaczkę( powinna być sucha, ciasto nie powinno jej oblepiać) Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożonym papierem do pieczenia. Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na każdy placuszek nakładamy łyżkę ciepłych karmelizowanych jabłek
cool and mintyJeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao(...)Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut. Przed
Jadło i czytadłoPyszne, małe ciasteczka, muszelki na jeden gryz z powidłami ze śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo. Moje są z powidłami ze śliwek, pyszne, polecam. Smakują jak z ciasta francuskiego, listkującego się, są wyśmienite. Ciasteczka, muszelki z powidłami śliwkowymi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOsobiście wolę tradycyjne szarlotki na kruchym cieście,ale ten przepis mnie zaciekawił.Znalazłam go w internecie i postanowiłam wypróbować. Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna Masa śmietanowa(...)ubić z cukrem,dodać żółtka i na końcu obie mąki z proszkiem.Po dodaniu mąki miksować krótko na najniższych obrotach. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.170 stopni ok 30 minut. Zostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać wodą jeśli są za mało soczyste.Następnie wsypać
Agusiowe smakołykilubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżka cukru szypta soli 80g masła 1/4 szklanki lodowatej wody nadzienie 4 jabłka szklanka malin 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru skórka z połowy pomarańczy(...)robimy to nożami w malakserze. Dolewamy wodę, zagniatamy. Wsadzamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w palstry 0,5cm. Mieszamy z malinami, cukrem, przyprawami, mąką i skórką pomarańczy. Nagrzewamy piekarnik do temeperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia na okrąg grubości 2mm. Wykładamy na środek owoce, zostawiamy
W kuchni wieczoremSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 żółtko Nadzienie pigwowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka 1 słoik konfitury z pigwy (250 g) 1 skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej(...)mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiać. Dodać cukier, wymieszać. Następnie zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać jajko i żółtko oraz dodać łyżkę śmietany - wymieszać nożem. Na koniec dodać schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrobić ciasto, ma być dość miękkie. Na koniec ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około
Ciastka - domowe słodkościKiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki
Smakowite DaniaDelikatne i wdzięczne ciasto, w które ze spokojem można zatopić inne suszone owoce, nawet świeże jabłka czy rozgniecione banany. To wersja na zdrową słodką przekąskę, obiad, deser, śniadanie, podwieczorek, jak wolicie. Ja mogłabym je jeść na okrągło, więc trudno określić mi nazwę pory:) może być drugie śniadanie. Albo po prostu kiedy macie ochotę i są w zasięgu ręki, sięgajcie(...)mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia suszona żurawina - do woli woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli cukier puder olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej
Zasmakuj KuchniNajprostszy deser na swiecie: owoce w cieście francuskim. Bez owijania, nakrywania, długiego czekania. Przepis jest genialny w swojej prostocie. Rozwijamy rulonik, nakładamy połówki jabłek i gruszek, wycinamy dowolny kształt, najlepiej obrys owoca i gotowe. W ostatnim poście podałam przepis na tartę z gruszka i serem rogueford: tutaj. Do jej zrobienia użyjemy tylko kawałka ciasta
dolcevitainmykitchen