ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:414/762)

SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII 200

SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII Prosta zimowa sałatka owocowa, którą możesz podać na przykład na podwieczorek.   Dla 4 osób 4 mandarynki 1

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szarlotka sypana 164

Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą manną(...)pieczenia wysypujemy równomiernie 1 z 3 części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Masło topiąc się zespoli wszystkie warstwy. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą 166

Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki

Buniabaje w kuchni
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 122

ników jesiennych ciast Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego  pół szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Składniki na warstwę owocową z budyniem: 4 pigwy (nie pigwowce japońskie) 2 średnie jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek(...)proszku z cukrem 500ml mleka Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia ze szczyptą soli. Dodajemy cukier wraz z ekstraktem i masło pokrojone w kostkę. Robimy dołek i wbijamy do niego jajko, żółtko i dodajemy łyżkę jogurtu. Wyrabiamy ciasto i jeśli jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię

Mania Wypiekania
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 228

owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe(...)Wszystko jest dla ludzi, słodycze również. Podobnie jak we wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek i umiar. Dla własnego dobra unikajmy sklepowych żelków, pianek, batonów i ciast , szczególnie kiedy nie znamy ich składu. Domowe ciasta to dobra słodycz bo wiemy co w sobie zawiera, a z dodatkiem zbóż, orzechów, owoców, miodu staje się całkiem zdrową przekąską jak ten : Bananowy chlebek

WYSPA SZCZĘSLIWA
Mołdawska placinta z serem 116

lubisz sera, to przygotuj nadzienie z kapusty, z drobno pokrojonego mięsa lub z ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules. Placinta możesz też zrobić z ciasta drożdżowego. A jeśli totalnie brakuje Ci czasu wykorzystaj gotowe

Cztery Fajery
Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami 200

ostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto na pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków.  4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym

My Culinary Art
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 174

wyszła smaczna i szybko została spałaszowana. 600 g prażonych jabłek 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców ) 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu ) 1,5 szk śmietany słodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika spożywczego 2 łyżki cukru kolorowa posypka do ciast Biszkopt : 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku

Ewa w kuchni
Sernik gotowany z jabłkami 166

aromat cytrynowy i pomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą(...)kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem i na niego wykładamy jabłka. Odstawiamy aż masy zastygną. Obie czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, dolewamy mleko i powoli rozpuszczamy, a następnie dodajemy masło i podgrzewamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą całość. Polewamy ciasto. Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i przez chwilę je przesuszamy

Czary - gary w kuchni
Szarlotka - Pychotka 188

Dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń(...)ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze możemy zabrać się za masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Wkładamy

Zainspirowana w kuchni
Gryczana tarta ze śliwkami 169

bardziej kruche, a smak trochę inny niż zwykłego na białej mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie pasują śliwki lub jabłka. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję. Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki gryczanej 125 g masła 4 czubate łyżki cukru (ok. 70g) 1 jajko Dodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego

Fabryka pomysłów
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 172

Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około(...)Gęsty mus wykładam na biszkopt.  3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. 133

odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę. Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka

Agusiowe smakołyki
Szarlotka jaglana 176

pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 156

Składniki 3 jajka 50 g. mąki pszennej 20 g. mąki  ziemniaczanej 1/3 szk. cukru Masa jabłkowa         składniki 1 kg jabłek winnych 2 - 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe  Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek(...)boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy jabłkowej Obrane i pokrojone   jabłka wkładamy wraz z cukrem do garnka,  i mieszamy..Następnie wszystko  zagotowujemy i dusimy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania