Klasyczna rolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam! Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący przełożyć na ściereczkę do góry papierem do pieczenia
Smaki Nataliijesienią też macie tak, że czujecie, że kawałek domowego ciasta może Wam uratować życie? Ja w takich wypadkach najczęściej sięgam po coś z jabłkami i cynamonem ale drugą opcją jest prosty chlebek bananowy. Dziś mam dla Was przepis pochodzący z książki "Apetyczna panna Dahl" pełnej prostych, szczerych przepisów domowych. I taki też jest też ten chlebek - bardzo prosty(...)wykonaniu, z małą ilością składników i z dużą ilością bananów (aż 4 na ciasto). To nie jest ciasto dekadenckie, tylko proste, codzienne ciasto, które też z powodzeniem można zjeść na śniadanie - podpieczone w testerze, posmarowane masłem będzie cudownym początkiem dnia. Chlebek bananowy 75 g miękkiego masła 4 dojrzałe banany 1/2 szklanki cukru trzcinowego ( w oryginalnym przepisie jest szklanka
Smaczny zeszytkruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek. Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego to zapraszam(...)łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy. 2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin. Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych... do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;) Składniki: (na formę o wielkości 25cm x 25cm) 4 całe jajka(...)cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem. Dekoracja: Ciasto dekorować rozpuszczona
Pyry na Gazjajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć musem jabłkowym, co drugą warstwę posypać dodatkowo cynamonem. Na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone w kosteczkę, podsmażone delikatnie na patelce z cynamonem
Kuchenne aromatydzień po przełożeniu masami. Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią
Smakołyki Asiubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę wylać na zimny(...)biszkopt i włożyć do lodówki na 1h. pianka: Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową. Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi. Ciasto schładzamy w lodówce. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPrzepis oczywiście bardzo prosty więc nic tylko zachęcam Was do wypieków Oto przepyszny bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami – składniki (12 porcji, tradycyjna keksówka): 2 bardzo dojrzałe banany, 1 duże jabłko, 2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi), 2 łyżki naturalnego kakao, 80ml(...)drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko. Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy. Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy łyżką do połączenia się. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut. Tak wygląda pierniczek wyjęty prosto z piekarnika Przygotowanie polewy Wystarczy umieścić kawałki
Natka Pietruszkiplasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju
Made By Mom And SonSzarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony
Milion Smakóworzechową kruszonką. Delikatne, miękkie, ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra. Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka 50 g drożdży ¾ kostki masła 100 g gęstej śmietany ¾ szklanki
Smaczny zeszytPropozycja może mało Świąteczna, ale bardzo pyszna :) Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć siekając nożem, potem zagnieść mokrymi rękoma formując kulę, przełożyć do lodówki na ok.30-60 min. Na nadzienie jabłkowe: 1 i 1/2 kg twardych, kwaskowych jabłek sok z 1 cytryny 1/3 szklanki cukru 20 g masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Wycisnąć(...)barwy Do takiego cukru wsypać pokrojone jabłka, smażyć mieszając do momentu aż część jabłek się rozpadnie- część jabłek powinna pozostać w całości Skrobię rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a jeszcze lepiej wyłożyć papierem Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić
Proste Potrawynadziewaniu. Stąd dobrze zaplanować sobie z góry sposób jej udekorowania – żeby zakryć efekt takich wypadków. Poza tym rolada to ciasto tanie i sezonowe – w lecie świetnie się sprawdzi z bitą śmietaną i owocami, a w zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt szykujemy według wytycznych z tego przepisu . Prostokątną blachę (u mnie to duża blacha 25/40cm) wykładamy dokładnie papierem(...)pieczenia, tak żeby łatwo ciasto wyjąć. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Jajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości jajek i masy cukru powinno Wam to zająć od 8 do nawet 15 minut. UWAGA! Do biszkoptu zawsze używamy jajek w temperaturze pokojowej! Jeśli
Karo in the Kitchenmało słodkie, chociaż i tak zwiększyłam ilość cukru , wykorzystałam cukier biały i resztki cukru kokosowego.Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj , ja dodatkowo od siebie dodałam na wierzch pokrojone morele. 200 g ogórków 200 g mąki 1 jabłko 2 łyżki oleju 2 jajka skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 30 g cukru waniliowego 70 g cukru brązowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ogórki i jabłko obrać, zmiksować na puree. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, następnie suche dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ułożyć pokrojone morele i piec 40-45 minut, aż ciasto będzie
Moje domowe kucharzenieciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu: Racuchy Z Piekarnia Racuszki Z Gruszką Syrniki – Rosyjskie Placuszki Z Twarogu Fit Placuszki Bananowe Z Twarogiem (218 Kcal) Szybkie Placuszki Twarogowe Placuszki Z Jabłkami
e-PrzepisyKulinarne