ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:410/762)

Ciasto z ricottą i jeżynami 149

Chciałam upiec to ciasto z malinami, ale na zaprzyjaźnionym stoisku z owocami zabrakło malin. Dlatego wybrałam jeżyny, bo były bardzo kuszące... Ciasto dzięki serkowi ricotta ma cudowny smak. Robiła je już z jabłkami i rabarbarem. Szczerze polecam!  Składniki: 250 g jeżyn 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki(...)olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Umyte i osuszone jeżyny wyłożyć na wierzch ciasta i lekko je wcisnąć. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch cukrem kokosowym lub demerara. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny

Czerwień i błękit
BAKALIOWE NALEŚNIKI Z JABŁKAMI 106

Naleśniki na słodko i naleśniki na ostro – w każdym wydaniu zajadam je z ogromną przyjemnością! Dziś będą takie wypełnione po brzegi bakaliami – chrupiące orzechy, migdały i prażone jabłka z cynamonem zatopione w miodzie – na samo wspomnienie już mi cieknie ślinka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 pełna szklanka * mleko 2% – 2 szkl(...)DODATKOWO: * orzechy laskowe – 1 garść – do kupienia TU * migdały – 1 garść – do kupienia TU * jabłko – 2 szt * miód wielokwiatowy – 3-4 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok. 10 minut a następnie smażymy duże naleśniki natłuszczając patelnię olejem kokosowym. Do rondelka wkładamy pokrojone w kosteczkę

Ostra na Słodko
Muffinki Wielkanocne 138

składniki czyli olej lub masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i  przykrywamy

Aromatyczne Podróże
Proste i dietetyczne ciasto ucierane, bez margaryny i białej mąki 3902

okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce.  U mnie truskawki, ale mogą to być borówki, brzoskwinie, jabłka, co tylko chcecie. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 18190 stopni- do suchego patyczka. Ciasto podałam na MARTHA GOLD TACKA DO CIASTA   od   PORCELANA BOGUCICE Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
SZARLOTKA DYNIOWA 162

kwaśnych jabłuszek. Rewelacja. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   400 g mąki  450 g zimnego masła  szczypta soli  60 g cukru  3 małe jajka  łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na nadzienie:  1 mała dynia  ok. 1,20 kg  2 kwaśne jabłka  sok z połówki cytryny  2 łyżki(...)cukrem  Sposób wykonania:  Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami i masłem, szybko zagnieść ciasto. Ja to robię w misce i kiedy składniki z grubsza się połączą przekładam na blat obsypany mąką. Z 1/3 ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i do lodówki. Pozostałą częścią wyłożyć wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. "Podziubać" widelcem

pieprzny smaczek
Koktajl owocowy 49

Jabłka to owoce, które można wykorzystywać w różny sposób: do pieczenia pysznych ciast, przetworów na zimę, deserów lub koktajli. Jednak owoce te są najsmaczniejsze i najzdrowsze jedzone na surowo. Dzisiaj zrobiłam koktajl jabłkowy z dodatkiem innych owoców, które miałam w domu. Koktajle takie można robić z dowolnych owoców i mieszając je w dowolnych ilościach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Danka Pichci
Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami 117

Beatę, czy nie schładza? Nie  -  usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche. 2-3 duże gruszki lub jabłka kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz)  ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) 500 g mąki orkiszowej kostka zimnego posiekanego(...)kostkę masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru pudru 3 łyżki zimnego jogurtu naturalnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia śmietanka lub rozkłócone jajko do posmarowania wierzchu ciasta. Mąkę≤ posiekane masło. ksylitol lub cukier puder z proszkiem do pieczenia umieszczamy w malakserze. Kiedy się scali dodajemy jogurt naturalny i dalej mieszamy. Całość wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowujemy

AZgotuj!
szarlotka tatrzańska 317

schładzamy w lodówce przez ok. 45 min. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i również schładzamy. Następnie ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 170 st. C. Gdy cisto się podpiecze posypujemy go bułka tartą i wykładamy przygotowane nadzienie z jabłek. składniki nadzienia: ok. 3000 g jabłek (np. szara reneta(...)więcej jabłek tym szarlotka wyższa 3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Pokrojone jabłko mieszamy z cynamonem oraz cukrem. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 60 min, aż wierzch będzie rumiany. Przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 114

składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Wystudź piernik, możesz jego wierzch po wystudzeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną i obsypać posiekanymi orzechami.  Aby wykonać mus z jabłek i pigwy musisz obrać owoce i podsmażyć na maśle do miękkości. Na końcu, jeżeli(...)koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu.  Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek, kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego, malin a wierzch polałam sosem żurawinowym i posypałam utłuczonym w moździerzu piernikiem

Mango Papaja
Galette z brzoskwiniami 140

najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki(...)towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze ciepłej tarty na kolację lub podwieczorek, ogromna. Składniki: na 6 porcji Czas przygotowania: 60 min Kruche ciasto  1 i 1/4 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych

Słodki Kompromis
Dietetyczne racuchy żytnie z jabłkami 149

Przepis zrodził się podczas samego robienia ;) trochę tego trochę tamtego i ciasto gotowe, zniknęły w kilka chwil ;) wyszło 9, a mi udało się zjeść 2 ! ;) Składniki: 2 średnie jabłka (około250g) 1 duże lub 2 małe jajka 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000 niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 229

margaryny 2 łyżki cukru Kruszonka: 100g margaryny 100g mąki (ja użyłam pszennej) 100g cukru 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min. 2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy margarynę, dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut(...)jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm (z Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem

My Culinary Art
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 196

Potem kruszeje i jest już cały mój.  Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu.  W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach.  W surówce z selera, w terrinie.  W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam, za sprawą Babci. Wierzyła w jego(...)taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość.  Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania