dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona w plastry Pieczemy w temp 180-190 st. przez ok. 1-1,5 godziny (góra ciasta powinna być ładnie zrumieniona). Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaoknem robi się coraz cieplej, więc u mnie powoli zaczyna się sezon na ciasta bez pieczenia. W tym roku zaczynam maj z sernikiem w roli głównej. I nie jest to byle jaki sernik, tylko sernik kokosowy Bounty. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co kokosowe, czy to na słodko czy na wytrawnie. Sernik Bounty jest delikatny i puszysty(...)znajdziecie także inne pyszne serniki na zimno: Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Agrestowy sernik na zimno Ciasto śnieżny puch z limonką Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
Kulinarne przygody Gatityduże jabłka, 1 jajko, ½ szklanki mleka, 1½ szklanki gorącej wody, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżki cukru, 4 krople aromatu waniliowego, 3 łyżki masła, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 łyżki płatków migdałowych. Dzisiaj kolejny przepis na ciekawe i zdrowe śniadanie - pyszna zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami, prażonymi wiórkami kokosowymi oraz płatkami(...)wystygła. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Białko umieścić w osobnej miseczce i odstawić na bok (będzie potrzebne później). Do startego jabłka dodać żółtko i cynamon. Wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie przełożyć do wystudzonej kaszy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Formę do pieczenia ciasta
Świat Domowej Kuchnipłaskiej łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Jarmuż i rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż jarmuż i rukolę, dodaj jabłko i zalej jogurtem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę. 1 min/ obr. 10. Przełóż do blaszki (keksówka) i wstaw do rozgrzanego piekarnika(...)termizowane. Zemulgowane sosy, majonezy. Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery mleczne. Poniżej 10 g/kg: Dżemy, galaretki i marmolady. Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów. Lody i ich koncentraty, Sery topione Poniżej 12,5 g/kg: Serki twarogowe termizowane Poniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy konserw rybnych Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy
ClauditteMissCookingowoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem(...)Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z jabłkami. Całość oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka StronaSKŁADNIKI SUCHE: Mąkę mieszamy z cukrem (ksylitolem), cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. SKŁADNIKI MOKRE: Osobno mieszamy jogurt, olej, pokrojone jabłka, ziarenka z laski wanilii i rozbełtane jajko. Suche składniki mieszamy z mokrymi, aż dokładnie się połączą. Ciasto przelewamy do silikonowych lub papierowych foremek do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Be Fit Be Strongbardzo prosta w wykonaniu.Ciasto robi się ekspresowo,łatwo i przyjemnie.Nazwa szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jej przygotowania.Nie robimy żadnego ciasta nie dodajemy jajek tylko mieszamy suche składniki :). SKŁADNIKI użyłam blaszki 25x25cm ok.1kg startych na dużych oczkach jabłek 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki(...)część suchych składników,wyrównujemy dajemy drugą połowę jabłek,posypujemy brązowym cukrem i posypujemy ostatnią częścią suchych składników i wyrównujemy. Teraz kolej na naszą margarynę i masło :).Trzemy je na tarce bezpośrednio na ciasto.Na starte masło i na margarynę sypiemy ostatnią łyżkę brązowego cukru dzięki niemu stworzy się nam chrupiąca karmelowa skorupka. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C
Mała w garnku mieszajajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane pokrojone jabłka. Wymieszać składniki, przelać do przygotowanej foremki. Wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika aby ciasto lepiej wyrosło. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniapieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąkę i olej, delikatnie mieszając. Na koniec dosypać kakao oraz jabłko pokrojone w kostkę. Formę o wymiarach 20x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, choć i tak zawsze wsiąka
Ewusiowe SmakiKeto tarta z malinami Letnie ciasto na jesienne dni No i tak, jak zapowiadałam u mnie lato się jeszcze nie kończy… W weekend rzutem na taśmę zmajstrowałam typowo letnie keto ciasto z malinami . Dokładnie jest to tarta , a jeszcze dokładniej tzw. lamington tart . Jak zobaczyłam to zdjęcie , to nie mogłam jej sobie tak po prostu odpuścić. Pogoda co prawda była(...)lamington z malinami Coś się kończy, a coś się zaczyna… 🙂 Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast . Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami ) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku
Modern Cave GirlCiasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo
Praktyczna plszklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki(...)Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mus jabłkowy: Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku
Wanilia i Kardamonblogu jeszcze nie było przepisu na ciasto jogurtowe, więc dzisiaj nadrabiam to niedopatrzenie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami ma taki plus, że doskonale będzie smakować nie tylko ze śliwkami, ale dowolnymi owocami jak jabłka czy gruszki, ale równie dobrze smakuje samo. Do tego ładnie wyrasta, jest puszyste i aromatyczne. To także przepis dla tych, którzy tłumaczą, że mają dwie lewe(...)ręce i nigdy im nic nie wychodzi. To ciasto wychodzi zawsze! Nie wymaga również użycia miksera. Potrzebujemy jedynie dwóch misek i widelca i jakiś 5-10 minut wolnego czasu. To nie koniec zalet przepisu na ciasto jogurtowe Nie musimy w nim odważać produktów. Bierzemy po prostu jakąś miarkę – szklankę o dowolnej pojemności, kubek po jogurcie, czy inny pojemnik, gdyż
Mieszam w Garnkutartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru
potrawyregionalneowocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta
To co kocham