Chyba nie ma nic lepszego niż po południowa kawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu. Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo
Smaki NataliiPyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie. Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki
KucharzycaOstatnio uzależniona jestem od pieczenia z Weroniką Madejską. I znowu jej przepis u mnie na blogu. Mniam. Tym razem ciasto herbaciane. 10 jajek przepiórczych 125 g cukru 125 ml oleju 2 jabłka starte na tarce 150 g suszonych śliwek 200 ml mocnego naparu z herbaty skórka z jednej pomarańczy 50 g mąki ziemniaczanej 90 g mąki ryżowej(...)łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać do ciasta. Śliwki zmiksować na mus i dodać do pozostałych składników. Wszystko połączyć łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec w nagrzanym
Humanistka w kuchniszklanka cukru 4 jabłka 3\4 szkl orzechów włoskich siekanych Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników (masło rozpuścić i ostudzić, orzechy posiekać, jabłka bez skórki drobno pokroić). Tak przygotowane ciasto wylać do formy na muffinki lub do jednej nasmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Gotowanie jest łatwedrugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać ręcznie rózgą, a na koniec dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190 ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy
Calzonella.comDzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniSkładniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka
Gotowanie moimi oczamiKażdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów. Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek
Cakes By Kejtpieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 kg jabłek Na stolnicy łączymy oba rodzaje mąki. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy pokrojone jabłka, składamy pierożki na pół i widelcem dociskamy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego
Salonik smakówwyłożyć na ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierobi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru
Życie zamknięte w smakuWiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPuszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Propozycja dla zwolenników zasady: minimum wysiłku maksimum smaku. Brzoskwinie nadające ciastu kwaskowatości można zastąpić bardziej słodkimi jabłkami
Milion Smakówtermoobiegiem przez 35-40 min. Formę natłuścić. Moja forma miała u góry 20 cm średnicy. przepis stąd Królestwo bajecznych wypieków. Ciasto jest delikatne w smaku. W oryginalnym przepisie nie było mowy o jabłkach, a ja włożyłam dosłownie kilka kawałków. Na pewno upiekę jeszcze to ciasto. Szczególnie gdy będą zbywać mi białka i starczy winianu potasu przywiezionego
Proste Potrawy