Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno. Jak zawsze podam, też(...)wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem
SMYKWKUCHNIOsobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto ( tortownica 24 cm) 3 szk mąki 250 g margaryny 2 żółta surowe 2 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykilka listków melisy pół łyżeczki cynamonu Dodatkowo; jajko do posmarowania serc cukier waniliowy do posypania Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę a także kilka łyżek wody. Dusimy(...)czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim z wyciętym otworem. Delikatnie dociskając
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto Wonder Poppy, to bardzo prosty w przygotowaniu deser drożdżowo – makowy. Przepis na to oryginalne ciasto dostaliśmy od znajomej Polki mieszkającej z Anglii. Jak widać, ciasto jest bardzo efektowne i wyjątkowo pyszne. Pulchne, pachnące bakaliami, migdałami i makiem. Sprawdzi się na wyjątkowych okazjach, ale również jako świetny dodatek do kawy i herbaty na co dzień i na weekend. Jeśli(...)domowe wypieki, ale nie przepadasz za ich długim przygotowywaniem, to ciasto Wonder Poppy będzie dla Ciebie idealne. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych propozycji na pyszne desery. Min. przepisów na ciasto kokosowe na biszkopcie , pyszne ciasto piernikowe z kremem mlecznym , oraz doskonałego miodownika bez pieczenia. Ciasto Wonder Poppy Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka
Kuchnia Na Wypasiemała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki 100 ml śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: ok. 10 sztuk jabłek Pół szklanki cukru 1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa dodatkowo: bita śmietana albo cukier puder do dekoracji Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę(...)oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku. Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni
Bon Appetit Małgorzatyporcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru szczypta soli 2-3 jabłka (użyłam odmiany Granny Smith) olej (do smażenia) cukier (do posypania) Wykonanie: Do miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy(...)resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość cienkie plasterki. Jabłka
MyCookBook.plprzekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności(...)jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka
Apetyczna babeczkaszczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej liście przepisów☝ Ta wersja zawiera same żółtka, także automatycznie macie rozwiązany problem zalegającej połówki jajka😀 Składniki na dużą blaszkę 37x26 -3 szklanki mąki orkiszowej -200 g masła extra -4 zółtka -pół szklanki cukru pudru(...)jogurtu naturalnego -1,5 kg jabłek -1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki. 2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x 21,5cm Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa(...)jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować
Kuchnia w czekoladzieKiedy planujemy przygotować placek z jabłkami od razu na myśl przychodzi tradycyjna szarlotka. Dziś dla odmiany pokażę Wam jak dużo szybciej i prościej upiec przepyszne ciasto jabłkowe z cynamonem. Już podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się przepiękny zapach tej przyprawy, a ciasto znika w błyskawicznym tempie jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkasamemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki 4 jabłka 1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder do posypania A jak to zrobić: Jabłka i gruszki obrać(...)suchą patelnie wysypać cukier i od czasu do czasu mieszając, poczekać, aż zacznie się rozpuszczać i powstanie karmel. Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć
Kuchnia w opałach, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i cukier. Dodaj jabłka i smaż przez 3 minuty. Jabłka powinny być miękkie ale w całości. Na koniec oprósz mąką, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ciasto 280 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 90 g cukru 200 ml siadłego mleka 2 jajka(...)roztopione masło. Zmiksuj na puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj z masą. Formę do donutów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nabieraj ciasto miarką i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Upieczone donuty ostudź w formie. Rozpuść
codojedzeniaPrzepis na sekrecik znalazłam w gazetce Najlepsze ciasta, ale później okazało się , że jest i necie np. tutaj. ..ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia..i jest smaczne...według mnie można dać więcej jabłek i np.pokrojonych w większą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka(...)cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut,na 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami .Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieinnych niezdrowych substancji dodatkowych). Ponieważ u Agaty w ogródku nadal rosną truskawki, dlatego to właśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć
KulinarneImpresje.pl