ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:339/762)

Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 149

mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne :) . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki(...)mnie 500 g odpadów po soku z marchwi i buraków) 100 g oleju kokosowego (następnym razem dodam 50 g) 100 g pokrojonego ananasa (u mnie 150 g jabłka (1 jabłko) starte na tarce o dużych oczkach) 150 g ksylitolu (następnym razem dodam mniej) 150 ml mleka roślinnego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 100 g mąki gryczanej (u mnie

moj przepis na
cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami i cynamonem 174

przy wyborze słodkiego dodatku nie miałam problemów. Całość podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych. SKŁADNIKI: 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy

healthy dreams
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 155

świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jedyna trudność – ciasto Początkowo jest dosyć luźne i mocno klei się do rąk. Nie ma się jednak co poddawać, czy dosypywać mąki, bo po czasie pięknie daje się wyrobić. Trzeba tylko cierpliwości i wytrwałości. Ja swoje ciasto wyrabiałam naprawdę długo, ale wiecie co, warto było! Rogaliki są pyyyyszne i takie(...)ściereczką do podwojenia objętości (na około 1 i 1/2 godziny). Obrane ze skórki jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier oraz masło. Smażymy do miękkości i odparowania soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy

Smaki Na Talerzu
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 234

makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka z cynamonem”, “Orzechową szarlotkę” czy “Brzoskwiniowo-karmelowe ciasto z bitą śmietaną”. Podczas gotowania warzyw w wolnowarze należy zaznaczyć, iż nie mają one tendencji do rozgotowywania się, jak to ma miejsce

Moja Delicja
Kluski na parze z owocami 165

Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec(...)smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki.  W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłecznik z budyniem 453

Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta(...)lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta

Emcia Pichci
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 214

Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego(...)wyłożyć połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać cynamonem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 209

słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki:   2 szkl. mąki pszennej tortowej  4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2  szkl. mleka(...)ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka

Walijskie Pichcenie
Biszkopt z jabłkami 128

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1   szklanka cukru 5 łyżek oleju 5 jajek 5 jabłek Kilka kropel olejku waniliowego Tłuszcz do smarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej do wysypania posmarowanej tłuszczem tortownicy Cukier puder do posypania upieczonego ciasta. Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem(...)ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijać a następnie mąk 1) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i olejek waniliowy. Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości cząstki, dodać do gotowego ciasta i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, napełnić ciastem. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut

Na słodko lub wytrawnie
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 202

drożdży instant 1 łyżeczka soli ½ szklanki ciepłego roślinnego mleka ½ szklanki wody 2 łyżki oleju Cebulowy farsz: 3 średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Obierz i pokrój jabłko w drobną kosteczkę i dorzuć do cebuli. Całość zamieszaj, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.  Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części i uformuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem

Roślinna - blog wegański
Szarlotka 269

gładką masę, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki tartej * dżem morelowy lub brzoskwiniowy (opcjonalnie) Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasienie i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Do jabłek dodać cynamon, cukier waniliowy i trochę bułki tartej. Można dodać 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego. Wymieszać. Ponadto: 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę średniej wielkości lub tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Na spód rozłożyć 2/3 ciasta. Nakłuć tu i ówdzie widelcem. Na ciasto położyć nadzienie. 1/3 ciasta wyjąć z lodówki. I pokruszyć

Kuchnia smaków
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 199

ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne.  W połączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek z żurawiną i jabłkiem 159

Potrzebowałam ciasta na niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty! Na szczęście ciasto było pyszne szybko

Polska Zupa
Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone 260

smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5  szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka oleju Na mus jabłkowy: 3-4 jabłka ( najlepiej renety) łyżka miodu łyżeczka masła opcjonalnie łyżka cukru lub więcej miodu(...)schodzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondelku razem z masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić.  Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka

Maślane ciasteczko
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 173

orzechowego 150 g jabłka 5 g oleju kokosowego cynamon Banana obierz, przełóż do miski i rozgnieć. Dodaj mleko sojowe oraz masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. W tej mieszance maczaj chleb i smaż na patelni bez tłuszczu. Jabłko pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej koksowy z cynamonem. Podsmażaj na nim jabłka. Tosty podawaj z karmelizowanymi jabłkami. RAZEM(...)zimnej wody szklanka mleka sojowego 10 g miodu 100 g jabłka Do garnka przelej mleko, dodaj miód i gotuj na wolnym ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj

365 dni dookoła kuchni