ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:335/762)

Ciasto kubeczkowe jogurtowe 163

przepisie ..Dziękuję za wspólne pieczenie ciasta w ramach Ciasta na niedzielę. 1 kubeczek 200 g jogurtu  1 kubeczek oleju 1,5 kubeczka cukru  3 kubeczki mąki  3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jabłka  1/2 łyżeczki cynamonu Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać(...)ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, a na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka -wymieszać z cynamonem. Piec około 45 minut w 180 st. C. Razem ze mną piekły: Joasia

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kanapka jabłkowa 339

Ogólnie mówiąc ciasto było dobre. Przepis podaje oryginalny. Składniki: Blacha 25x40 Ciasto:  400 g kefiru 260 g mąki  130 g cukru 2/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego o smaku prażonych jabłek np. Danio 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki(...)przykryć drugim ciastem. Żelatynę na masę jabłkową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i ostudzić. Jabłka połączyć z cukrami i żelatyną. Dobrze zmiksować, wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do czasu stężenia. Smacznego

talerz przyjemności
Szarlotka sypana 251

, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta  3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 200g masła Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm(...)24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze

Cukiernia Pychotki
Racuchy drożdżowe 196

puder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie z ciastem drożdżowym

Zasmakuj Kuchni
Ciasto na maślance 133

można pominąć,  jednak czasami warto wypróbować czegoś nowego. Składniki: Na ciasto: 150 g margaryny 220 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 100 ml maślanki 3 łyżki soku z cytryny 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jabłka Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć(...)wmieszać delikatnie w masę. Całość przelać do formy. Na masę układać pokrojone jabłka, lekko dociskając.  Piec ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąc w formy. Galaretkę przygotować w jednej szklance wody. Nakładać partiami, przestudzoną na wierzch ciasta, najlepiej smarując pędzelkiem. Smacznego

My sweet a life
Rogaliki francuskie z serem 110

znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc zrobić coś słodkiego. Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem

Kuchcik gotuje
KAKAOWA SZARLOTKA 104

kuchni każdego łasucha. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy jest zniewalający. Takie ciasto jest najlepsze ! Składniki: mąka 4 szkl. jaja 4 szt. cukier 1 i 1/2 szkl. olej 1 i 1/2 szkl. cynamon 1 łyżeczka kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżka jabłka 1.5 kg. ( najlepsza reneta) cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem(...)puszystej masy dodać olej i proszek do pieczenia. Utrzeć.  3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie utrzeć ( najlepiej ręcznie ) aż ciasto będzie odchodzić od miski.  4. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka.  Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 45 min./ 170 stopni. ( do suchego patyczka ). Ostygnięte ciasto

Kuchnia Paulettes
MAZUREK KRÓLEWSKI 160

każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka(...)cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche. JABŁKA : Obrać, zetrzeć na tarce i gotować

Pani na deser
Placuszki z jabłkami, solonym karmelem i rozmarynem 130

jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g maślanki około 1/2 szklanki soku z jabłek 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru pudru masło klarowane do smażenia Karmel: 4 łyżki białego cukru(...)patelni rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Nakładamy 2 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony. Aby przygotować karmel na patelni rozpuszczamy cukier, mieszamy, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłko. Placuszki podajemy z jabłkiem w karmelu, posypane posiekanym rozmarynem

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO KOKOSOWO - MALINOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ I MAŚLANCE 358

długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało ciacho z malinami i jabłkiem. Kiedyś gdy zrobię wersję oryginalną to wtedy ocenię czy jest jeszcze lepsza..., bo to było cuuudne. Przepis na tortownicę(...)łyżka cukru trzcinowego - mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder) W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Kluski ziemniaczane z grzybami. 189

momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.  Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowa szarlotka z kaszy jaglanej 91

przezroczysta. Kaszę ugotować z dodatkiem ksylitolu w proporcji 2:1 wody do kaszy przez ok. 17-20 min. Ostudzoną kaszę dobrze zblendować i zagnieść ciasto z mąką, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Jabłka zetrzeć na tartce, zostawić a później odsączyć z soku. Dodać cynamon, miód i sok z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę wypełnić

Mrs. Endorfina
Jak przygotować kruszonkę 188

Kruszonka to idealny składnik do wykończenia różnego rodzaju ciast – szarlotki, ciasta drożdżowego, ale może być też wykorzystana jako dodatek do pieczonych owoców np. jabłek. Przygotowanie kruszonki, wbrew temu co może się wydawać jest niezmiernie proste, nie zajmie zbyt dużo czasu, a z całą pewnością wzbogaci i doda słodkości naszym potrawom. Sprawdźcie sami, jaki to jest proste… Poniżej(...)ubarwić” dodając odrobinę cynamonu , wanilii czy skórki pomarańczowej . Kruszonka- składniki 100g mąki 50g masła (w temperaturze pokojowej) 50g cukru Kruszonka – przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie ciasto z charakterystycznymi grudkami. Wstawiamy je na ok. 15 minut do lodówki. Kruszymy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Racuchy z jabłkami, Snickers Bar (Seinfeld) 160

połowę. Na stałe weszły do mojego repertuaru kuchennego dzięki p. Iwonie J . Składniki: 5-6 obranych i wydrążonych jabłek, pokrojonych na mniejsze kawałki ok. 1 szklanka mleka (niepełna) 2 jajka 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju (do ciasta) 30 g świeżych drożdży ok. 2 szklanki mąki orkiszowej szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie(...)łyżeczki sproszkowanej wanilii Rozdrobnij blenderem jabłka, odłóż do miski. W drugiej, większej misce umieść wszystkie składniki od mleka po sól, zblenduj. Dodaj jabłka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok 45-50 minut (ciasto nie może być ani za gęste ani za rzadkie, w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka lub mąki). Smaż racuchy na rozgrzanym oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto drożdżowe Jabłkowo-orzechowe 136

chociaż trochę ;) Składniki:  2 jajka pół szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła  20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)kulkę i kruszymy. Ostatnim krokiem ma być uformowanie kulki- taką wstawiwszy do lodówki. Jabka obieramy, kroimy na mniejsze części, orzechy drobniej siekamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką. przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze trochę urosło. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy

Idę coś wszamać

Proponowane wyszukiwania