ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:329/762)

Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 190

może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe(...)oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 172

może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe(...)oraz sól. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. Dodać tarte jabłka oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 231

wody. Odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do wyrośniętego zaczynu dodać starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości 2-3 mm.  Każdą bułeczkę posmarować wodą, w środek wcisnąć plasterek jabłka.  Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto wiosenna tęcza 127

jedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂 Składniki (35x23cm): Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...) dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać.  4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. 5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, zalać tężejącą czerwoną galaretką, znów włączyć do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa na jesień 185

mało czasu, korzystam z gotowego nadzienia. Tym razem powstała  Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa . Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 150g margaryny roślinnej - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: tortownica(...)średnicy 22cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce. Zawijam w folię i odstawiam na jedną godzinę do lodówki. Dzielę ciasto na dwie części: 1/3 i 2/3 całości. Wałkuję większą część na koło, przekładam do tortownicy formułując też boki. Na to przekładam nadzienie. Wałkuję resztę ciasta, które nakładam na wierzch, sklejam z bokami. Z odrobiny ciasta można też wyciąć

Kuchnia co dnia
Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną 603

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku

KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczna szarlotka + film 195

prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru(...)wylepiając boki formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy. Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy

Smakowite Dania
Puszyste racuchy bez drożdży 175

Dawno nie było u mnie racuchów..a , że dostałam trochę jabłek, tak więc zrobiłam proste , szybkie i smaczne racuchy..bez drożdży, na proszku do pieczenia..polecam.Przepis pochodzi stąd. .Ja dałam nieco więcej mleka, bo ciasto było strasznie gęste. 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szkl.mleka [ u mnie ciut(...)więcej]  2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Jajko z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo na przemian  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na plasterki.Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć niewielkie porcje z obu stron na rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Nie daleko pada jabłko od jabłoni 290

Nadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja...  Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka(...)Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam" w ciasto.  Wszystko wylądowało na 50 min. do 170st. (można na dłużej jeśli patyczek nie będzie suchy).  Ciasto wystudziłam, wyjęłam z blaszki, ale zanim posypałam cukrem

bastalena
Chleb z jabłkiem i bananem 186

chleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb(...)jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb z jabłkiem i bananem   Składniki zaczynu 35g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /, 135g wody, 180g tartego jabłka ze skórką. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 230g mąki żytniej typ 720, 300g mąki pszennej chlebowej, 300g wody, 220g rozgniecionego na papkę banana, 15g soli Wszystkie składniki ciasta mieszamy

Leśny Zakątek
Ciastka francuskie z marmoladą 151

kupne ciasto francuskie warto mieć w zanadrzu, aby szybko wyczarować smaczne co nieco. Może jako blogerka kulinarna nie powinnam zachęcać do korzystania z gotowców, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. A takie ciasto sprawdzi się idealnie zwłaszcza w przypadku niezapowiedzianych gości, lub gdy nagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka lub ciasto z jego(...)które bardzo mi smakowały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g kilka łyżek marmolady różanej ok. 2 łyżki mleka ok. 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Jak pisałam na wstępie, przygotowanie ciastek francuskich z marmoladą z gotowego ciasta francuskiego jest banalne. Schłodzone ciasto po prostu wyjęłam z opakowania i rozwinęłam. Przekroiłam je najpierw na 3 pasy

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z polewą na Światowy Dzień Jabłka 424

jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką. Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje. Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać

Ewusiowe Smaki
Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami 208

masła ( zimne) opakowanie cukru  waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka masła 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła w dwóch rozmiarach- większym i trochę mniejszym. Wykroić w obydwu rozmiarach po tyle samo. Mniejsze koła smarować białkiem i nakładać na środek kopczyk owoców - tyle, żeby można

Maślane ciasteczko
Racuchy drożdżowe- najlepsze 387

pozostawić do wyrośnięcia. W misce połączyć resztę produktów oraz wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Konsystencją ma ono przypominać bardzo gęstą śmietanę. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe nakładać je za pomocą łyżki na rozgrzane na patelni klarowane masło.  Jeżeli chcemy przygotować racuchy z jabłkami bądź innymi owocami, kawałki owoców należy umaczać w wyrośniętym cieście i smażyć

Krakowskie smaki Ani
Sernik z owocami 223

wersji. Można go zrobić z owocami lub bez owoców. Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie. My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy. Potrzebne produkty:        na kruche ciasto: -1,5 szklanki(...)mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego

Maminek kulinarny